ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Ученици осмог разреда основних школа у Србији данас полажу завршни испит на крају основног образовања и васпитања из једног од пет понуђених предмета по свом избору.

Осмаци су јуче полагали тест из математике, прекјуче из српског језика а данас изабрани предмет.

Они данас полажу један од предмета који су изабрали у оквиру трећег теста.

Како је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић навела, они су могли да бирају између биологије, историје, географије, хемије и физике, а највише ученика опредељивало се за географију.

Завршни испит полажу ученици који су завршили осми разред и одрасли који су обавезно образовање завршили по програму за функционално основно образовање одраслих.

Прелиминарне резултате за сва три теста ученици ће моћи да виде 22. јуна, а коначне 25. јуна, у школи и на порталу Моја средња школа. Попуњавање листа опредељења биће 26. и 27. јуна 2024.
Она је истакла да су за школску 2024/2025. планирана 72.522 места, а право да полаже завршни испит има 66.970 ученика.

Завршни испит почиње у 9 и траје до 11 сати и спроводи се у исто време у целој Србији, а уколико је испит почео са закашњењем, време испита се продужава тако да израда теста траје 120 минута.
Ученици су дужни да у школу дођу најкасније сат времена пре почетка испита, пише на сајту www.мојасредњаскола.гов.рс.

На тест из изабраног предмета ученици треба да понесу хемијску оловку која пише плавом бојом (не оловку „пиши-бриши“), графитну оловку и гумицу.

Са собом треба да понесу ђачку књижицу, образац са идентификационим налепницама (образац 41, уколико се налази код ученика после пробног завршеног испита), као и прибор за рад.

Ученици не смеју напуштати просторију у којој се полаже испит првих 45 минута испита, као ни последњих 15 минута.

На завршном испиту није дозвољено коришћење мобилних телефона, паметних сатова, калкулатора, бележака, папира, нити других материјала који не спадају у прописан прибор за испит.

Сваки од тестова носи максимално 20 поена, а да би се израчунали поени за упис потребно је број освојених бодова на тестовима из матерњег језика и математике помножити са коефицијентом 0,7, а број бодова освојених на трећем тесту са 0,6.

Помоћник министра просвете за основно и средње образовање Милан Пашић рекао је раније да ће прелиминарни резултати бити доступни од суботе, 22. јуна у 8 сати на порталу мојасредњаскола.гов.рс, на којем је 71 одсто родитеља извршило пријаву за полагање завршног испита, или непосредно у самој школи.

Он је додао да ће у суботу до 15 часова моћи да поднесу првостепене приговоре на задатке за које сматрају да нису добро оцењени, после чега ће уследити другостепени приговори.

Пашић је навео да ће ученици на листи жеља за упис у средње школе, путем портала мојасредњашкола или у самој школи моћи да упишу до 20 жеља.

„Електронским путем је лакше, јер постоји и могућност да ученици промене листу жеља уколико нешто погреше“, истакао је Пашић.

После тога, како је рекао, иде провера листа, а упис у школе почиње 2. јула.
Говорећи о броју места у средњим школама, Пашић је истакао да ученици не морају да брину јер има 10 одсто више отворених места у односу на број ученика који полажу завршни испит.
„Интересантно је да око 85 одсто ученика упише школу која се налазила на једној од прве три позиције на листи“, навео је он.

Извор: ГЗС/Тањуг

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Почиње реконструкција Водоторња на средњовековној тврђави Стари град у граду Ужицу

Уз Џејлу Рамовић почео РЕФЕСТ на Златибору

Са представницима ужичких предузетника о важним темама за развој привреде

Необична слика стиже нам са Таре

Невероватан случај у Пријепољу: Мушкарац око свог имања поставио електрични проводник и прикључио га на струју из куће

Малинари и хладњачари у Ариљу нису постигли договор

Пребио тинејџера и покушао да изнуди новац: Језиво насиље у Новој Вароши

Вече посвећено Добрили Смиљанић

Субвенције за пољопривреднике – локална власт мора да улаже у брендирање производа