OGLASNA TABLA
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Trojica osumnjičena za krađu struje i rudarenje kriptovalutom u Dražinom domu

Ivanjica – Za nesvakidašnju krađu struje u Dražinom domu u centru Ivanjice osumnjičena su tri muškarca,a oni se terete da su izvršili krivično delo protiv imovine. Kako se sumnja,oni su postavili opremu za rudaranje kriptovalutama i na taj potrošili oko 55.000 struje čija je materijalna vrednost preko 20.000 evra.

 „Brojilo u Dražinom domu nije prijavljeno i ne postoji u sistemu EPS-a. To su znali i iskoristili besplatnu struju, koja im je bila neophodna kako bi ostvarili korist imajući u vidu koliko električne energije je potrebno za rudaranje kriptovalutama“, izjavio je za RINU Ivan Mojsilović, pomoćnik predsednika opštine Ivanjica i čovek koji je prvi otkrio ovu neobičnu krađu u centru opštine.

Dražin dom je u vlasništvu opštine Ivanjica, ali je dat na korišćenje Ravnogorskom pokretu. Njegovi članovi ne žele da daju izjave dok se istraga ne završi. Pretpostavlja se da je rudaranje kriptovalutama trajalu u rasponu od šest do sedam meseci. Oprema je bila stavljena na dve palate, kontrolisana je preko daljinskog upravljača.

„Opština Ivanjica konkretno nije oštećena, ali je ovo velika sramota i bezobrazluk onih koji su se usudili na ovaj potez. Rudaranje nije zabranjeno, ali svi znamo koliko to košta i zato je nezamislivo da se radi o tuđem trošku“, rekao je predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Rudaranje za kriptovalutama sve je češće u Srbiji, a da bi bilo uspešno neophodna je specijalizovana računarska oprema koja košta i do nekoliko hiljada evra i enormno velike količine električne energije.

GZS/RINA/Foto: RINA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Malo drugačiji test ličnosti: Koju ste boju prvo uočili na ovoj slici?

Oglasna Tabla

Njen miris jako volimo, a ne znamo koliko je zdrava: Uz ove recepte oprobajte neverovatno lekovitu moć dunje

Oglasna Tabla

Učite decu da ne budu bogata, već srećna: Najbolji savet Minje Subote svim roditeljima

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 19. septembar

Oglasna Tabla

Zlatibor ponovo domaćin turnira ABA2 lige

Oglasna Tabla

Menjaju se oznake na elektronskim uređajima, šta znače nove

Oglasna Tabla

I bakšiš će kroz kasu? Ministarstvo finansija razmišlja da napojnica postane obavezni deo računa

Oglasna Tabla

Detaljan spisak gradova i uputstva: Kako će se od ponedeljka ići u školu

Oglasna Tabla

Ovako se pravilno pripremaju tegle za zimnicu: Zaštitite hranu od propadanja

Oglasna Tabla