3.8 C
Uzice
септембар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Tronoške iz Zbojštice stižu do kupaca širom sveta

Bračni par Jolić iz Zbojštice kod Užica, pre petnaestak godina napustio je podstanarski život i radno mesto u gradu i posvetio se poslu koji voli. Vladan izrađuje drvene tronoške a Nada ih oslikava. Osim stolica koje su im, kako kažu, školovale decu, od drveta izrađuju suvenire i druge predmete.

Vešte ruke, skriveno stolarsko umeće i slikarski talenat, za supružnike, Vladana i Nadu Jolić, pre deceniju i po, bili su dovoljni razlozi da napuste stari, i počnu novi životni i poslovni san.

Vladan je radio kao mašinac u Valjaonici, ali ga to, kako kaže, nikad nije privlačilo:

„Uvek sam maštao kako ću to da napustim. Tronoške sam počeo da radim 2001. godine, prvo za Etno-park Sirogojno, a posle i druge proizvode, da bi se Nada onda uključila u posao i počela da oslikava.“

„Želja a i talenat koji sam imala od ranog detinjstva opredelili su me da krenem ovim putem“, kaže Nada. „Jednostavno, posao ekonomskog tehničara nije odgovarao mojom prirodi.“

Talenat, neiscrpnu inspiraciju i ljubav prema selu, Jolići su pretočili u rad iz zadovoljstva, koje im je donela njihova zanatsko-umetnička radionica „Etno-stil“.

Uspeli su uz veliku volju, trud i ljubav kaže Nada, i tim poslom odškolovali tri studenta.

„Mi uživamo u tome što radimo. Živimo ovde gde volimo i mislim da nam je lepo i ne kajemo se što smo to uradili“, dodaje Vladan.

Stvaralačku energiju i umetnički dar supružnika, sada i poslovnih partnera, prepoznaju i kupci zbog kojih tronoške, sinije, drvene kačice, vretena, starinski ramovi i drugi suveniri, stižu do kupaca širom sveta.

Trenutno rade skoro isključivo za nekoliko turističkih organizacija – Užice, Bajina Bašta, Valjevo, Kragujevac, Etno-park Sirogojno, i kažu da su zadovoljni.

Jolići i dalje maštaju i veruju da će ima se san o pokretanju seoskog turizma i otvaranju radionice za posetioce, baš kao i predhodni, uskoro ostvariti.

Izvor:rts.rs/Pripremili: Nadežda Gavrilović i Milovan Obućina/foto: print screen

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

Oglasna Tabla

Danas jutro prohladno, tokom dana sunčano do 22 stepena

Oglasna Tabla

Održava se Sajam domaće rakije u Šljivovici

Oglasna Tabla

U gepeku Zemunaca čitav tovar nelegalnih cigareta

Oglasna Tabla

Saopštenje za medije Javnog izvršitelja Đorđa Dogandžića povodom slučaja porodice „Ćitić“

Oglasna Tabla

Država preuzima aerodrom Ponikve od Užica

Oglasna Tabla

Mališani iz vrtića „Bambi“ šetnjom obeležili Dan bez automobila (FOTO)

Oglasna Tabla

FOTO DANA: Šmeker se ne postaje, šmeker se rađa

Oglasna Tabla

Izložba radova Nenada Nedeljkova u Galeriji Reflektor

Oglasna Tabla