11.6 C
Uzice
септембар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA

TUNEL KADINJAČA: IZABRAN NAJBOLJI PROJEKAT, VREDNOST INVESTICIJE 26,7 MILIONA EVRA

U ponedeljak, 19. septembra je održan radni sastanak u Delegaciji Evropske unije u Srbiji povodom realizacije projekta „Tunel Kadinjača“. Na sastanku su pored predstavnika DEU Elizabete Sartorel i Kancelarije za Evropske integracije Sande Šimić i Jelene Kolić, a ispred Opštine Bajina Bašta su prisustvovali Ivan Marković i  Miloš Jelisavčić. Projektanti ispred izabrane kuće Projekt biro UTIBER doo, izneli su dosadašnje rezultate rada na realizaciji projekta i predali izrađenu Studiju opravdanosti za Tunel Kadinjača i zatražili od svih nadležnih institucija svoje komentare na dosad urađeni deo projekta.

slika - tunel

Generalni projekat je razmatrao i analizirao četri predložena alternativna pravca za Tunel Kadinjača. Nakon multikriterijumske analize projektant je predložio centralno rešenje kao najbolje. Po većini parametara ova opcija je slična ostalim rešenjima ali je ova analiza ovo rešenje stavila kao najoptimalnije. Varijanta „Centralna“ će biti predmet razrade svih daljih istraživanja i projektovanja nakon odobrenja državne revizorske komisije. Na sastanku je dogovoreno da će ovaj projekat biti predat opštini Bajina Bašta do 15. oktobra ove godine a opštinske službe će ga potom predati državnoj revizorskoj komisiji. Predložena varijanta će biti 1344 metra dužine (podužni nagib u tunelu 3%) i podrazumeva i izgradnju dva mosta dužine od 225 i 62 metra kako bi se na ulaznim portalima podigla visina i skratila dužina tunela i smanjio nagib.

centralna varijanta - 1344m                           Centralna varijanta – 1344m

Postojeći državni put se zadržava u funkciji opsluživanja lokaliteta u okruženju a trokrakom raskrsnicom se priključuje na novoprojektovanu trasu u zoni njenog početka i kraja. Projektovana vrednost ove investicije iznosi 3.283.053.508,60 dinara (oko 26.7 miliona evra). Naredni koraci su izrada Idejnog projekta za ovaj objekat čija vrednost se kreće od 1.5%-2% od investicije. Opština Bajina Bašta je već konkurisala za ovaj dokument kod Ministarstva privrede. Projekat izrade Generalnog projekta i Prethodne studije opravdanosti koji je podržala Evropska unija u Srbiji sa 130.000 evra će zvanično biti završen i predstavljen polovinom novembra ove godine.

Izvor: Дрина Инфо

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Leposava Majstorović, najvoljenija medicinska sestra Užica, bila i ostala (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju šeste Pesničke vatre zlatiborske

Oglasna Tabla

Topli kolač s makom za hladne jesenske dane

Oglasna Tabla

Istraživanje: Prosečan iznos mita u Srbiji 74 evra, a ovo su zanimanja u kojima ima najviše korupcije

Oglasna Tabla

Klot i frket u potpunom mraku: Upoznajte slepu pletilju sa Zlatara

Oglasna Tabla

Likovni konkurs užičke biblioteke u znak sećanja na Ratku Vučković

Oglasna Tabla

Prva zlatiborska PUZIJADA

Oglasna Tabla

Jesenja ravnodnevnica – moćan period u kom važe posebna pravila poput ovog: “Kakva setva takva i žetva”

Oglasna Tabla

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

Oglasna Tabla