Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Туристичка сезона почела: Агенције смањиле доплате, али су у неким случајевима и даље веће од 50 евра по особи

Летња сезона је почела, а у туристичким агенцијама се надају да ће ова бити много боља од претходне две, готово па на нивоу оне из 2019. године.

Резервација смештаја ове године почела је много касније него ранијих година, али у Грчкој верују да ће бити на 80 одсто онога што су имали пре три сезоне.

Цене су мало “јаче” него ранијих година, тако да у Грчкој смештај по особи може да се нађе од 170 до 930 евра по особи, у зависности од смештаја и дела сезоне у ком се путује, за Египат понуде иду од 720 до 950 евра по особи или у случају да се ради о породици са двоје деце од 1.300 до 2.400 евра.

Осим ове две дестинације, неколико туристичких агенција у којима смо гледали аранжмане нуде и Турску, а цене су, ако се гледа по особи, од 785 до 1.280 евра, или у случају породице од 1.400 евра. Најчешћа понуда у Турској је, као и претходних година, ол инклузив услуга у хотелима се четири или пет звездица, а све може да кошта и по неколико хиљада евра.

Има и понуда, с друге стране, које се могу назвати врло повољним, попут полупансиона за 10 дана у Кушадасију аутобусом, која у једној од агенција може да се нађе за 240 до 390 евра, уз доплате за децу које су од 50 до 200 евра.

Директор Барцино турса Владимир Богићевић за Данас каже да је сезона врло добра и да је очигледно да се ситуација у српском туризму коначно смирила, а људи се ослободили страха од одласка на море и путовања уопште.

Традиционално Грчка је, како каже, највећа српска летња дестинација и она је већ скоро попуњена.

“Одлично се пуне и Турска и Египат без обзира на проблеме са поскупљењима горива. Реално, највећи проблем ове године и јесу поскупљења свега па и енергената. Цене хотела и смештаја уопште се и нису мењале јер сви излазимо из две лоше године и нико није желео да ризикује лош букинг новим поскупљењима”, истиче Богићевић.

Међутим, како каже, уговори са авио превозницима, а и цене аранжмана су прављени у новембру и у децембру на бази цене горива које су тада биле.

“Данас су те цене буквално дупло поскупеле. Зато су и авио компаније активирале ставке у уговорима за доплату за превоз и зато њих сада и имамо. Доплата за превоз је одувек постојала и она постоји скоро сваке сезоне. Међутим, никада није била оволико висока”, каже наш саговорник.

Агенције су, како каже, редом и смањиле доплате на уштрб свог профита, али су оне у неким случајевима и даље веће од 50 евра по особи што је стварно доста.

“Путници негодују, то је и разумљиво али и сами знају да је гориво много поскупело као и то да се ове доплате најављују већ месецима. Сви смо заједно у истом проблему и све је то разумљиво”, истиче Владимир Богићевић и додаје да се сви надају да ће се ситуација смирити и да се цене горива више неће мењати.

Извор: danas.rs/Lj. Bukvić

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Више од 250 милиона динара уложено у реконструкцију школа и вртића

ОГЛАСНА ТАБЛА

Прве пензије са повишицом стижу сутра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Годишњи концерт Поп хора Г.Л.А.С. у Културном центру Златибор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа „Д Пиг“ у Културном центру Златибор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сточари и произвођачи млека у Србији најављују протест, траже веће премије и субвенције

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грујичић: Нови круг запошљавања лекара у фебруару

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хаварија на цевоводу за Забучје, нормализација водоснабдевања у вечерњим сатима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Облачно и мало топлије, у току дана могућа слаба киша, понегде снег

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње ски сезона на Торнику

ОГЛАСНА ТАБЛА