OGLASNA TABLA
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Три века ужичке цркве Светог Марка (ВИДЕО)

У присуству Његовог Преосвештенствa Владикe Жичког Г. Јустина, ужичког свештенства, представника Града Ужица, бројних званица и верника обележен је велики јубилеј, 300 година Цркве Светог Марка.

Обраћајући се присутнима, Преосвештени Владика је истакао да нешто што траје тако дуго заиста и вреди, нагласивши духовни значај овог храма и веру људи који су га градили, обнављали и чували, јер како је рекао да није било те вере, труда и залагања, храм сигурно не би опстао.

“Дочекали смо овај велики јубилеј, ова црква је сведок да постојимо 300 година у континуитету у овом граду и на овим просторима. Велика је радост данас у душама свих верника нашега града, а нарочито због тога што Свету литургију служи наш преосвећени Владика Јустин, истакао је намесник ужички протојереј-ставрофор Милош Босић.

По речима Драгољуба Стојадиновића заменика градоначелника, овај јубилеј је велики празник за Ужице.

“Црква Светог Марка која зрачи својом скромношћу, већ три века сабира ужички народ како у најтежим временима ропства тако и данас и представља једно од обележја нашег града. Ужичани су у више наврата обнављали ову цркву и тако обнављали и уздизали и себе. Данас можемо бити нарочито поносни јер у години када обележавамо три века ове цркве почело је и богуслужење у новом Храму у Крчагову, изграђеном после 177 година”.

Поводом јубилеја, представљен је Летопис Старе цркве Светог апостола и јеванђелисте Марка, који је приредио и написао старешина Цркве, протојереј-ставрофор Милић Драговић. Ово је била и прилика да се уруче награде ауторима најбољих радова на ликовном и литерарном конкурсу организованом за средњошколце поводом јубилеја.

Oglasnatabla.info/uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

“Nemojte me pipati, molim vas!” Učenika iz Užica seksualno zlostavljao taksista koji ga je vozio na maturski ispit. Policija odmah privela napasnika!

Oglasna Tabla

Od sutra stroga kontrola – svi uređaji policije otkrivaće pijane i drogirane vozače

Oglasna Tabla

Najbolje užičko-Najveći pećinski portal na Balkanu

Oglasna Tabla

Zašto nikako ne smete da stavljate krastavac i paradajz zajedno u salatu

Oglasna Tabla

Otkrila je Novaka, proglašena za jednog od najboljih trenera na svetu, a od svog radase nije obogatila: Ovo je priča o legendarnoj Jeleni Genčić (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan velnesa obeležen na Zlatiboru (VIDEO)

Oglasna Tabla

Održano školsko takmičenje u ribolovu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Biblioteka vas čeka

Oglasna Tabla

I jutros smo platili Titov dug: Legla nam je rata od 20 miliona evra

Oglasna Tabla