ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Три ходочасника кренула су са Романије до Крфа (ВИДЕО)

Три ходочасника кренула су са Романије до Крфа. У суботу су пролазили кроз Ужице а план им је да за 30 дана стигну на Крф.

Са Пала на крстоносни ход од 1.200 километара до Крфа “у част предака за будућност потомака” кренули пријатељи Игор Вукашиновић (54), Новица Пејић (63) и Остоја Медић (68) док је четврти члан Петар Драгаш у пратњи са комбијем.

Њих тројица, иначе демобилисаних бораца Војске Републике Српске, посвећују ово ходочасничко путовање у част сећања на страдале Србе који су у вихору Првог светског рата прошли албанску голготу.
Присећајући се дешавања из времена Првог светског рата, желе да достојанствено одају почаст страдалима, јер су мишљења да како време пролази у заборав падају јунаци и њихова дела из тог периода који су своје животе дали за Србију и српство.
На том путу посетиће и Кајмачлан, а по доласку на Крф и спомен-костурницу тј капелу на острву Видо, Плаву гробницу где ће се помолити за душе палих бораца.
Кренули су од манастирског храма Светог Великомученика Георгија на Равној Романији познат као Соколица, чији су зидови обложени мермерним спомен-плочама на којима су исписана имена 4.000 погинулих бораца за слободу Републике Српске.
Поменута три ратна друга, која и у миру деле и добро и лоше, надалеко су познати по поклоничким путовањима до православних светиња, а ово им је четрнаесто по реду. До сада су молитвено ходили од Пала до манастира Острог десет пута, онда једном до манастира Раковица и гроба Светог Патријарха Павла као и два пута до Свете Царске Лавре Хиландарске (2019. и 2023. г.)
Овај пут ће имати и још једну дубљу и активнију мисију, а то је да мобилишу родољубе, и васцели српски род и позову их да помогну изградњу дечијег и омладинског кампа на Крфу који гради Света Србија, која већ десетак година води најбоље ђаке из региона узраста од 12 до 18 година на двонедељни камп на Крф, током којег они изучавају историју на местима где се она договорила, подражавајући живот наших предака који су на том “острву спаса” нашли гостопримство и окрепљење, након којег су се вратили на Солунски фронт и у јуначком јуришу подарили слободу Србији и читавом Региону, коју и данас имамо и уживамо.
Један од њих тројице, Игор Вукашиновић је ратни војни инвалид који је од последица рањавања снајпером ратне 1992. године у сарајевском насељу Добриња изгубио вид. Али то га ни најмање не спречава да чини са својим пријатељима и саборцима овакве подвиге. Иако ће пут засигурно бити напоран, Вукашиновић каже да су спремни за све временске прилике јер на пут крећу с много енергије, ентузијазма и с вером у Бога.
– Нећемо одустати јер је велика привилегија то што смо у прилици да идемо на ходочашће. Нема већег задовољства кад дођете пешке до жељеног циља – нагласио је Вукашиновић
Њих ће пут водити од манастира Соколица до Рогатице, затим Вишеграда, Ужица, Чачка, Краљева, Лесковца, Врања па све даље преко Северне Македоније и Грчке. Планирани временски интервал за који ће прећи 1.200 километара јесте 35 дана уз боравак три дана на самом Крфу.
Крстоносни ход Игора Вукашиновића од Пала до Светог острва Крфа у дужини од 1.200 км, за изградњу “тврђаве знања” – дечијег и омладинског кампа Свете Србије на Крфу:
“У ЧАСТ ПРЕДАКА ЗА БУДУЋНОСТ ПОТОМАКА”
Динарски текући рачун:
325-9500600037719-92
Девизни текући рачун:
RS35 325-9601700074868-29
PayPal : @svetasrbija
e-mail: info@svetasrbija.org.rs
Додатне информације: Info@sveasrbija.org.rs
Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Пренос утакмице Данска-Србија у ГКЦ-у

XII Чикер МТБ Маратон

СПЦ данас обележава Силазак светог Духа на апостоле, празник Свете тројице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предстојеће МОСИ у знаку нових дисциплина, бројних концерата и великог броја учесника (ВИДЕО)

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“