Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Trojica osumnjičena za krađu struje i rudarenje kriptovalutom u Dražinom domu

Ivanjica – Za nesvakidašnju krađu struje u Dražinom domu u centru Ivanjice osumnjičena su tri muškarca,a oni se terete da su izvršili krivično delo protiv imovine. Kako se sumnja,oni su postavili opremu za rudaranje kriptovalutama i na taj potrošili oko 55.000 struje čija je materijalna vrednost preko 20.000 evra.

 „Brojilo u Dražinom domu nije prijavljeno i ne postoji u sistemu EPS-a. To su znali i iskoristili besplatnu struju, koja im je bila neophodna kako bi ostvarili korist imajući u vidu koliko električne energije je potrebno za rudaranje kriptovalutama“, izjavio je za RINU Ivan Mojsilović, pomoćnik predsednika opštine Ivanjica i čovek koji je prvi otkrio ovu neobičnu krađu u centru opštine.

Dražin dom je u vlasništvu opštine Ivanjica, ali je dat na korišćenje Ravnogorskom pokretu. Njegovi članovi ne žele da daju izjave dok se istraga ne završi. Pretpostavlja se da je rudaranje kriptovalutama trajalu u rasponu od šest do sedam meseci. Oprema je bila stavljena na dve palate, kontrolisana je preko daljinskog upravljača.

„Opština Ivanjica konkretno nije oštećena, ali je ovo velika sramota i bezobrazluk onih koji su se usudili na ovaj potez. Rudaranje nije zabranjeno, ali svi znamo koliko to košta i zato je nezamislivo da se radi o tuđem trošku“, rekao je predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Rudaranje za kriptovalutama sve je češće u Srbiji, a da bi bilo uspešno neophodna je specijalizovana računarska oprema koja košta i do nekoliko hiljada evra i enormno velike količine električne energije.

GZS/RINA/Foto: RINA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У Србији жене у просеку старије од мушкараца и дуже живе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 1. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Заштитне ограде за пешаке, још један од корака ка унапређењу степена безбедности у саобраћају

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Голд гондола“ у измењеном режиму рада

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас су Света Вера, Нада и Љубав

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшени због утаје пореза од препродаје половних возила

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пресуда за покушај убиства Ударио синовца секиром у главу, па добио обавезну меру лечења!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада одмрзла цену млека од 129 динара – У министарству потврдили за „Блиц Бизнис: Више нема ограничења

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворен први Едукативни центар за управљање комуналним отпадом у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА