OGLASNA TABLA
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

„Trka za zdravlje“ u borbi protiv raka dojke


Po treći put u Srbiji je održana „Trka za zdravlje“, manifestacija posvećena ženama obolelim od raka dojke, kao i podizanju svesti žena o značaju preventivnih pregleda. Priredba je održana u Užicu, u organizaciji Savetovališta za žene obolele od raka dojke Jefimija, a tom prilikom simbolično su u vazduh pušteni ružičasti baloni, kojima je odata pošta svim ženama koje su izgubile bitku sa ovom bolešću.


Jedna od osnovnih poruka ove akcije jeste podizanje svesti javnosti o vidljivosti ove bolesti, koja više nije tabu tema i s kojom je moguće izboriti se.

„Mnoge žene imaju i kvalitetniji život nego što su imale pre bolesti, jer se konačno okreću same sebi, dok su ranije bile okrenute isključivo drugima, tako da su u njihove porodice zadovoljnije“, kaže doktor Maja Gulan.

Prema istraživanjima, nasledni faktori su u svega 10 odsto uzročnici ove bolesti, dok se ostali činioci tiču načina života. To često nisu samo fizički, već i psihički faktori, tako da je promena stila života jedan od glavnih preduslova za adekvatan povratak posle lečenja.

Vrednost zdravlja često biva stavljena u drugi plan usled svakodnevnog ritma življenja, a često se shvata tek kada biva ugroženo.

„Treba da uživamo u šetnji, rekreaciji, trčanju, jednom rečju u druženju, kao što je ovo koje nas je okupilo ovom prilikom. treba da budemo u zajednici, a ne da se izolujemo i osamljujemo „, kaže predsednica Savetovališta Jefimija, Slavica Simić.

 

Savetovalište Jefimija postoji više od 20 godina, a sudeći prema reakcijama okoline, njegov značaj prepoznaje čitava lokalna zajednica.

„Njihovo iskustvo i znanje koje imaju daju jasan znak da sa ovom bolešću može da se živi“, izjavio je Slobodan Grbić iz Gradskog veća Užica.

Primarni korak u borbi protiv raka dojke jesu preventivni pregledi, a kao važni segmenti ističu se još rana dijagnostika, dostupnost lečenja, inovativni lekovi i psiho socijalna podrška obolelim ženama.

Izvor: zoomue.rs/Grad Užice

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Сок од зове против опаких болести: Ништа не кошта, а много вреди

Oglasna Tabla

Светски дан пчела – 20. мај

Oglasna Tabla

Вицешампиони округа: Школа из Костојевића бриљирала у Пријепољу

Oglasna Tabla

На месту одакле се види пола Србије, биће изграђен стаклени видиковац изнад саме литице

Oglasna Tabla

Голд гондола неће радити од од 9. маја до 20. јуна

Oglasna Tabla

Премијера представе “Месец (дана) на селу”

Oglasna Tabla

Градоначелница обишла радове на путним правцима и разговарала са мештанима Стапара

Oglasna Tabla

Временска прогноза за петак 20. мај

Oglasna Tabla

Отворене Спортске игре младих на Златибору

Oglasna Tabla