28.3 C
Uzice
јун 12, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Tri požeška dana posvećena deci: Međunarodni festival slikovnice „Čigra“

Najlepše jesenje izdanje Požege, evo već treću godinu uzastopno, bude početkom oktobra, tačnije od 3. do 5-tog ove godine, kada se sve kreativne snage ovom malog grada usmere ka realizaciji festivala slikovnica “Čigra” koji od 2018. dobija prefiks Međunarodni.

Začeta pre tri godine, entuzijazmom, vizionarskom idejom tadašnjeg direktora, sadašnjeg bibliotekara, Daniele Skoković, “Čigra” je još tokom te prve godine probudila ne samo Požegu, već i širu, posebno stručnu javnost i van granica države, jer je počela da obrađuje temu kojoj se, do tada, poklanjalo jako malo pažnje. Slikovnica, a to jako dobro znaju svi koji imaju decu i oni kojima su deca deo profesionalne orijentacije, pored zabavnog, ima i edukativni karakter, a kao knjiga za najraniji uzrast predstavlja vrlo delikatno sredstvo komunikacije sa decom, pa nije baš svejedno ni kakve su dimenzije, boje, oblik i raspored slova, boje i ilustracije, a o temama da se i ne govori. Sve je to Daniela imala u vidu osmišljavajući prvu “Čigru” koja  je, naredne godine, u onom stručnom delu u Požegu dovela eminetne goste koji su “svoj deo posla”: razmatranje unapređenja slikovnice kao edukativno vaspitnog sredstva, doveli na nivo zaključaka iz kojih je, svako na sebe, preuzeo obaveze i zadatke  u domenu svog bavljenja slikovnicom.

Tako se, ali još ozbiljnije, planira odvijanje “Čigre “ i ove godine, pa će biti i onog dela namenjenog deci  i najširem delu javnosti, ali i onom stručnom, s tim da pored gostiju iz regiona: Hrvatske i Republike Srpske, dolazi i priznati illustrator iz Nemačke, Kvint Buholc koji će dati svoj doprinos . Takođe novina za ovu godinu je i konkurs koji je imao za zadatak da nominuje slikovnice za nagradu Festivala: objavljivnje slikovnice sa znakom “Dobra slikovnica” koje će se potom predstaviti na Sajmu knjiga u Beogradu. Iz Hrvatske u goste dolaze predstavnici Međunarodnog festival slikovnice “Ovca u kutiji” Iz Pazina, Međunarodnog festivala slikovnice “Čuvari priča” iz Osjeka a tu su domaće “snage”koje se bave ovom temom.

Deca će imati priliku da na Trgu slobode čitaju slikovnice, na starom mestu, pod kišobranima veselih boja, da ih traže po izlozima u gradu, ali i da uživaju u dve lutkarske predstave. Tu je i izložba posvećena Dušku Radoviću, kreativno čitanje slikovnica, brojni stručni skupovi i okrugli sto na koji će se baviti tematskom raznovrsnošću slikovnica.  U prilogu sledi detaljan program i satnica “Čigre”, a pre nego što počne , u nagoveštaju, kakvo god da bude vreme, Požega će predstojeće tri dana trajanja „Čigre“ biti najveselije mesto u Srbiji.

Realizaciju festivala pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja RS, Opština Požega, Gete institute i brojni sponzori u Požegi.

Izvor:pasaz.rs/M.Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

EU omogućila osnovcima iz Užica posetu arheološkog parka u Tuzli

Oglasna Tabla

DŽIP SLETEO U KANJON ĐETINJE! Nesreća kod Užica, sve hitne službe na terenu

Oglasna Tabla

Propala prodaja: Niko ne želi nekada najveću fabriku hrane

Oglasna Tabla