12.6 C
Uzice
октобар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

U Čajetini restitucijom vraćeno preko 350 hektara

Restitucija imovine starim vlasnicima u naturi se polako privodi kraju a po Zakonu o restituciji ove godine bi trebalo da počne isplata obeštećenja starim vlasnicima gde nije moguće vratiti imovinu u naturi.

U toku postupka restitucije na teritoriji opštine Čajetina podneto je više od 60 zahteva kojima se traži 120 parcela poljoprivrednog zemljišta, 37 parcela gradsko građevinskog zemljišta, 34 parcele šuma, i oko 30 zgrada. Do sadas su rešenjima Agencije vraćena četiri objekta (dve zgrade, jedan stan i jedan poslovni prostor), 33,8 hektara građevinskog zemljišta, 292 hektara šuma i 29 hektara poljoprivrednog zemljišta.
Prema broju podnetih zahteva i popisanoj imovini za koju se traži povraćaj utvrđena je osnovica obeštećenja (procenjena vrednost imovine koja se potražuje) od 13,6 milijardi evra. Zakonom je propisano da stari vlasnici imovine koja ne može da se vrati u naturi mogu dobiti u postupku restitucije maksimalno pola miliona evra, budući da je u budžetu za ovu namenu opredeljeno dve milijarde evra.

U naturi je do sada vraćeno 4.382 poslovnih objekata, 889 stanova, 951 zgrada ukupne površine oko 444.000 metara kvadratnih. Kada je u pitanju zemljište do sada je vraćeno 318 hektara gradskog građevinskog zemljišta, 5.390 hektara šuma i 33.098 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Kada je u pitanju obeštećenje, ono će se obavljati tako što će se osnovica obeštećenja biti umanjena za određeni procenat. Ovo u praksi znači da ako je procenjena vrednost oduzete imovine 100.000 evra stari vlasnik uz koeficijent 20 moći da računa na obeštećenje od 20% tj. da će mu pripasti 20.000 evra. Vrednost koeficijenta bi trebala da bude definisana u toku godine kako bi se stari vlasnici obeštetili.

Izvot: zlatiborpress.rs/Zlatibor TV

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poziv stvaraocima za učešće na XXI Smotri likovnog amaterskog stvaralaštva Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Ivanjica – Neočekivano iznenađenje za Uča i njegovu đačku četu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vesovićima izgrađena nova kuća

Oglasna Tabla

Konkurs za sufinansiranje programa za omladinu otvoren je do 28. oktobra

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

DAN ODLUKE! Derbi u Užicu odlučiće ko će na lidersku poziciju

Oglasna Tabla

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za vikend: Maglovita, sveža jutra i „letnji“ dani

Oglasna Tabla

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla