13.7 C
Uzice
новембар 13, 2019
BAJINOBAŠTANSKE VESTI

TRAŽE SMEŠTAJ I ZA GRADONAČELNICU IZ SAD – CELA BAJINA BAŠTA NA NOGAMA ZBOG NAVALE NA DRINSKU REGATU

Bajinobaštani očekuju 15.000 gostiju na Drinskoj regati, a dvadesetak dana pred njen početak najtraženija roba su – kreveti i čamci. 

Organizatori manifestacije kopaju rukama i nogama da udome turiste koji će pohrliti ovamo iz zemlje i inostranstva i pronađu im plovilo za spust Drinom. Nahraniti i napojiti regataše, to je već lakši posao, pa trgovci, roštiljdžije i restorateri unapred trljaju ruke.

– Ni svi hoteli u Bajinoj Bašti i na Tari, ni privatan smeštaj u gradu, na planini i duž reke nisu dovoljni da obezbedimo konačište za goste. A biće ih iz Slovenije, Francuske, Nemačke, Kine, Izraela – priča za „Blic“ o slatkim mukama Siniša Spasojević iz Sportsko-turističkog centra Bajina Bašta.

Jagma za prenoćištem uslovila je organizatore Regate da pozovu sve sugrađane koji imaju sobe, apartmane, kuće, vile, vikendice, a ne izdaju ih da ih ponude kao konačište. A ćar nije zanemarljiv, prenoćište u proseku košta 10 evra. Najuvaženija gošća Drinske regate biće Džudi En Fajls, gradonačelnica Montrouza, grada u Koloradu, u kome se nalazi Nacionalni park Black Canyon, sa kojim je NP Tara nedavno potpisao sporazum o petogodišnjoj saradnji.

– Ni za nju još nismo našli smeštaj, tražimo joj luksuzniji apartman – kaže Spasojević.

Procena je da će se 22. jula u spust dug 25 kilometara od brane Perućac do Rogačice rekom otisnuti više od 1.000 plovila.

– Pozvali smo vlasnike čamaca iz rafting klubove iz cele Srbije da donesu čamce u Bajinu Baštu i iznajme ih. Imaće veliku korist jer zakup košta 20.000 dinara – priča sagovornica „Blica“.

Od prošle nedelje, kada je raspisana „poternica“ za krevetom više, apelu se odazvalo dvadesetak porodica van baze podataka izdavaoca privatnog smeštaja.

Četiri kreveta puta 10 evra, pa puta dva-tri dana…. Rezon je kojim se Slavko Blagojević vodio da izda smeštaj pod krovom svoje kuće.

– Supruga je prekjuče pročitala da se za regatu traži smeštaj, a ja već juče otišao i prijavio se. Ponudio sam četvorokrevetnu garsonjeru u potkrovlju svoje kuće. Iz sela ću doneti svoju rakiju i dobro je ohladiti za goste. Red je i običaj – kaže Blagojević.

Mada banke kriju sume, procena je da se za dane regate bankomati u Bajinoj Bašti isprazne za višemilionske sume.

Spremaju tone mesa

Običaj je da se tokom spusta rekom pronese miris taze pečenja i roštilja, da pod čamcima penuša voda, a na njima pivo. Regataška „komora“ sprema se da opskrbi veselu flotilu.

– Spremam tonu roštiljskog mesa, a vlasnici pečanjara po 20-30 jaganjaca i prasića – raport je jednog od bajinobaštanskih roštiljdžija.

Izvor: www.blic.rs

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Čudotvorni izvor kod Bajine Bašte: ovom vodom lečili su šugu u aziji, a po spas dolaze I nerotkinje! Zovu ga još I ljubavni izvor, evo I zašto

Oglasna Tabla

Baka sovija je vodeničarka I to jedina u zapadnoj Srbiji

Oglasna Tabla

Tunel Kadinjača jedino rešenje za spajanje Podrinja sa centralnom Srbijom

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Despote, izdržI! „Dečak leptir“ iz Bajine Bašte bori se za život I potrebna mu je naša pomoć

Oglasna Tabla

Vršnjačko nasilje u Bajinoj Bašti

Oglasna Tabla

Sprečen požar većih razmera u Zaglavku

Oglasna Tabla

Užice i Bajina Bašta zajednički grade puteve na Tari

Oglasna Tabla