24 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

U Čajetini održana prva radionica za ekonomsko osnaživanje žena (VIDEO)

U prostorijama biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ u okviru Programa psihosocijalne podrške, danas je održana prva radionica za ekonomsko osnaživanje žena. Radionice su namenjene nezaposlenim ženama i imaju za cilj da podignu nivo motivacije za pronalaženje posla kao i podizanje samopouzdanja i poboljšanja ličnog imidža prema drugima i prema sebi.

U okviru programa psihosocijalne podrške danas je u prostorijama čajetinske biblioteke održana prva radionica za ekonomsko osnaživanje žena. Radionice su namenjene nezaposlenim ženama sa ciljem podizanja motivacije i samopouzdanja za pronalaženje posla, kao i poboljšanja ličnog imidža prema drugima i sebi. Naziv projekta u okviru koga se ove aktivnosti održavaju je „Poslovi“, čiji je nosilac Centar za socijalnu politiku Beograd. Zvanični partneri su Savet za rodnu ravnopravnost opštine Čajetina, Ženski centar Užice i opštine Dimitrovgrad i Priboj.

„Ovaj čitav projekat vezan je za podizanje motivacije i razvoj nekih specifičnih veština koje su nam potrebne i da bi se zaposlili ali isto tako da bi posao i održali. Pored nekih akademskih veština, pored razvoja nekih specifičnih veština vrlo su važne i veštine i sposobnosti komunikacije a naravno i sposobnost predstavljanja sebe na jedan odgovarajući način potencijalnom poslodavcu“, Bursać Duško-udruženje građana „Breza“ iz Apatina, trener programa psihosocijalnog osnaživanja nezaposlenih žena.

U prethodnom periodu sa 120 žena obavljeni su određeni intervjui i ankete gde su se one izjašnjavale koji vid podrške im je potreban i u kome bi želele da učestvuju. Da bi se radionica održala potreban je optimalan broj učesnica, od 12-16 žena. Na osnovu ovih izjašnjavanja, pozivane su na radionice za koje su se i same opredelile.

„Današnji tip radionice je vezan za tu psiho-socijalnu podršku i to je jedan program koji smo mi 2008. u Srbiju doneli iz Vankuvera iz jedne organizacije Mlade hrišćanske žene Amerike koje se takođe bave osnaživanjem žena“, kaže Radmila Gujaničić, predsednica upravnog odbora Ženskog centra Užice i koordinatorka programa za ekonomsko osnaživanje žena, i dodaje „Savet za rodnu ravnopravnost opštine Čajetina, Zlatiborski krug i Savez seoskih žena su značajni potencijal ove opštine u saradnji na polju unapređenja ženskih prava i rodne ravnopravnosti i ta naša saradnja traje od 2000ite godine“.

Ženama koje su u kategoriji nezaposlenih, ili koje već rade neke poslove čak i u poljoprivrednim domaćinstvima, ove veštine mogu pomoći da predstave sebe na odgovarajući način potencijalnom poslodavcu kao i da unaprede komunikaciju sa kupcima. Stečena znanja mogu primeniti i u privatnom životu u smislu poboljšanja odnosa u porodici, kao i na polju ekonomskog osnaživanja.

Izvor: zlatiborpress.rs/Danka Milovanović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“ u Užicu od 22. do 27. oktobra – Po prvi put van Beograda

Oglasna Tabla

Danas sunčano i natprosečno toplo: Temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla