ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Тутње ђубретари амбијенталним делом Ужица (ФОТО)

Кроз уске улице насеља Царина, најстаријег хришћанског дела града, теретњаци с приколицом одвозе смеће на санитарну депонију „Дубоко”

Ужице – Тешки теретни камиони с приколицом, којима се смеће превози из околних општина на ужичку санитарну депонију „Дубоко”, провлаче се уском једносмерном улицом кроз насеље Царина. Не баш лако, јер су куће овде начичкане (има их и из 19. века) и мања возила около паркирана, док пешаци не знају куда ће. Али камионџије не одустају, иако да би прошли понекад морају и точковима на тротоар.

Немањина улица – Огласна табла
Немањина – Огласна табла

Могли би ови теретњаци од депоније ка магистрали и преко Доварја, широм Карађорђевом улицом, а ипак се до центра спуштају низ често закрчену Царину. Тај амбијентални део града броји столећа, па уместо да буде пешачка зона за понос (попут Скадарлије у Београду или Тешњара у Ваљеву) жртва је ововремене саобраћајне гужве у тесној ужичкој котлини.

Овај град има у брду (код села Дубоко) савремену депонију смећа, грађену уз европску помоћ, са центром за рециклажу. Овде ЈКП „Дубоко” одлаже комунални отпад (годишње око 80.000 тона) из два града (Чачак и Ужице) и седам општина (Бајина Башта, Чајетина, Пожега, Ариље, Косјерић, Ивањица и Лучани) Златиборског и Моравичког округа. Зато тешки камиони (некад и непокривени, па се по мирису препознају) редовно довозе смеће на ужичку депонију, а онда се празни враћају у околна места.

Немањина улица – Огласна табла

Претходних година чешће су виђани како иду уз Карађорђеву улицу ка Дубоком и назад. Но кад су Карађорђеву пре две године обнављали, големи смећарски камиони кренули су Немањином улицом кроз насеље Царина. Веровало се да је то привремено, док Карађорђеву не обнове. Али, та улица одавно је завршена и проширена, а поједини теретњаци и даље иду низ старију и гушће насељену.

Кварт од Царинског моста и Велчића чесме до Ракијске пијаце другде би био заштићен због старости и изгледа, а овде није. Ово је најстарији хришћански део града, у коме је Црква Светог Марка прошле године обележила три века. Кажу ужички архивисти, по подацима из османских архива, да се насеље Царина у Ужицу помиње још 1610. У њему је сада и очувана Станића кућа (под заштитом државе), грађена у 19. веку. Дуж улице су углавном дуговечна здања, понека занатска радња, старинска архитектура. Погодно место да се уреди лепа амбијентална целина и шеталиште, само да није саобраћаја. Јер у ову тескобу, улицом широком неколико метара, из околних предграђа се ка центру града слива стотине возила (немају куда, чека се боље решење), па ту настају застоји, гужве, нервоза… Свему томе теретњаци депоније дају свој немали допринос.

Немањина улица – Огласна табла

Њихова тутњава повод је што се недавно група грађана насеља Царина обратила месној заједници, преко ње и градској управи. Реч је о неколико свештеничких породица које живе у здању где је нови Парохијски дом, као и о њиховим комшијама из околних кућа. Тачно код њих се на уској улици налази видно улегнуће, па кад ти камиони с приколицом брже прођу све тутњи и пролама се, чак и у рана јутра. Зато свештеници и комшије траже да овуда буде забрањен пролазак теретњака депоније јер се, како наводе у захтеву, трпи несносна бука и ствара загушење у саобраћају, а последице су и слегање земљишта, пуцање уличног асфалта, чак и зидова на кућама…

Немањина улица – Огласна табла

– Проблем је озбиљан, те тешке камионе треба преусмерити на друге правце. А при гужвама пешаци једва пролазе од возила, посебно су ђаци угрожени сада кад је почела школска година – упозорава Александар Шопаловић, један од иницијатора захтева, чија је кућа поред Парохијског дома.

С питањем постоји ли решење за овај проблем, обратили смо се градском већнику за саобраћај Слободану Шиљковићу који нас је поводом теретњака упутио да одговор потражимо од руководства ЈКП „Дубоко”. Учинили смо то и брзо добили објашњење Момира Миловановића, директора предузећа.

– Тачно је да камиони ЈКП „Дубоко” Ужице пролазе кроз наведену улицу, јер је то једини правац којим се могу кретати ка Бајиној Башти и Чајетини. У летњем периоду камиони крећу из предузећа у 6.30 због великих гужви на путевима, а у зимском у седам часова. У току једног дана по два камиона иду у правцу Бајине Баште и Чајетине, док они који превозе комунални отпад из Чачка, општина Ивањица, Лучани, Ариље, Пожега и Косјерић иду путним правцем Дубоко – Луново Село – Пожега и таквих тура дневно је 18. Тачно је да је често у току дана застој на Царини поред продавнице (стоваришта) пића „Кнежевић”, али за то нису криви камиони ЈКП „Дубоко” већ несавесни возачи путничких возила који се паркирају на улици и тротоару. Такође, свакодневно је испред стоваришта пића паркиран камион који истовара робу, пола на улици, пола на тротоару. Улица је једносмерна, довољно широка и безбедна за пролаз свих учесника у саобраћају под условом да се поштују прописи. Возачи ЈКП „Дубоко” поштују све прописе и ограничења брзине кроз град – наводи у одговору директор ЈКП „Дубоко”.

Извор: Политика/Бранко Пејовић

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Пренос утакмице Данска-Србија у ГКЦ-у

XII Чикер МТБ Маратон

СПЦ данас обележава Силазак светог Духа на апостоле, празник Свете тројице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предстојеће МОСИ у знаку нових дисциплина, бројних концерата и великог броја учесника (ВИДЕО)

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“