8.1 C
Uzice
новембар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Tribina „Između partijske kontrole i tržišne parole“ večeras u Užicu

Tribina „Između partijske kontrole i tržišne parole: kultura, obrazovanje, mediji“, biće organizovana večeras u 19 časova u Gradskom kulturnom centru Užice.

Na tribini, koju organizuje portal Mašina, biće reči o tome u kakvoj su vezi institucionalne i političke promene u kulturnim i obrazovnim politikama, koje se donose „odozgo“, kakvo je stanje „na terenu“, u „perifernim“ krajevima Srbije, i konačno, koja je uloga u tome medija, koji se gase, privatizuju i komercijalizuju?

– U javnosti možemo primetiti pojačanu aktivnost vlasti po pitanju ključnih institucija kulture. U Beogradu su, nakon godina pauze, otvoreni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, a najavljuje se i podizanje novih institucija, od koncertnih dvorana do opere, te novih gradskih galerija i muzeja. S druge strane, mere štednje i dalje sa sobom nose posledice za one, mnogo manje vidljive i za vladajuću elitu manje „značajne“ institucije – poput smanjivanja kapaciteta i gašenja biblioteka, kulturnih centara, lokalnih medija. Ovakve, na prvi pogled kontradiktorne kulturne i obrazovne politike, mnogo više govore o realnom stanju stvari kada u obzir uzmemo širi kontekst stukturnih promena na relaciji kultura-obrazovanje- mediji“, navodi se u pozivu za učešće na tribini.

Učesnici tribine biće: Ružica Marjanović (Regionalni književni festival „Na pola puta“, Užice), Slađana Petrović Varagić (Nezavisni filmski centar Filmart, Požega), Miloš Janković (portal Mašina, magazin Lice ulice, Beograd), a razgovor će voditi Vida Knežević (portal Mašina, Kontekst kolektiv, Beograd).

Izvor:danas.rs/N.KOvačević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pobeda Užičana nakon tri i po sata igre

Oglasna Tabla

Ekskluzivna vožnja Titovim vozom do Užica, 29. novembra

Oglasna Tabla

Za Prijepolje, Priboj i Novu Varoš 926 miliona iz državne kase

Oglasna Tabla

Gotovo 60 kg marihuane zaplenjeno u Užicu

Oglasna Tabla

Počinje rekonstrukcija trga u Bajinoj Bašti

Oglasna Tabla

Zlakusa – drugo najbolje selo u Srbiji

Oglasna Tabla

Za odeljenje neonatologije Opšte bolnice Užice od lokalnih bendova

Oglasna Tabla

Komunalna milicija će legitimisati bez uniforme, zaustavljati vozila i oduzimati ih

Oglasna Tabla

NP Tara dobitnik priznanja za najatraktivniju filmsku lokaciju

Oglasna Tabla