ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

U Arhivu otvorena izložba radova finalista i pobednika trećeg Sveruskog foto-konkursa „Najlepša zemlja“

Otvaranjem izložbe radova finalista i pobednika trećeg Sveruskog foto-konkursa „Najlepša zemlja“ u organizaciji Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji u Istorijskom arhivu u Užicu, u ponedeljak su počela kulturna dešavanja u okviru pratećeg programa 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala.

Direktor užičkog Arhiva Željko Marković, ovom prilikom je rekao da je već postala tradicija da užički Arhiv tokom Jugoslovenskog pozorišnog festivala osmisli svoj program što predstavlja doprinos ukupnoj festivalskoj atmosferi.

Brojne posetioce na izložbi pozdravio je pomoćnik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić, podsetivši da je ova izložba bila priređena pre nekoliko meseci u Vladi Republike Srbije, a u Užicu se realizuje na inicijativu Nikole Selakovića, generalnog sekretara predsednika Republike.

O aktivnostima i značaju Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji, govorio je prof. Miroljub Milinčić, rukovodilac Razvojnog centra ovog društva, dok je izložbu, koju je do sada videla brojna publika širom sveta, otvorio poznati užički fotograf Radovan Baja Vujović.

Otvarajući izložbu, Vujović je rekao da užička publika ima mogućnost da vidi deo fotografija finalista i pobednika trećeg Sveruskog foto-konkursa i ukazao na moć fotografije, da ona dokazuje da „priroda i svet oko nas nude beskrajno mnogo savršenih kompozicija“.

„Ove fotografije nam približavaju neizmerno bogatstvo prirode, ljudi i kulturne baštine koja nam je toliko bliska, a geografski udaljena. Kroz njih se prepliću stvarnost i duhovnost, osećaj i senzibilnost, znanje i fotografska umešnost i želja da se sa nama podeli radost fotografisanja“ – rekao je Vujović istakavši da su izložene fotografije „smelih i neobičnih uglova“, oslanjaju se na tradiciju najboljih ruskih fotografa, a u duhu sa savremenim tokovima.

Godišnji foto-konkurs Ruskog geografskog društva posvećen je očuvanju izvorne prirode Rusije i vaspitanju brižljivog odnosa prema životnoj sredini kroz umetnost fotografije. Prvi put konkurs je održan 2015. godine, a radove u 14 kategorija ocenjuje žiri na čelu sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom koji je od 2009. godine predsednik Društva. Članovi žirija su poznate svetske ličnosti iz oblasti umetnosti, među kojima je i naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica. Inače, 2010. godine, formiran je Starateljski Savet Ruskog geografskog društva, na čijem je čelu Predsednik Rusije Vladimir Putin.

Po rečima prof. dr Miroljuba Milinčića, Rusko geografsko društvo jedno je od četiri najstarija na svetu. Osnovano je ukazom cara Nikolaja I 1845. godine i uvek je imalo prvorazredni društveni i nacionalni značaj. Danas Društvo, koje je nevladina, neprofitna organizacija, u Rusiji i širom sveta ima oko 20.000 aktivnih članova i 86 regionalnih odeljenja. Među članovima ovog Društva su i princ Albert od Monaka, predstavnici Kraljevskog doma Velike Britanije, bio je i Vuk Karadžić, Jovan Cvijić i mnogi drugi, sada Emir Kusturica.

Glavna aktivnost Društva su ekspedicije i istraživanja, obrazovanje, očuvanje tradicije i kulture, objavljivanje knjiga i rad sa mladima. Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji registrovan je početkom 2015. godine i do sada je realizovao više projekata na teritoriji Srbije i Ruske Federacije. Posebnu pažnju poklanja razvoju edukativnih i socijalnih programa za potrebe studenata iz Srbije i Ruske Federacije.

Izvor: Grad Užice

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У ритму недеље са градоначелницом Ужица др Јеленом Раковић Радивојевић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тим лекара Клинике у Вишеградској спасао живот девојке и уклонио тумор тежак 25 килограма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржано Првенство у шаху за ученике основних школа града Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА