OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Tribina „Između partijske kontrole i tržišne parole“ večeras u Užicu

Tribina „Između partijske kontrole i tržišne parole: kultura, obrazovanje, mediji“, biće organizovana večeras u 19 časova u Gradskom kulturnom centru Užice.

Na tribini, koju organizuje portal Mašina, biće reči o tome u kakvoj su vezi institucionalne i političke promene u kulturnim i obrazovnim politikama, koje se donose „odozgo“, kakvo je stanje „na terenu“, u „perifernim“ krajevima Srbije, i konačno, koja je uloga u tome medija, koji se gase, privatizuju i komercijalizuju?

– U javnosti možemo primetiti pojačanu aktivnost vlasti po pitanju ključnih institucija kulture. U Beogradu su, nakon godina pauze, otvoreni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, a najavljuje se i podizanje novih institucija, od koncertnih dvorana do opere, te novih gradskih galerija i muzeja. S druge strane, mere štednje i dalje sa sobom nose posledice za one, mnogo manje vidljive i za vladajuću elitu manje „značajne“ institucije – poput smanjivanja kapaciteta i gašenja biblioteka, kulturnih centara, lokalnih medija. Ovakve, na prvi pogled kontradiktorne kulturne i obrazovne politike, mnogo više govore o realnom stanju stvari kada u obzir uzmemo širi kontekst stukturnih promena na relaciji kultura-obrazovanje- mediji“, navodi se u pozivu za učešće na tribini.

Učesnici tribine biće: Ružica Marjanović (Regionalni književni festival „Na pola puta“, Užice), Slađana Petrović Varagić (Nezavisni filmski centar Filmart, Požega), Miloš Janković (portal Mašina, magazin Lice ulice, Beograd), a razgovor će voditi Vida Knežević (portal Mašina, Kontekst kolektiv, Beograd).

Izvor:danas.rs/N.KOvačević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zašto su čisti krvni sudovi najvažnija stvar tokom korona virusa: Lek koji morate da pijete ovih dana!

Oglasna Tabla

Troje demonstranata privedeno u užičku policiju nakon protesta

Oglasna Tabla

Vreme danas: Sunčano i veoma toplo, do 34 stepena

Oglasna Tabla

100 novih zaraženih u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Crni dan za Srbiju: Preminulo 18 osoba

Oglasna Tabla

KOVID računi se gase 15. avgusta

Oglasna Tabla

IN MEMORIAM: Preminuo Rade Jovanović, direktor JKP „Vodovod Zlatibor“

Oglasna Tabla

Nove mere: Evo šta vas čeka na poslu od sutra

Oglasna Tabla

Čobanin koji čuva jedno od najvećih stada u Srbiji

Oglasna Tabla