-0.2 C
Uzice
децембар 12, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

U Čajetini restitucijom vraćeno preko 350 hektara

Restitucija imovine starim vlasnicima u naturi se polako privodi kraju a po Zakonu o restituciji ove godine bi trebalo da počne isplata obeštećenja starim vlasnicima gde nije moguće vratiti imovinu u naturi.

U toku postupka restitucije na teritoriji opštine Čajetina podneto je više od 60 zahteva kojima se traži 120 parcela poljoprivrednog zemljišta, 37 parcela gradsko građevinskog zemljišta, 34 parcele šuma, i oko 30 zgrada. Do sadas su rešenjima Agencije vraćena četiri objekta (dve zgrade, jedan stan i jedan poslovni prostor), 33,8 hektara građevinskog zemljišta, 292 hektara šuma i 29 hektara poljoprivrednog zemljišta.
Prema broju podnetih zahteva i popisanoj imovini za koju se traži povraćaj utvrđena je osnovica obeštećenja (procenjena vrednost imovine koja se potražuje) od 13,6 milijardi evra. Zakonom je propisano da stari vlasnici imovine koja ne može da se vrati u naturi mogu dobiti u postupku restitucije maksimalno pola miliona evra, budući da je u budžetu za ovu namenu opredeljeno dve milijarde evra.

U naturi je do sada vraćeno 4.382 poslovnih objekata, 889 stanova, 951 zgrada ukupne površine oko 444.000 metara kvadratnih. Kada je u pitanju zemljište do sada je vraćeno 318 hektara gradskog građevinskog zemljišta, 5.390 hektara šuma i 33.098 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Kada je u pitanju obeštećenje, ono će se obavljati tako što će se osnovica obeštećenja biti umanjena za određeni procenat. Ovo u praksi znači da ako je procenjena vrednost oduzete imovine 100.000 evra stari vlasnik uz koeficijent 20 moći da računa na obeštećenje od 20% tj. da će mu pripasti 20.000 evra. Vrednost koeficijenta bi trebala da bude definisana u toku godine kako bi se stari vlasnici obeštetili.

Izvot: zlatiborpress.rs/Zlatibor TV

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Šest svetskih medalja iz fizike za srpske osnovce!

Oglasna Tabla

Užički genijalci idu u Šangaj!

Oglasna Tabla

Tribina: Značaj kulturno-istorijske baštine Užica

Oglasna Tabla

Vatru potpirivale sveće, vatrogasci se sat vremena borili sa vatrom (VIDEO)

Oglasna Tabla

Iz drvene čuturice najbolji je cug: Radovanovići za bansekom čuvaju srpsku tradiciju

Oglasna Tabla

Od danas u Srbiji dostava penzija na kućne adrese

Oglasna Tabla

Eko škola u akciji pravljenja novogodišnjih (VIDEO)

Oglasna Tabla

Dečji mjuzikl – Rokenrol za decu u Užicu

Oglasna Tabla

Prodata sevojnička „Budućnost“

Oglasna Tabla