Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

ТРАЖЕ ЦЕЛУ ЗАРАДУ И НА ПОРОДИЉСКОМ: Предузетницама припадају сва права као и женама које раде код послодавца

Жене које самостално обављају делатност попут фризерки, козметичарки, адвоката или књиговођа требало би да буду потпуно изједначене са колегиницама које су запослене код послодавца.

Прва активност удружења „Маме су закон“ после празника биће упућивање захтева Министарству здравља да се у што краћем року усвоји измена Закона о здравственом осигурању по којој се сада предузетницама током трудничког боловања исплаћује само половина накнаде, а не 100 одсто, као што је случај са осталим женама.

Како наглашава Татјана Мацура, председница овог удружења, Министарство за бригу о породици подржало је овај захтев и очекују да до промена ускоро дође.

– Не одустајемо ни од осталих наших захтева, а представнице иницијативе „И предузетнице су маме“ прикупило је више од 40.000 потписа преко платформе „Крени-промени“ и они су упућени Влади Србије – каже наша саговорница. – Треба нагласити и да ће последње измене Закона о финансијској подршци породици са децом које обухватају једнократне накнаде у износу од 300.000 за прво, односно 100.000 за друго и треће дете донекле имати ефекта и на ову групу жена.

Остала су, према њеним речима, још два проблема. Један је тај што није донето системско решење које решава свеукупне проблеме које ова група жена има, као и то што најављене активности државе сужавају простор за деловање Народне скупштине која је надлежна за усвајање измена и допуна сета закона које је ово удружење припремило.

– Завршено је редовно јесење и улазимо у режим ванредних заседања, затим одржавања референдума који након тога мора проћи и скупштинску процедуру, измене закона о избору народних посланика, а на крају и распуштање парламента у фебруару и расписивања избора за април, као и формирање нове владе – каже наша саговорница. – Циљеви су нам исти, само да се пут доласка до њих разликује. Системско решавање проблема са којима се сусрећу породиље предузетнице подразумева и писање новог правног акта који би уредио ову читаву област, тако да то решење не искључи ниједну жену која самостално обавља делатност.

Она наглашава да разлог лежи у чињеници и да ранија прелазна решења нису била довољно добра, као и то да наши захтеви неке од проблема не решавају на дугорочно добар начин. „Маме су закон“ ће, ако не буде простора да се усвоји неки прелазни документ до формирања нове владе да подржи писање новог свеобухватног решења и учествује у раду Радне групе.

ТРИ МЕРЕ ЗА ПРЕДУЗЕТНИЦЕ

УДРУЖЕЊЕ „Маме су закон“ је предложило три мере којим би се побољшао положај предузетница по питању уживања права на коришћење трудничког, породиљског и одсуства са рада ради неге детета.

Њихови предлози су да предузетнице које за време трудничког одсуства привремено не одјаве делатност имају право на пун износ накнаде зараде. Други је правичан обрачун накнаде зараде за предузетнице и последњи да им се призна право преноса одсуства са рада ради неге детета на партнера.

Извор:novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Учитељ: Најбољи ђаци су они који први разред почињу “неспремни”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Рукола: Спречава рак, за здравље костију, мршављење, имунитет, вид (рецепти)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Посна пуњена погча: Хрскави доручак или вечера коју ћете волети

ОГЛАСНА ТАБЛА

И флаширана вода има рок трајања, шта треба да знамо?

ОГЛАСНА ТАБЛА

РХМЗ најављује јако захлађење почетком следеће седмице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Прошле године пријављено 860 уједа паса, ко је одговоран: луталице или неодговорни власници

ОГЛАСНА ТАБЛА

У јануару најмања просечна примања била у западној Србији и Шумадији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Први пут у свету – италијански лекари „аутотрансплантацијом“ вратили вид слепом човеку

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 26. март 2023.

ОГЛАСНА ТАБЛА