14.2 C
Uzice
новембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

TRČANJE I NIJE NAJEFIKASNIJI NAČIN ZA SKIDANJE SALA

Studije su pokazale da je treniranje sa opterećenjem i sprint mnogo efikasnije od džogiranja ako su cilj gubitak sala oko stomaka i stvaranje hormonalnog balansa povoljnog za gubitak masti, što znači bolju osetljivost na insulin, manje hormona stresa, više hormona rasta i testosterona.

Trčanje je postalo najpopularniji način vežbanja, iako je, prema nekim istraživanjima, najslabiji izbor ukoliko želite da izgubite telesnu mast i poboljšate kardiovaskularno zdravlje.

Oko 79 procenata onih koji trče, povrede se bar jednom puta godišnje. To je neefikasan način za jačanje snage, a snažno telo je prva stvar kod preveniranja povreda, ubrzanja metabolizma, sagorevanja masti, očuvanja mobilnosti i funkcionalnosti tokom života.

Statistički, ako želite da ostanete zdravi, trčite jer je ono neka vrsta „prirodne“ vežbe. Dva su razloga zbog čega ljudi trče, a najpopularniji je gubitak masnih ćelija. Ali, trčanje i nije baš toliko dobar izbor, i savetuje se drugi izbor vežbanja. Studije su pokazale da su treniranje sa opterećenjem i sprint mnogo efikasniji od džogiranja ako su cilj gubitak sala oko stomaka i stvaranje hormonalnog balansa povoljnog za gubitak masti, što znači bolju osetljivost na insulin, manje hormona stresa, više hormona rasta i testosterona.

Jedno relevantno istraživanje iz 2008. godine pokazalo je da su sprinteri u periodu od 16 nedelja izgubili najviše telesne masti ako su trčali tri puta nedeljno. Trčanje se, međutim, nije pokazalo ni kao efikasno kod poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja. Kao što ni vežbe lakšeg opterećennja sa sto ponavljanja neće podići snagu kao mali broj težih setova. Vežbanje jačim intenzitetom, pokazala je ta studija, najkorisnije je za zdravlje srca.

Trčanje je, međutim, dobro jer čini da dišemo teže. Preporučuje se, za one koji vole trčanje, da to rade dvadeset do trideset minuta, uz obavezne vežbe snage. Tako se sagoreva više masnoća, pobolšava zdravlje srca, mobilnost, ravnoteža i fleksibilnost.

Izvor:nedeljnik.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Đorđe Balašević doživeo infarkt!

Oglasna Tabla

Uskoro naplata ulaska vozilima u Nacionalni park Tara

Oglasna Tabla

Razvojni psiholog: Uskraćivanje igre zarad ranog učenja veoma šteti deci

Oglasna Tabla

Sprečiti moguće posledice RSV virusa kod dece

Oglasna Tabla

Održana trbina „Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Saslušani osumnjičeni za krađu dokumenata iz srpske fabrike oružja: Trojica Srba i Albanac iza rešetaka 30 dana

Oglasna Tabla

Milutin je ispao iz čamca i stradao: Ronioci pronašli telo Užičanina koji se utopio u Zlatarskom jezeru

Oglasna Tabla

Ističe rok za plaćanje 4. rate poreza na imovinu

Oglasna Tabla

II nagrada na Međunarnom sajmu urbanizma u Nišu

Oglasna Tabla