OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

U Arhivu otvorena izložba radova finalista i pobednika trećeg Sveruskog foto-konkursa „Najlepša zemlja“

Otvaranjem izložbe radova finalista i pobednika trećeg Sveruskog foto-konkursa „Najlepša zemlja“ u organizaciji Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji u Istorijskom arhivu u Užicu, u ponedeljak su počela kulturna dešavanja u okviru pratećeg programa 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala.

Direktor užičkog Arhiva Željko Marković, ovom prilikom je rekao da je već postala tradicija da užički Arhiv tokom Jugoslovenskog pozorišnog festivala osmisli svoj program što predstavlja doprinos ukupnoj festivalskoj atmosferi.

Brojne posetioce na izložbi pozdravio je pomoćnik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić, podsetivši da je ova izložba bila priređena pre nekoliko meseci u Vladi Republike Srbije, a u Užicu se realizuje na inicijativu Nikole Selakovića, generalnog sekretara predsednika Republike.

O aktivnostima i značaju Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji, govorio je prof. Miroljub Milinčić, rukovodilac Razvojnog centra ovog društva, dok je izložbu, koju je do sada videla brojna publika širom sveta, otvorio poznati užički fotograf Radovan Baja Vujović.

Otvarajući izložbu, Vujović je rekao da užička publika ima mogućnost da vidi deo fotografija finalista i pobednika trećeg Sveruskog foto-konkursa i ukazao na moć fotografije, da ona dokazuje da „priroda i svet oko nas nude beskrajno mnogo savršenih kompozicija“.

„Ove fotografije nam približavaju neizmerno bogatstvo prirode, ljudi i kulturne baštine koja nam je toliko bliska, a geografski udaljena. Kroz njih se prepliću stvarnost i duhovnost, osećaj i senzibilnost, znanje i fotografska umešnost i želja da se sa nama podeli radost fotografisanja“ – rekao je Vujović istakavši da su izložene fotografije „smelih i neobičnih uglova“, oslanjaju se na tradiciju najboljih ruskih fotografa, a u duhu sa savremenim tokovima.

Godišnji foto-konkurs Ruskog geografskog društva posvećen je očuvanju izvorne prirode Rusije i vaspitanju brižljivog odnosa prema životnoj sredini kroz umetnost fotografije. Prvi put konkurs je održan 2015. godine, a radove u 14 kategorija ocenjuje žiri na čelu sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom koji je od 2009. godine predsednik Društva. Članovi žirija su poznate svetske ličnosti iz oblasti umetnosti, među kojima je i naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica. Inače, 2010. godine, formiran je Starateljski Savet Ruskog geografskog društva, na čijem je čelu Predsednik Rusije Vladimir Putin.

Po rečima prof. dr Miroljuba Milinčića, Rusko geografsko društvo jedno je od četiri najstarija na svetu. Osnovano je ukazom cara Nikolaja I 1845. godine i uvek je imalo prvorazredni društveni i nacionalni značaj. Danas Društvo, koje je nevladina, neprofitna organizacija, u Rusiji i širom sveta ima oko 20.000 aktivnih članova i 86 regionalnih odeljenja. Među članovima ovog Društva su i princ Albert od Monaka, predstavnici Kraljevskog doma Velike Britanije, bio je i Vuk Karadžić, Jovan Cvijić i mnogi drugi, sada Emir Kusturica.

Glavna aktivnost Društva su ekspedicije i istraživanja, obrazovanje, očuvanje tradicije i kulture, objavljivanje knjiga i rad sa mladima. Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji registrovan je početkom 2015. godine i do sada je realizovao više projekata na teritoriji Srbije i Ruske Federacije. Posebnu pažnju poklanja razvoju edukativnih i socijalnih programa za potrebe studenata iz Srbije i Ruske Federacije.

Izvor: Grad Užice

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uhapšen još jedan učesnik užičkih protesta

Oglasna Tabla

19 novih slučajeva pozitivnih na virus COVID-19 sa teritorije Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

TAČNO PRE 60 GODINA: Na današnji dan, 7. avgusta 1960 godine otvorena je užička plaža

Oglasna Tabla

Guča 2020. bez Sabora: Kako Srbi pišu istoriju

Oglasna Tabla

Jedan od smešnijih srpskih izraza „Nadrljao kao Žuti“, potekao je iz veoma tužne priče o mladiću neupućenom u naše običaje

Oglasna Tabla

Od Užica 300.000 dinara za narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji

Oglasna Tabla

Maline u čokoladi: Neodoljive domaće praline koje ćete obožavati (VIDEO)

Oglasna Tabla

Danas isplata 60 odsto minimalca za više od 235 hiljada preduzeća

Oglasna Tabla

MUP Srbije povodom stradanja ptica saopštio da nije nadležan za kontrolu preleta helikoptera

Oglasna Tabla