27.1 C
Uzice
август 24, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

U HE „BAJINA BAŠTA“ NE PRIHVATAJU GREŠKU

Velika šteta pričinjena na gradilištu mosta preko Drine kod Ljubovije, za koju je ministarka Zorana Mihajlović prozvala odgovorne zbog preuranjenog puštanja vode iz HE „Bajina Bašta” pri narastajućem vodostaju i najavila uspostavljanje vladine radne grupe da odgovornost ispita, zabrinula je Bajinobaštane. Kažu da na poslovanje te hidroelektrane u Perućcu, koja krajem ovog meseca obeležava tačno pola veka rada i „od nje je država uvek imala samo korist”, nikad nije bilo ovakvih zamerki u tako dugom periodu. Niti se o kakvim pričinjenim greškama struke kada govorilo, iako je bilo godina u kojima je vodostaj Drine bio i dvostruko veći od sadašnjeg.

he-bajina-basta

Ali istorija je jedno, a dnevne odluke drugo, pa smo u bajinobaštanskim „Drinsko-limskim hidroelektranama”, koje pripadaju EPS-u (a nadležne su i za rad HE „Bajina Bašta” u Perućcu), pokušali da saznamo da li je ovde bilo tog preuranjenog propuštanja vode i sličnih štetnih postupaka. Odgovorni za proizvodnju, kako to već biva, izbegli su da daju izjave za javnost uz izgovor da ih rukovodstvo EPS-a nije za to ovlastilo. Ipak, nezvanično smo uspeli da dođemo do nekih saznanja, čija suština se svodi na negiranje ovdašnje odgovornosti za štetu pričinjenu na gradilištu mosta kod Ljubovije.

Prema tim saznanjima od stručnih ljudi, u ovo doba godine kada su uobičajeno povećani dotoci na Drini ovih dana je najveći protok kod ove hidrocentrale bio 1.950 kubika, a vrh talasa 2.350 kubika vode. Recimo, 2010. godine protok je ovde dostizao i 4.000 kubika. Veći vodostaj s većim propuštanjem se, dakle, očekivao, a ovde podvlače i da su na vreme o njemu nadležne obaveštavali.

– Vodu sa HE „Bajina Bašta” pustili smo onda kad je ona morala da se pusti, kad je dotok znatno prevazišao instalisane kapacitete protoka kroz turbine elektrane. To je uslovila viša sila, prirodna pojava, a ne ljudski faktor. S tim što smo to učinili uz značajnu redukciju vrha poplavnog talasa, od oko 400 kubika. Sve je odrađeno po pravilima struke, bez ijednog pogrešnog koraka. Ništa nije bilo neplanirano, ništa neočekivano, ništa pogrešno – rekli su nam nezvanično nadležni u Bajinoj Bašti.

Ostaje da ceo slučaj ispita radna grupa i utvrdi da li je ipak bilo grešaka u propuštanju vode ili možda u organizaciji gradilišta za očekivane protoke u ovo doba godine, zbog čega je šteta vredna više stotina hiljada evra napravljena. Jer, kako reče ministarka, odgovornost ima ime.

Izvor: Politika/ Branko Pejović

output_sm3ln4

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Više pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države

Oglasna Tabla

Moguće povećanje plata u javnom sektoru u proseku za sedam odsto

Oglasna Tabla

Ćevapi i ajvar po receptu Džejmija Olivera: Probajte novi recept za čuveni srpski specijalitet koji će vas oduševiti

Oglasna Tabla