OГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Тражи се наследница пожегаче – лепотица није отпорна, али нада обећава

И воћке муче упорни вируси. Борба која је са вирусом шарке у шљивицима широм света почела између два светска рата и данас траје. Научници Института за воћарство у Чачку свакодневно раде на новом сортименту – отпорном на вирус, а налик готово изгубљеној шљиви – пожегачи.

Вирус шарке је највише штете нанео пожегачи – старој, слаткој, ситној шљиви коју је у засадима широм Србије у највећем броју заменила америчка сорта стенлеј. То није лоша шљива, али било конзумна или прерађена – ваљало би да више слади.

„Ове године смо имали ситуацију да је килограм пожегаче ишао чак до 100 динара, а просек је 60. А код осталих сорти шљива 20-30 динара за килограм“, истиче Иван Урошевић из Привредне коморе Србије.

Проф Милован Величковић са Пољопривредног факултета у Земуну каже да ће шљива из године у годину добијати све више простора. Притом, стенлеј је доминантан, а у корак га прате чачанска родна и лепотица.

Потражња диктира цену. Иако су већ створили чак 18 сорти шљиве светског гласа, научници чачанског Института не одустају од особина које су красиле старе воћке. Родна је по укусу најсличнија пожегачи, али је наследила и њену неотпорност.

Лепотица одолева вирусу шарке, али се у преради није показала. Најмлађа сорта, нада, за сада води у свим категоријама.

„Испоставило се да су њени плодови погодни и за потрошњу у свежем стању, али и за различите видове прераде, пре свега за сушење шљиве“, објашњава Ивана Глишић са чачанског Института за воћарство.

Безвирусне, сертификоване саднице које потписује чачански институт воћарима су више него добродошле, када је реч о садњи квалитетних плодова. Али је за опстанак између климатских и тржишних изазова најбоље оружје удруживање.

На тржишту је увек једно место више управо за квалитетне плодове којима лепо паковање додаје вредност. Тада је, макар цена, проблем мање за доброг воћара.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Златарско језеро „попила” суша, Највећа акумулација на Увцу готово без купача и кампера, а чамци врло ретко пале моторе

Oglasna Tabla

Настрадао дечак док је са оцем припремао огрев за зиму

Oglasna Tabla

Чудо природе у селу код Нове Вароши, пронађена џиновска гљива пухара пречника око пола метра

Oglasna Tabla

Произвођачи тражили да замрзнута цена пелета буде 370 евра по тони

Oglasna Tabla

Концерт групе Неверне бебе

Oglasna Tabla

Санација оштећених тераса на објекту Спомен-дома Меморијалног комплекса Кадињача

Oglasna Tabla

Срби га запленили од Немаца током Другог светског рата, а сада већ деценијама чува Ужице: Тенк симбол је града на Ђетињи

Oglasna Tabla

Суд донео одлуку: Рехабилитован четнички војвода Никола Калабић

Oglasna Tabla

Ужичка “Нискоградња” свакодневно ради на санацији ударних рупа, пресвлачењу коловоза и комплетних реконструкција (ВИДЕО)

Oglasna Tabla