15.7 C
Uzice
јул 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA UŽIČKE VESTI

U Budimpešti potpisan Ugovor o izgradnji autoputa Preljina – Požega.

Budimpešta — Komercijalni ugovor za izgradnju novog autoputa u Srbiji, od Preljine do Požege na Koridoru 11, vredan 450 milona evra, potpisan je u Budimpešti. 

Na samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak i potpredsednik kineske kompanije CCCC „China Communications Construction Company Ltd“ Sun Ziu potpisali su ugovor za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji autoputa E-763, od Preljine do Požege, u dužini od 30,9 kilometra. 

Taj autoput ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg autoputa Beograd-Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH. 

Skoro trećinu trase na budućem autoputu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli. 

Deonica Preljina – Požega je podeljena na tri manje deonice. Od Preljine do Prijevora duž reke Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave u dužini do 8,27 kilometara. 

Od Prijevora do Lučana bi trebalo asfaltirati 15,51 kilometar i izgraditi 20 mostova koji će biti duži od tri kilometra. Projektovana je i izgradnja tunela „Laz“ od 1.750 metara. 


Treća poddeonica od Lučana do Požege protezaće se na sedam kilometara i na njoj bi trebalo da budu izgradjena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice. 

Ta deonica je nastavak projekta izgradnje autoputa Beograd – Južni Jadran, ukupne dužine 258 km. 

U Srbiji je 2016. na Koridoru 11 pušten u saobraćaj autoput Ljig – Preljina u dužini od 40 km, a u uskoro bi trebalo da bude završen i ceo potez od Obrenovca do Preljine u dužini od 102 km. 

Na toj trasi su deonica Ub – Lajkovac koju su ranije izgradili domaći izvodjači, a Kinezi sa domaćim podizvođačima su pri kraju gradnje dve deonice: Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig. 

Kinezi grade i autoputa od Surčina do Obrenovca koja će biti završena 2019. 

Planirana se i gradnja od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Za godinu i po oduzeto 560 litara rakije bez deklaracije

Oglasna Tabla

Oduševiće vas palenta kolač sa voćem: Novi način za pripremu starog jela!

Oglasna Tabla

Uvode se platni razredi tokom 2020.

Oglasna Tabla