-2.7 C
Uzice
23 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

U Arilju osnovana prva složena voćarska zadruga

U Arilju je održana osnivačka skupština prve složene voćarske zadruge u Srbiji, a osnovali su je predstavanici pet voćarskih zadruga iz Vranjske Banje, Petrovca na Mlavi, Kragujevca, Velike Plane i Arilja.

Inicijator osnivanja je Zemljoradnička zadruga „Agro Eko Voće“ iz Arilja gde će, kako je na osnivačkoj skupštini dogovoreno, i biti sedište složene zadruge. Zvanično ime zadruge još nije određeno zbog nedoumica zadrugara da li u nazivu kao teritorijalna odrednica treba da stoji Srbija, što će biti razrešeno pre oficijelnog upisa u registar Agencije za privredne registre (APR).

– Cilj osnivanja i rada složene voćarske zadruge je da udruženi zadrugari mogu lakše i bez posrednika da izađu sa svojim proizvodima na domaće i strano tržište i na taj način ostvare određene benefite – rekao je Boža Joković, direktor ZZ „Agro Eko Voće“ iz Arilja i koordinator osnivanja složene voćarske zadruge.

Osnivačkoj skupštini prisustvovali su ministar bez portfelja u Vladi Srbije Milan Krkobabić i predstavnici Zadružnog saveza Srbije, Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti i lokalnih samouprava. Ministar Krkobabić podržao je osnivanje prve složene voćarske zadruge u Srbiji i najavio pomoć Vlade Srbije njenom radu i daljem organizovanju. Isto tako i drugim složenim zadrugama u drugim oblastima poljoprivrede koje budu osnovane u ovoj i narednim godinama.

Izvor: Poljoprivrednik

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Objavljene zbirke zadataka za završni ispit

Oglasna Tabla

Uglavnom sunčano sa temperaturom do devet stepeni

Oglasna Tabla

Veliki podvig našeg sugrađanina Aleksandra u Francuskoj

Oglasna Tabla

Užički đaci na bilbordima Ministarstva prosvete

Oglasna Tabla

Dobri Nenad Đokić spasao kuče iz Đetinje posle 20 dana agonije (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sadržaji Narodnog muzeja dostupniji osobama sa invaliditetom

Oglasna Tabla

Vojska poziva sve punolente mladiće da se prijave u vojnu evidenciju

Oglasna Tabla

Proleće će pokrenuti gondolu a gondola nove turističke projekte i sadržaje

Oglasna Tabla

Pregledi stručnih saradnika u Čigoti

Oglasna Tabla