Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Turci otvaraju pogon u Kokinom Brodu za 100 radnika

U jednom od pogona bivše „Inove“ koji je u vlasništvu lokalne samouprave, posao će na proleće dobiti prvi od ukupno 110 novih radnika. Oni će za poslodavce iz istanbulske kompanije „Berksan“ proizvoditi protivpožarnu aparaturu i delove vatrogasnog instalacionog sistema namenjenih za tržište Evropske unije i Turske.

Ugovor o zakupu proizvodnog prostora na period od deset godina potpisali su nedavno predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević i direktor „Berksana“ Sadetin Senaj.

-Turski investitor se ugovorom obavezao da će u prvoj godini poslovanja zaposliti 40 radnika, a u naredne dve još 70. Zakupnik će za svakog zaposlenog morati da obezbedi minimalnu mesečnu zaradu u iznosu od 30.000 dinara – kaže za „Varoške novine“ predsednik Rade Vasiljević i dodaje da je prostor od 6.200 kvadrata izdat u zakup odlukom Opštinskog veća i to putem slobodne pogodne, a u skladu sa važećom uredbom Vlade Srbije, po kojoj se u slučajevima kada poslodavac zapošljava preko 100 radnika može zaobići postupak javne licitacije.

Sporazumom između Opštine i turske firme precizirana je i cena mesečne zakupnine od 20 dinara po metru kvadratnom (oko 1.000 evra).

Preduzeće „Berksan“ se već pune dve decenije uspešno bavi prozvodnjom vatrogasnih ormara, protivpožarnih aparata i namenskih instalacionih sistema, specijalnih metalnih kutija , izolacionih jakni za sve vrste armature, kao i prodajom proizvoda poput specijalizovanih ventila, pumpi, kompenzatora, fleksibilnih creva i indikacionih uređaja. Kompanija ima ispostave širom Turske i dela Balkana, a u poslovanju tesno sarađuje sa partnerskom firmom „Fleks- akademy“ sa sedištem u Istanbulu koja je u Priboju otvorila pogon i zapošljava preko 300 radnika angažovanih na proizvodnji čeličnih cevi.

-Plan je da u otvaranje i opremanje proizvodnog pogona u Kokinom Brodu u startu investiramo oko 500.000 evra, a do 2020.godine još milion. Proizvodnja bi bila izvozno orijentisana, sa poslovnom ambicijom da izvoz proširimo i na nova tržišta u Rumuniji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Nemačkoj – naglašavaju u istanbulskoj kompaniji. Njeni predstavnici su, inače, već počeli prve radove na uređenju i opremanju proizvodne hale u nekadašnjoj fabrici nameštaja, a nakon instaliranja mašine i oprema, fabrika bi sa radom trebalo da počne oko 1.maja 2019.

U opštinskom rukovodstvu naglašavaju da je ovoj uspešnoj turskoj firmi ustupljen prostor za pokretanje proizvodnje i pored toga što lokalna samouprava ima negativna iskustva sa takođe turskom kompanijom “Mercer trade” , koja ni dve godine nakon otvaranja hale u Kokinom Brodu nije uspela da stabilizuje proizvodnju, zaposli ugovorom predviđeni broj radnika i izmiri sve obaveze prema Opštini.

-“Berksan” ima pozitivne preporuke, partner je sa srodnom kompanijom u Priboju koja je u privrednom smislu za kratko vreme preporodila grad na Limu. Zato smo smatrali da bi im trebalo dati šansu, pogotovo imajući u vidu da je to prilika da do posla i sigurne plate dođe značajan broj naših sugrađana –smatra Vasiljević .

Izvor: varoske.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zaplena kokaina u Užicu, jedna osoba uhapšena

Oglasna Tabla

Završetak izgradnje stanova u Sevojnu

Oglasna Tabla

Jeftina torta od keksa i čokolade koja se ne peče

Oglasna Tabla

Plan odvoženja kabastog otpada

Oglasna Tabla

Kokin Brod: Trobojkom brane svetinje

Oglasna Tabla

Karatisti KK „Užice“ odlični u Čačku

Oglasna Tabla

Đaci od danas ponovo u klupama

Oglasna Tabla

U Srbiji danas naoblačenje i kiša, do 14 stepeni

Oglasna Tabla

Konkursi za prijem kandidata u Vojnu akademiju u toku

Oglasna Tabla