OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Tribina o vaspitnim stilovima roditeljstva (VIDEO)

U organizaciji pedagoško-psihološke službe i Đačkog parlamenta OŠ „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine, u izdvojenom odeljenju na Zlatiboru održana je tribina „Vaspitni stilovi roditelja“.

Porodica je osnovna ćelija društva, mali kolektiv u kojem se stiču prva iskustva o ljudima, njihovim međusobnim odnosima, o životu i njegovim problemina . Deca u porodici stiče i osnovne utiske o samima sebi, svojoj vrednosti, o svom položaju u ljudskoj zajednici na kojima grade i stavove prema životu. Upravo zbog svega navedenog, pedagoško-psihološka služba i Đački parlament OŠ „Dimitrije Tucović“ su osetili potrebu da zajedno potraže odgovor na pitanje: kako u današnje vreme na najbolji način vaspitati decu, kroz Tribinu o vaspitnim stilovima roditelja.

„Malo ćemo se osvrnuti i na razliku između tradicionalnog vaspitnog stila, kao su se deca nekad vaspitavala, šta je u tom tradicionalnom vaspitnom stilu bilo dobro, šta možda nije i prvo da uporedimo taj tradicionalni vaspitni stil sa savremenim roditeljstvom. Šta je to što se toliko promenilo, zašto su roditelji nekad bili toliko opušteniji kad su vaspitavali svoju decu, nisu bili toliko zabrinuti, nisu se toliko preispitivali, šta se dešava u ovom trenutku, zašto je sve to tako drugačije? Cilj nam je jenostavno da probamo da pomognemo roditeljima u njihovom i našem zajedničkom zadatku da izvedemo decu na pravi put“, rekla je psiholog Marija Novaković. „Od ove tribine očekujem da roditelji i svi mi, prosvetni radnici malo porazmislimo o načinu na koji se ophodimo prema deci, da shvatimo da deci ipak treba postaviti neke granice koje moraju da se poštuju, ali da decu moramo što viče uključiti u svakodnevni život i u neke odluke koje se tiču i samih njih. Takođe naučiti decu tome da svako kršenje pravila iziskuje i neku kaznu“, istakla je Jelena Žugić, školski pedagog.Đački parlament se osvrnuo na još jednu bolnu tačku o kojoj se zna, ali se retko govori a još ređe preduzimaju konkretni koraci.

Ognjen Popović, predsednik Đačkog parlamentaista ukazao je, iz dečijeg ugla, na neke oblike diskriminacije. „U školi se može sresti i pojava diskriminacije na osnovu materijalnosti. Posledica te diskriminacije je često razdvajanje dece u različite grupe, imajući veliki utcaj na njihovo mentalno zdravlje, a mi smo tu da pokažemo roditeljima kako to izgleda iz našeg ugla, s obzirom da je dosta drugačija situacija iz pogleda deteta i da im malo skrenemo pažnju na sve to, da im objasnimo koje su opasnosti i da zajedno sa njima rešimo taj problem“. Na tribini se, od strane struke, govorilo o četiri stila roditeljstva: autokratskom, demokratskom, permisivnom odnosno opuštenom i nezainteresovanom stilu. Koliko su se prisutni roditelji i u kome stilu prepoznavali, ostalo je među njima . A koliko su ovakve tribine uspešne, videće se u naredno vreme preko ponašanja dece u školi, kao i van nje.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pedijatar dr Dušanov: deca su nam u katastrofalnom stanju i sve je gore s godinama

Oglasna Tabla

Do „Staparka” dva putića

Oglasna Tabla

Svetskim danom turizma počinju pripreme za 60. Sabor trubača u Guči

Oglasna Tabla

Rok sedam dana: Ko se ne javi banci, pristaje na predloženi plan otplate

Oglasna Tabla

Данас славимо Воздвижење Часног Крста – Крстовдан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 27. septembar

Oglasna Tabla

Hapšenje u Novoj Varoši zbog velike količine spida

Oglasna Tabla

„Đorđu kam bek“ – ali Đorđe ni u Pariz ni u Australiju, već u Užice da šije šajkače

Oglasna Tabla

Do 14 časova potpuna obustava saobraćaja na Sušici

Oglasna Tabla