12.6 C
Uzice
новембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA

TUNEL KADINJAČA: IZABRAN NAJBOLJI PROJEKAT, VREDNOST INVESTICIJE 26,7 MILIONA EVRA

U ponedeljak, 19. septembra je održan radni sastanak u Delegaciji Evropske unije u Srbiji povodom realizacije projekta „Tunel Kadinjača“. Na sastanku su pored predstavnika DEU Elizabete Sartorel i Kancelarije za Evropske integracije Sande Šimić i Jelene Kolić, a ispred Opštine Bajina Bašta su prisustvovali Ivan Marković i  Miloš Jelisavčić. Projektanti ispred izabrane kuće Projekt biro UTIBER doo, izneli su dosadašnje rezultate rada na realizaciji projekta i predali izrađenu Studiju opravdanosti za Tunel Kadinjača i zatražili od svih nadležnih institucija svoje komentare na dosad urađeni deo projekta.

slika - tunel

Generalni projekat je razmatrao i analizirao četri predložena alternativna pravca za Tunel Kadinjača. Nakon multikriterijumske analize projektant je predložio centralno rešenje kao najbolje. Po većini parametara ova opcija je slična ostalim rešenjima ali je ova analiza ovo rešenje stavila kao najoptimalnije. Varijanta „Centralna“ će biti predmet razrade svih daljih istraživanja i projektovanja nakon odobrenja državne revizorske komisije. Na sastanku je dogovoreno da će ovaj projekat biti predat opštini Bajina Bašta do 15. oktobra ove godine a opštinske službe će ga potom predati državnoj revizorskoj komisiji. Predložena varijanta će biti 1344 metra dužine (podužni nagib u tunelu 3%) i podrazumeva i izgradnju dva mosta dužine od 225 i 62 metra kako bi se na ulaznim portalima podigla visina i skratila dužina tunela i smanjio nagib.

centralna varijanta - 1344m                           Centralna varijanta – 1344m

Postojeći državni put se zadržava u funkciji opsluživanja lokaliteta u okruženju a trokrakom raskrsnicom se priključuje na novoprojektovanu trasu u zoni njenog početka i kraja. Projektovana vrednost ove investicije iznosi 3.283.053.508,60 dinara (oko 26.7 miliona evra). Naredni koraci su izrada Idejnog projekta za ovaj objekat čija vrednost se kreće od 1.5%-2% od investicije. Opština Bajina Bašta je već konkurisala za ovaj dokument kod Ministarstva privrede. Projekat izrade Generalnog projekta i Prethodne studije opravdanosti koji je podržala Evropska unija u Srbiji sa 130.000 evra će zvanično biti završen i predstavljen polovinom novembra ove godine.

Izvor: Дрина Инфо

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zimsko orezivanje voća: Obezbedite dobar rod uz video – uputstvo od samo tri koraka

Oglasna Tabla

Promenljivo oblačno, vetrovito i toplo

Oglasna Tabla

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla

Tajna pametne dece je u rečima koje čuju od svojih roditelja

Oglasna Tabla

На данашњи дан почела је Колубарска битка

Oglasna Tabla

Dva proverena recepta za savršen kiseli kupus

Oglasna Tabla

Ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata pomeren zbog uređivanja platoa

Oglasna Tabla

Srbija prodaje 22 vojna kompleksa: Ponuđene kasarne, skladišta i jedna komanda

Oglasna Tabla