22.8 C
Uzice
јул 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

TURISTIČKIM PUTOKAZOM DO DOMAĆEG KAJMAKA, PRŠUTE, RAKIJE

Zahvaljujući švajcarskim iskustvima i podsticajnim sredstvima, do proizvođača tradicionalnih proizvoda – sira, kajmaka, pršute, rakije, grnčarije, i do domaćinstava koja se bave seoskim turizmom u selima Zapadne Srbije, odnedavno se sa glavnih puteva lakše stiže, zahvaljujući preciznim putokazima. Osim gostiju iz Srbije, do njih sada dolaze i turisti iz Crne Gore i iz Bosne i Hercegovine.

Goste Zlatibora i one koji putuju ka Crnoj Gori putokaz s magistrale vodi ka zlatiborskom selu Rožanstvu i to pravo u mlekaru. Sa planinskih pašnjaka tog kraja, iz šezdesetak domaćinstava se svakog dana tu se slije hiljadu i po litara mleka, od kojega naprave oko 60 kilograma kajmaka i više od 200 kilograma sira.

pripremila Slavica Jovanović

 Gosti, među kojima su i organizovane grupe turističkih agencija, mogu da probaju i kupe tradicionalne specijalitete. Novi putokazi su olakšali snalaženje gostima, a domaćinima povećali promet.

„Sa tim putokazima mogu da dođu, znaju gde je ta mlekara Rožanstvo. Kad nas pozovu pre ovih putokaza i pitaju gde se nalazimo, kažemo da smo blizu sela Sirogojno – prvo dođete kod nas, pa idete u Sirogojno. Sad ne moramo da pričamo, već kad dođete do Zelenkade imate putokaz koji vas vodi do naše mlekare“, kaže Biljana Dželebdžić, vlasnica mlekare „Biljana krin“ u Rožanstvu.

Polazna tačka švajcarskog projekta kojim su osim turističke signalizacije finansirana i 23 degustaciona centra, bila je pomoć malim proizvođačima tradicionalnih proizvoda i zanimanja.

„Najvažnije je bilo što smo analizirali njihove potrebe i probleme u brdsko-planinskom području, kako da povežemo turizam i proizvođače tradicionalnih proizvoda, i pokazalo se da je najbolje napraviti mrežu saradnje sa hotelima, restoranima, sa turističkim subjektima i malim proizvođačima“, rekao je Slavko Lukić iz Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“.

Za prepisivanje užičkog modela turističkih putokaza i podršku malih proizvođača zainteresovani su i u drugim krajevima Srbije, a pošto se ta metoda pokazala uspešnom, biće nastavljena i narednih pet godina.

izvor:rts.rs/http://belabreza.rs/

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Širenje kanalizacione mreže na Zlatiboru (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vozač sa užičkim tablicama šokirao sve svojim parkiranjem (FOTO)

Oglasna Tabla

Beograđanin nestao na Drinskoj regati

Oglasna Tabla