ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Туристичка организација Златибор на студијском путовању у оквиру пројекта E-CrossPass

У оквиру пројекта „Јачање пешачког коридора у прекограничној области Србије и Босне и Херцеговине – Е-ЦроссПасс“ који реализују Туристичка организација Ужица као водећи партнер и партнерске организације Планинарско друштво „Коњух“ из Тузле, Министарство просторног уређења и заштите околице Тузланског кантона и Планинарски савез Србије организовано је студијско путовање у Мађарску, Чешку и Аустрију.

На позив Туристичке организације Ужица на овом путовању су учествовали и представници Туристичке организације Златибор јер ће део пешачке стазе која ће повезивати Тузлу и Ужице пролазити кроз општину Чајетину у дужини преко 100 киломатара. Тренутно се ради на обележавању и маркирању ове пешачке стазе.
На студијском путовању, чланови пројектног тима са партнерима су посетили део Е4 европског пешачког пута у Мађарској, затим су са представником стаза ЛQТ-БЕ „Стезкоу подéл Лужнице – области Тоулава у Чешкој пешачили 10 километра и на крају су обишли део Е8 европског пешачког пута на северозападу Аустрије.

Пројекат “Е-ЦроссПасс” суфинансира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи (ИПА ИИ) кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014-2020. Уговор за суфинансирање средствима Европске уније потписан је са Министарством финансија Републике Србије – Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ).

Пројекат има за циљ да допринесе увођењу релевантних европских пракси у туризму на отвореном кроз унапређење и обједињавање инфраструктуре за пешачки туризам у прекограничном подручју повезујући Тузлански кантон и регион Западне Србије. Обједињене заједничке стазе биц́е успостављене у складу са стандардима Европске асоцијације Рамблерс (ЕРА) а као део европског пешачког пута Е7. Укључивање европских стандарда за дуге стазе у развој инфраструктуре пешачких стаза у прекограничној области ће допринети развоју туризма и одрживом развоју локалних заједница, омогућавајући људима да истражују природне и културне атракције на нов и занимљив начин.

*Е-стазе тј. коридори су окосница европских пешачких стаза. То су стазе велике удаљености које је одредила Европска асоцијација Рамблерс а које повезују националне и регионалне пешачке стазе и пружају интеркултурална искуства преко граница. Прва пешачка стаза велике удаљености у Европи била је Национална плава стаза Мађарске, основана 1938. године. Данас се мрежа састоји од 12 Е-стаза и покрива више од 65.000 км европског континента.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА