ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Туристичка организација Ужице отпочела реализацију пројекта “E-CrossPass”

ТУЗЛА – У Тузли је јуче почетном конференцијом званично започет пројекат “Јачање пешачког коридора у прекограничној области Србије и Босне и Херцеговине – Е- CrossPass. Пројекат “E-CrossPass” суфинансира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи (ИПА ИИ) кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014-2020. Уговор за суфинансирање средствима Европске уније потписан је са Министарством финансија Републике Србије – Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ).
Шеф Оперативног сектора за друштвени развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу у Делегацији ЕУ у Босни и Херцеговини Ђанлука Ванини истакао је на почетној конференцији у Тузли да ће пројекат Е CrossPass помоћи локалним самоуправама прекограничног подручја да унапреде своје туристичке потенцијале и повећају приходе и квалитет живота.
„Европска унија ће наставити да подржава програме прекограничне сарадње Босне и Херцеговине са додатних 14 милиона евра. Захваљујући само овом пројекту 12 општина ће добити уређене пешачке стазе које ће омогућити грађанима да што више бораве у природи. Природни ресурси Босне и Херцеговине су велики, што је добра шанса за развој туризма. Европска унија је спремна да помогне кроз прекограничне пројекте унапређењу привреде и друштвеног развоја локалних самоуправа у овом региону“, најавио је Ванини.
Пројекат партнерски реализују Туристичка организација Ужица, Планинарско друштво „Коњух“ из Тузле, Министарство просторног уређења и заштите околице Тузланског кантона и Планинарски савез Србије.
Министарка просторног уређења и заштите околице Тузланског кантона Анела Ајшић истакла је да туризам и екологија немогу једно без другог и да улагањем у туризам се подстиче и улагање у екологију. Због тога је Министарство просторног уређења и заштите околиша подржало Е CrossPass пројекат.
“Када се промовише планинарска пешачка инфраструктура улаже се и у захтеве ЕУ према БИХ. Такође, Влада Тузланског кантона кроз Стратегију развоја Тузланског кантона и Стратегију развоја туризма учествује у јачању инфраструктуре планинарског туризма, кроз трасирање и маркирање планинарских стаза.
Кроз овај пројекат јачамо одрживи туризам и промовишемо потенцијал пешачког туризма, као и очување животне средине кроз смањен број возила у саобраћају” ,рекла је Ајшић.
Помоћница министра туризма Републике Србије Дуња Ђенић навела је да пројекат Е CrossPass има значај за развој заједничких регионалних туристичких производа који ће омогућити повећање туристичког промета и подсетила на добру сарадњу са Тузлом.
“Србија се може похвалити досадашњом сарадњом на прекограничним пројектима са Босном и
Херцеговином, а посебно локалне самоуправе Ужица и Тузле, које су успешно реализовале неколико
пројеката. Циљ и овог пројекта је јачање регионалне сарадње, повезивања и унапређења туризма”,
нагласила је Ђенићева.
Помоћница министарке за туризам и угоститељство Фарида Цикотић нагласила је да је значај пројекта јако велики због здравља људи.
„У Стратегији развоја препознали смо значај руралног туризма, а планинарски је део тог туризма. Надам се да ће овај пројекат донети још више нових чланова у планинарским друштвима и унапредити планинарске домове“ , рекла је Цикотићева .
Градоначелник Тузле Зијад Лугавић честитао је менаџменту пројекта Е CrossPass, који ће, по његовим речима, дати велике бенефите свим грађанима овог подручја.
„Тим тај пројекат добија већи значај посебно за кориснике ових пешачких стаза, планинарска друштва што представља посебан квалитет овог пројекта. Град Тузла је реализовала многе пројекте уз сарадњу Европске уније, тако да ће и овај бити, сигуран сам, успешан“ ,рекао је Лугавић.
Члан Градског већа Миодраг Петковић навео је да је Е CrossPass важан пројекат за Ужице.
“Стратешко опредељење града Ужица је развој туризма. Захваљујући средствима из градског буџета и помоћи државе и претприступних фондова Европске уније верујемо да ћемо и кроз овај пројекат, у сарадњи са партнерима, значајно унапредити туризам у целој регији уз очување природне средине и тако остварити бенефите за наше локалне самоуправе “, рекао је Петковић.
Циљ пројекта је да допринесе одрживом развоју локалних заједница, оживи и унапреди туризам на отвореном у прекограничном подручју између Тузланског кантона и региона западне Србије. Увођењем релевантних европских пракси и стандарда кроз унапређење и обједињавање инфраструктуре за пешачки туризам успоставиће се заједничке стазе за пешачење укупне дужине од 580 км. Стазе ће бити трасиране, обележене и опремљене у складу са стандардима Европске асоцијације Рамблерс (ЕРА) као део европског пешачког пута Е7. Пројекат ће се фокусирати на усавршавање и едукацију локалних планинарских друштава а у циљу креирања и унапређења туристичке понуде целог региона.
“План је да урадимо једну пешачку стазу која ће повезати Тузлу и Ужице,односно Коњух и националне паркове западне Србије,као и наше планинарске домове.Ускоро почињемо маркирање стазе “,објашњава председник Планинарског друштва Коњух Сабид Зекан.
Пројекат Е CrossPass трајаће 2 године .Укупна вредност пројекта је 403 440 евра,од чега ЕУ суфинансира 342 892 евра, док ће остатак средстава обезбедити партнери у пројекту.
Један од кључних циљева овог пројекта јесте промовисање туризма на отвореном у прекограничном подручју, са нагласком на рурална подручја, локалну културу и аутентичност. Фокус промоције биће И на заштићеним подручјима као посебно атрактивним дестинацијама за туристе који желе да се повежу са природом, истраже природне и културне лепоте овог региона и стекну несвакидашње искуство у овој прекограничној области.
На почетној конференцији у Тузли о значају пројекта за унапређење туризма на отвореном целог региона говорили су и директорка Туристичке организације Ужице Данијела Ђорђевић Арсић, директор Туристичке организације регије западна Србија Мирослав Рађен и менаџерка пројекта Е CrossPass Душанка Селаковић.
*Е-стазе тј. коридори су окосница европских пешачких стаза. То су стазе велике удаљености које је одредила Европска асоцијација Рамблерс а које повезују националне и регионалне пешачке стазе и пружају интеркултурална искуства преко граница. Прва пешачка стаза велике удаљености у Европи била је Национална плава стаза Мађарске, основана 1938. године. Данас се мрежа састоји од 12 Е-стаза и покрива више од 65.000 км европског континента.
Огласна табла
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Фестивал фантастике оправдао очекивања ужичких основаца и средњошколаца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Завршено асфалтирање седам путних праваца у Качеру

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпуна трансформација Градског културног центра кроз пројекат Престоница културе Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење за медије: Одржан Трећи Конгрес Српске странке Заветници – Милица Ђурђевић Стаменковски поново изабрана за председницу

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србију стиже снажно погоршање времена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Едукација деце од кључног значаја за њихово безбедно учешће у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стопића пећина – најпосећенији спелеолошки објекат у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акција „Армагедон“, ухапшена већа група педофила

ОГЛАСНА ТАБЛА