ОГЛАСНА ТАБЛА
НАЈАВЕ И ДОГАЂАЈИ УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

У ГКЦ-у отворена изложба “То је било неко лепше и срећније време”

У сусрет 2024. години у којој ће град Ужице понети престижну титулу Престоница културе Србије у Градском културном центру отворена је изложба и представљена фотомонографија “То је било неко лепше и срећније време”, Драгана Теодоровића Зеке. Отварању изложбе присуствовали су градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић и редитељ Емир Кустурица.

 

,,Различите сцене и призори које наше око уочи, остају запамћени и носимо их кроз живот. Само они посебни то ће забележити својим објективима, пренети их у реалан простор, где ћемо, као и вечерас, бити сведоци дела нечије личне историје која постаје универзална”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Ипак, та историја не бива обична прошлост, већ она која ће нас, како је велики Фелини говорио, очувати слободним за будућност. Вечерас је наш град, заједно са овом културном инстистуцијом, центар културе и уметности, па тако, заједно, корачамо ка великој 2024. години у којој ћемо оправдати недавно добијену титулу престонице културе”, додала је градоначелница.

За редитеља али и великог пријатеља аутора Емира Кустурицу ова изложба веома је значајна, јер како је сам истакао у центар збивања доводи публику.

“У књизи “Сто јада” Зеко је описан као неко ко је провео свој живот практично на циркуским точковима, односно на точковима рокенрола. Он је неко за кога би могао да се запиташ, шта је он радио на тим концертима, а у ствари радио је све”.

“Ово је јединствено да је неко направио књигу и изложбу само са публиком, јер сви су сликали само звезде, а он је снимао публику, па се може десити да неко вечерас и овде пронађе себе на тим фотографијама”, рекао је  Драгослав Гане Пецикоза, један од најпризнатијих музичких менаџера бивше Југославије, изразивши задовољство поновним доласком у Ужице.

Уз захвалност на позиву Градском културном центру и Граду аутор изложбе Драган Теодоровић Зеко захвалио се и посетиоцима који су дошли да погледају изложбу.

“У овај град сам долазио бар десетак пута у време када се звао Титово Ужице и драго ми је што сам поново ту са свима вама”.

 

Изложбу  “То је било неко лепше и срећније време” чине 24 фотографије са концерата различитих рок група са простора бивше Југославије и других светских метропола. У самом фокусу фотографија је публика и њихово расположење током концерата из пуних дворана, хала, арена и са стадиона.

 

Од 1985. године Драган Теодоровић Зеко, најпре аматерски, а потом и професионално активно бележи фотографском камером најзанимљивије моменте и атмосферу на концертима, као и енергију глумаца на позоришним даскама и филму.  Рад са групом „Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra“ започео 1999. године. Фотографије су му објављиване у свим домаћим, као и најпрестижнијим светским часописима и новинама: Rolling StonePlayboyFigaroMadameLe MondeCorriere della Sera.

Град Ужице

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Вруће и спарно, могући пљускови са грмљавином

Дачић: Убица полицајца ликвидиран у околини Лознице, поново пуцао на полицију

“YUGOTON” поново у Градском културном центру

Постигнут договор између Владе и пољопривредника

Нове цене горива

Све је спремно за највећи карневал на води: На сплаварење Дрином од Перућца до Рогачице стижу гости из свих крајева Србије и Европе

Заплењено више од осам килограма кокаина, новац, аутомобили…

Отворена изложба “Димитрије Туцовић-раднички витез”

Обезбеђена средства за још 400.000 паметних бројила