ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Трибина „Родитељство, јуче, данас, сутра“ поводом Међународног дана породице

Удружење инвалида церебралне и дечје парализе Ужице у сарадњи са Савезом за церебралну и дечију парализу, а под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, организовало је, поводом обележавања Међународног дана породице, трибину под називом  “Родитељство и особе са инвалидитетом – јуче, данас, сутра”.

Према речима Ане Ђокић из удружења дистрофичара Златиборског округа, ово је права прилика да се на један практичан начин суграђани и локална самоуправа упознају са проблемима родитеља особа са инвалидитетом.

“Проблеми су различити, од предрасуда које се односе на особе са инвалидитетом као родитеље и оне  који имају потребу и жељу да буду родитељи, како на све то гледа околина, како гледа њихова ужа породица, затим ту је и недостатак подршке приликом одгајања детета са инвалидитетом у њиховим  свакодневним обавезама, које се не разликују од обавеза родитеља који имају здраворазвојну децу.  Желимо да предочимо, који су то механизми које сви ми као друштво и као заједница треба да покренемо, како би ублажили те проблеме и олакшали живот  о особама са инвалидитетом тако и њиховим родитељима” .

Бојана Нешић, мама девојчице са потешкоћама у развоју и двоје здраворазвојне деце, истиче да је важно да се чује родитељски глас.

“Наша деца имају подршку, да ли је то вртић, школа или су услуге које им припадају, али веома често се на родитеље заборавља а они су неко ко носи веома велики терет и ја сам овде дошла као представник родитеља да изложим колики је то проблем и колико живот може да буде изазован. Није најстрашније оно шта се дешава за нашег живота него шта ће бити када нас не буде било и то је нешто што захтева озбиљан приступ  и системско решење, и управо због тога су овакве трибине важне”.

Према речима Мирјане Радивојечевић, помоћнице градоначелнице, међу приоритетним циљевима града јесте подршка члановима удружења особа са инвалидитетом и њиховим породицама. Управо у складу са њиховим потребама и проблемима креирају се неопходне мере и инфраструктура. Тако ће, како је истакла, бити и у наредном периоду.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Последње скупштинско заседање у актуелном сазиву

Радови на реализацији пројеката града и ресорних министарстава

Исплата мајских пензија почеће 4. јуна.

Детаљи бруталног убиства у Сјеници: Ножем је убадала по глави и телу!

Гондола данас неће радити

Отказан концерт крагујевачког састава Ларска

У ужичком породилишту рођено пет дечака

И сунце и киша, температура до 26 степени

ГГ Слога: Свакодевно нас „бомбардују“ порукама колико је уложено у здравство Ужица