Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

U akciji pošumljavanja Zlatibora i staro i mlado (FOTO)

Na lokalitetu Tić Polje na Zlatiboru održana je akcija pošumljavanja gde je zasađeno 2500 sadnica crnog bora. Inicijator ovog događaja je Udruženje penzionera Opštine Čajetina koje je uspelo da ujedini mlade i stare da zajedničkim naporima daju doprinos zaštiti životne sredine i podsete na važnost šumskog ekosistema. Radnu akciju podržali su lokalni sporski klubovi kao i članovi penzionerskih udruženja iz okolnih opština. Nemerljiv doprinos organizaciji dala je i lokalna samouprava, a akcijašima se priključio i zamenik predsednika opštine Čajetina Arsen Đurić.

Odziv je, kažu iz udruženju, bio zadovoljavajući. Pored najbrojnijih čajetinskih penzinera, koji su došli iz gotovo svih mesnih zajednica, prisutni su bili i članovi udruženja iz Požege i Užica.

„Drago nam je što učestvujemo u akciji, koja me je podsetila na vreme od pre 50, 60 godina. Ovo mi je, možda, sedma ili osma akcija. Nadam se da će se ovako nešto organizovati i u drugim mestima u Srbiji i biti motiv mladima da se priključe ovakvim akcijama“, rekao je Đolović Vojislav, predsednik UP invalida iz Požege.

Među najmlađim akcijašima bile su Katarina Marić i Valentina Sekulić, kojima je ovo prvi put da učestvuju u akciji pošumljavanja. Kažu da je ovo za njih jedno lepo iskustvo. Pozivu su se rado odazvale, kao i drugarice iz odbojkaškog kluba. Na čelu ove vredne ekipe bio je trener Stanko Brašanac. Po njegovim rečima, motiv njihovog dolaska bio je da deca upoznaju društveno koristan rad, da vide i neku drugu stranu, a ne samo odbojkašku loptu.

„Ovde je oko dvadesetoro dece od petog razreda do seniorske ekipe. Bilo bi ih još više, ali je grupa dece otišla na izlet u okviru verske nastave, a osmaci su otišli na ekskurziju. Ovo je jako bitno jer mnoga deca ne znaju šta je to društveno koristan rad, kao što je to bilo nekada u školama, počev od sklapanja klema pa do sakupljanja sekundarnih sirovina, naravno, i sadnje zimzelenog drveća. Naša deca su ovo dobro prihvatila, a u planu nam je da samostalno organizujemo slične akcije“, istakao je Brašanac.

Sedamdesetpetogodišnjem Ljubiši Virić nije bilo teško da se sa grupom penzionera iz Krive Reke zaputi ka Tić Polju. Naprotiv, to je bila prilika, kako kaže, da se podseti nekadašnjeg vremena, ali i pošalje poruku današnjoj omladini:

„Ranije je bilo lepše vreme. Omladina je bila raspoloženija, bilo je više pesme, veselja… Poručujem im da krenu našim stopama i da idu samo napred“.

Dok su zasukanih rukava posao privodili kraju, ne priznajući ni umor ni godine, penzioneri su zapevali iz vika, jer kakva bi to akcija bila da se ne zapeva. Organizatori su se postarali da se nakon pošumljavanja akcijaši okrepe, pa je pripremljena bogata trpeza, a ovaj važan poduhvat završen je užičkim kolom, a čitav događaj ovekovečen zajedničkom fotografijom.

Predsednik Udruženja penzionera opštine Čajetina Slavko Pantović nije krio zadovoljstvo, te i sam ističe da je prezadovoljan kako je akcija protekla.

„Zadovoljan sam odzivom, zadovoljan sam vrednim radom, poštenim odnosom prema poslu. Pomogla su nam deca iz odbojkaškog kluba koja su vredno radila sa svojim trenerom i grupom radnika iz Ustanove „Sportski centar Čajetina“. Zasadili smo 2500 sadnica na površini nešto većoj od hektara. To je ta norma koja se praktikuje u redovnom sađenju. Želeo bih da se svima zahvalim što su se odazvali, što su danas bili ovde, uložili svoj trud i rad, svoje vreme. Nadam se da ćemo ovu saradnju sa opštinom Čajetina i dalje nastaviti, tražiti neke nove površine za neka nova pošumljavanja, najverovatnije na jesen“, istakao je Pantović, dodajući da bi taj poduhvat bio od velike važnosti jer pošumljavanja nije bilo u poslednjih trideset godina.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Више од 250 милиона динара уложено у реконструкцију школа и вртића

ОГЛАСНА ТАБЛА

Прве пензије са повишицом стижу сутра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Годишњи концерт Поп хора Г.Л.А.С. у Културном центру Златибор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа „Д Пиг“ у Културном центру Златибор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сточари и произвођачи млека у Србији најављују протест, траже веће премије и субвенције

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грујичић: Нови круг запошљавања лекара у фебруару

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хаварија на цевоводу за Забучје, нормализација водоснабдевања у вечерњим сатима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Облачно и мало топлије, у току дана могућа слаба киша, понегде снег

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње ски сезона на Торнику

ОГЛАСНА ТАБЛА