ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Tri samostalne izložbe u Galeriji Reflektor

U subotu 21. avgusta u 19 časova u galeriji Reflektor biće otvorene tri izložbe Milan Kujundžić „Šum internog porijekla“, Ana Pavić „Svi cvetovi pričaju sa mnom“ i Aleksej Sivcevič „Rab božiji“.

Milan Kujundžić
„Šum internog porijekla“

Postavka „Šum internog porijekla“ prikazuje neprimjetni uticaj sistema i eksploataciju ljudi u svrhu dominacije i kontrole kroz niz monohnomih radova. Oni svojom direktnošću provociraju posmatrača, te ukazuju na slojeve nametnutih ideologija, koje ako duže posmatramo postepeno uništavaju stubove društva i kreiraju novi talas ljudske diskriminacije. Radovi nisu zajednicki grupisani. Oni variraju u različitim medijima, u odnosu na samu prirodu tematike koju obrađuju. Pokušavaju jasno da prikažu sliku današnjice iz perspektive umjetnika, koliko je moguće, bez filtera. Kroz pregled radova može se primjetiti jedna vrsta umjetnikovog otpora prema problemima koje ova izlozba obuhvata. Ulazeći u samu tematiku i njenu problematiku umjetnik sebe izlaže uticaju upravo tih ideologija. Samim tim potreba za otporom postaje centralna perspektiva svakog rada. Stavljajući svoj lik u svoje radove umjetnik problem predstavlja kroz svoju ličnost. Stavlja sebe kao primjer nad kojim se vrši uticaj, a i onog koji se opire istim. Oslanjajući se na to da je jedini napredak danas tehnološki napredak, radovi se neprestano vezuju za taj termin, njegovu upotrebu i uticaj. Šum je konstanta koja opisuje neprekidne smetnje u razvoju i komunikaciji društva. On dolazi iz osnove društva koju čini čovek.
Milan Kujundžić rođen je 1997. godine u Foči, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska). Osnovne studije slikarstva završio je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, katedra za slikarstvo, crtež, fotografija i multimedijalna umetnost, u klasi profesora Save Pekovića. Dobitnik je nagrade za slikarstvo, na istoj akademiji, 2019. godine i 2021. godine dobitnik posebnog priznanja na 4. Internacionalnom studentskom Bijenalu u Osijeku. Trenutno je master student na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, modul novi likovni mediji, pod mentorstvom Stevana Kojića. Izlagalo je na više kolektivnih izložbi u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj. Do sada je imao pet samostalnih izložbi u Foči, Trebinju, Sarajevu, Novom Sadu i Beogradu. Učestvovao na brojnim kolonijama i radionicama u regijonu i inostranstnu, a neke od važnijih su filmska radionice „ACTive“ u Skoplju/Ulcinju i filmska radionica „Fighting stigma through film“ u Londonu. Milanov umjetnički rad realizuje se kroz vise medija, kao što su instalacija, objekat, video, crtež, zvuk i procesualne instalacije. U svojim radovima istražuje uticaj svakodnevnih aktivnosti od strane sistema na društvo i okolinu.

Ana Pavić
„Svi cvetovi pričaju sa mnom“

Cilj mog umetničkog rada je da posmatraču približim osećanje koje imam prema prirodi i prirodnim materijalima, biljkama; isticanje važnosti sveukupne povezanosti čitavog sveta; ali i pronalaženje našeg odraza u prirodi i učenje iz biljnog sveta koji nas okružuje. Savremenom čoveku priroda je postala sporedna, beznačajna i neprimetna. Isticanje njenog značaja vodi ka iskonskom zbližavanju sa prirodom i pokušaju vraćanja ravnoteže koja je narušena različitim faktorima. Motive i materijale koje upotrebljavam u svojim radovima crpim iz biljnog sveta, sa kojima sam od ranog detinjstva u neposrednom dodiru. Kao realizovane umetničke strukture, ti motivi se kreću od asocijtivnih formi bliskih biljnim i ljudskim reproduktivnim organima, koji daljim svođenjem postaju apstrahovani organski konstrukti plodnosti. Odnos malih i velikih organizama simbolično predstavljam kroz prostorne crteže različitih veličina semenja, koja čine jedinstvenu celinu, i u kojoj sve funkcioniše u međusobnoj vezi. Osećaj harmonije i simbioze sa prirodom je ono čemu treba da težimo kao individue i društvo. Baveći se odnosom sa prirodom ja sam istraživala sopstvo i svet koji me okružuje, a priroda je gradila stavove i otvarala pitanja koja nemaju direktne veze sa njom. U okviru četiri različite celine (slike, crteži u prostoru, skulpture…) koristim prirodne materijale kao što su biljke, smola, kudelja, vosak… Svi ti materijali pozajmljeni su iz prirode i premešteni u jedan prostor muzejskog karaktera sa namerom da se uspostavi konekcija sa prirodom.
Ana Pavić je rođena 1996. godine u Užicu, gde je završila Umetničku školu. Diplomirala je 2019. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Trebinju, katedra za slikarstvo, crtež, fotografiju i multimedijalnu umetnost, u klasi profesora Save Pekovića. Završila je master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo, pod mentorstvom Vlada Rančića. Dobitnica je nagrade za izuzetan uspeh na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju. Članica UVUU-a i SULUV-a. Izlagala je na više od dvadeset kolektivnih izložbi u BiH, Srbiji, Crnoj Gori. Do sada je realizovala šest samostalnih izložbi.

Aleksej Sivcevič
„Rab božiji“

Izložba Rab božiji predstavlja sabirnu, retrospektivnu postavku crteža i grafika iz tri ciklusa nastala u rasponu od četiri godine: Antihlebno drvo, Leptir kamikaza i Pobeda nad Suncem.
Odbijanjem da se vlastita umetnička egzistencija uvede u polje hermetične sigurnosti, izbegnut je kardinalan problem hiperestetizacije. Hiperestetizacija koja neretko nadrasta fetišizaciju, a uključuje variranje utvrđenog pojma ili predmeta u odgovarajućoj likovnoj tehnici, recipročno šteti ekstenzitetu likovnog izraza, trajno zatvorenom sistemu koji okoštava. Stoga je postavka Rab božiji značajna, ne samo kao rezultat u okviru studentskog bitka koje jeste ključno ishodište ukupnog umetničkog zrenja, već kao etički postupak usmeren ka svakom spoljašnjem pokušaju da se disciplinuje stvarnost autentičnog iskustva.
Aleksej Sivcevič, rođen 1995. godine u Užicu, Srbija. Završio Umetničku školu u Užicu, smer tehničar dizajna grafike. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju (BiH), smer grafika, u klasi profesora Mirka Toljića. Pohađa master studije na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu (Srbija). Izlagao u Srbiji, BiH, Rumuniji i Severnoj Makedoniji. Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima su najznačajnije: At Second Glance / Na drugi pogled u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma (2021.), 31. Užički regionalni likovni salon – druga nagrada (2019.), Godišnja nagrada grafičkog odseka Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju (2018.), Nagrada Univerziteta u Istočnom Sarajevu za izuzetno postignuće tokom studija (2015.), 6. Beokulis – prva nagrada za animirani film (2014.) i druge. Član je UVUU-a.

Izložba će biti otvorena uz poštovanje svih epidemioloških mera.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић