Огласна табла
ПОЖЕГА УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Труба га је одвела у свет, али ипак није заборавио своје парче дедовине

Пожега – Марка Трнавца из пожешког села Мршељи прославила је труба, од родног места, преко Гуче која је као и другим трубачима била одскочна даска, па све до Русије и неких далеких земаља. Иако је био свуда по свету, није се одрекао свог родног места у ком је засновао породицу и наставио да се бави пољопривредом, а његова љубав према овом лименом инструменту кренула је још из детињства.

„Било какво весеље овде се није могло замислити без трубе, тако сам је и од својих првих излазака заволео и од тада сам желео да будем трубач. Овде у породици живе четири генерације и немам намеру да се селим у град, ипак су овде моји дедови, прадедови и корени, одавде смо сви потекли. Знате како кажу, свуда пођи, кући дођи”, рекао је Марко Трнавац, трубач.
Труба се у породици Трнавац преноси са колена на колено, фото: ГЗС

Иако је труба његова прва и највећа љубав послови на имању не могу да трпе, Марко каже да никада није бежао од посла који су започели његови преци. Данас заједно са својом вишечланом породицом обрађује око 70 ари земљишта, а пре свега баве се узгајањем купине.

„Било је дешавања посебно када су летњи периоди кошења и остало, да из аута седнем и трактор и кренем, тако да све постижемо. Имамо доста тога што нам је потребно напбза део посла, сада је ту и нова генерација трактора, колико су добри у неким стварима, можда и нису, светла имају на све стране тако може да се ради целу ноћ, буквално као и по дану, рекао је Трнавац.

Да је труба инструмент који је дубоко укорењен у традицији народа у у западној Србији говори и то да је и у породици Трнавац она нешто што је деценијама велика драгоценост.

„У Трнавцима је имао оркестар тај стари, чувени, прича се да су на Крфу свирали химну. Били су то старији људи који су били самоуки, талентовани, рекао је Јерота Трнавац Марков отац.

„Имам седам година и од своје четврте године свирам трубу, тада ми је тада показао како се свира”, каже Марков син, Јован Трнавац.

Трнавац добитник бројних награда на Сабору трубача у Гучи, фото: ГЗС
Најзначајнији успех у досадашњом трубачких каријери за Марка је златна труба освојена на Сабору трубача у Гучи и како каже остаће нетакнута док неко од наследника не одлучи да засвира на њој.

„Најдража награда ми је Златна труба, можда моји наследници крену да свирају у њу, али она за сада стоји овако као трофеј и не дира се”, рекао је Трнавац.

 

Извор: ГЗС

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Куп пријатељства почео са изненађењем

Пријем за представнике ЖФК Црвена Звезда, ЖФК Спартак Суботица, ЖФК Јединство Ужице и ФСС

Колике су цене горива у државама региона: Србија при врху на лествици скупоће

Градски културни центар прикључио се акцији „Ужице за Луку“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Део центра Ужица данас без електричне струје

XVI Полицијада „Златибор 2023“

Нелегално оружје може се предати још данас и сутра без икаквих последица

У ужичком породилишту рођене четири бебе

Временска прогноза за среду 7. мај