Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Traje „bitka“ za raspust: Tri datuma su u igri

Širenje koronavirusa uticalo je na to da i dalje nije poznato kada će početi zimski raspust za đake.

Uprkos najavama da će đaci na zimski raspust otići kako je i planirano, 31. decembra, još traju polemike o tri datuma.

Naime, u medijima su se pojavile različite najave epidemiologa, među kojima je član Kriznoh štaba dr Predrag Kon, koji ističe da bi đaci trebalo da odu na raspust pre nego što naši građani iz inostranstva počnu da se vraćaju u Srbiju za praznike, tačnije pre slave Sveti Nikola.

1 opcija: Sve ostaje po planu
Prosvetari i članovi Kriznog štaba ujedinjeni su oko ideje da ova školska godina prođe što regularnijie, odnosno da deca pohađaju nastavu po poznatim modelima od pre početka pandemije. Tako se Ministarstvo prosvete drži plana da zimski odmor počne 31. decembra za većinski deo Srbije, osim Vojvodine gde bi počeo 24.

„Zimski raspust u Srbiji počinje 31. decembra i završava se 24. januara, s tim što u Vojvodini počinje 24. decembra. To piše u našem kalendaru. Što se mene tiče, raspust počinje kada sam rekao, mada se možemo prilagoditi“, izjavio je ministar prosvete Branko Ružić za televiziju Pink.

Ružić je ipak naglasio da će konačnu odluku doneti struka i da je ministarstvo krajnje „fleksiblno“, a sve u najboljem interesu najmlađih. Kao i da će se na sledećoj sednici Kriznog štaba raspravljati o svim opcijama.

Međutim, iako je ministar Ružić uveren da će raspust početi po planu, članovi Kriznog štaba u svojim izjavama sugerišu da se zimski odmor za školarce mora produžiti.

2. opcija: Od Nikoljdana
Sa druge strane, dr Kon je u četvrtak sugerisao da prema njegovom mišljenju zimski raspust treba da počne već oko 18. decembra, odnosno pre Svetog Nikole.

„Odmah nakon raspusta se vidi postupan porast. Za samo nedelju dana došlo do porasta broja novozaraženih pet puta. Skoro milion osoba je vezano za školu. Kad sve povežete pola Srbije je povezano sa odlaskom u škole“, rekao je dr Kon pokušavajući da obrazloži zašto nam je neophodan produžen raspust.

Epidemiolog je naglasio da se o ranijem odlasku na raspust uveliko razgovara.

„Moramo unapred pričati. Ministarstvo prosvete treba da se organizuje. Mi iz medicinskog dela Kriznog štaba mislimo da je korisno da raspust počne ranije. Jesmo pričali o datumima, ali nije u redu da se izlazi sa tim. Naši građani zbog katoličkog Božića već oko Svetog Nikole dolaze iz zemalja gde puca delta soj. Realno je da deca ne idu u školu u periodu kad dolaze ljudi koji donose virus. Ministarstvo prosvete se izjasnilo da će se uskladiti. Mislim da je sve započeto na vreme. Nema baš mnogo vremena – rekao je Kon i dodao da sednica Kriznog štaba još nije zakazana.

Treća opcija: Slično kao prošle godine
Pored ove dve opcije, odnosno modela da sve ide po planu ili da raspust počne već sredinom decembra, postoji i treća opcija koju je izložio dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba. Tiodorović je za RTS rekao da postoje dva modela – da raspust počne ili 15. ili 25. decembra, a da je on bliži opciji da raspust počne od katoličkog Božića.

„Bliži smo drugom modelu. Mi moramo da poštujemo stav prosvetnih radnika. Oni su herojski izdržali velike probleme ove dve godine. Uspeli su sa onlajn nastavom koja je bila veoma dobro organizovana, ali nije dovoljna, jer učenici i studenti ne mogu zadovoljiti sve potrebe da nauče sve što je neophodno onlajn nastavom“, kazao je Tiodorović.

Ipak, ono što se na kraju dana treba uzeti u obzir jeste da u ovom trenutku broj zaraženih lagano opada kao i preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da se školska godina odvija što normalnije, a raspusti počnu na vreme, navodi „Blic“.

Ukoliko do pomeranja raspusta i dođe, najverovatnije je da će se odvijati po modelu o kome je pričao dr Tiodrović. To najbolje ilustruje i činjenica da je raspust po sličnom principu pomeren i prošle školske godine.

„Prosvetni radnici nisu roboti“
Nije realno da zimski raspust počne pre Svetog Nikole 19. decembra, zaključak je prosvetnih sindikata nakon izjave epidemiologa Predraga Kona.

On je jutros izjavio da bi zimski rasupst rrebalo da počen pre Svetog Nikole, odnosno 19. decembra, između ostalog i zbog toga što se tada u zemlju vraćaju gastarbajteri iz zemalja EU u kojima „besni“ delta soj koronavirusa.

Kako u prosvetnim sindikatima poručuju za portal Telegraf, nastavnici su burno reagovali na ovu najavu, jer ne mogu da stignu da organizuju završetak prvog polugodišta za samo dve nedelje, koliko bi im ostalo ako bi se zimski raspust pomerio po Konovoj preporuci.

„Prerano je da zimski raspust počne pre Svetog Nikole. I kasno je da nam se to sada saopšti. Ostalo je mnogo posla da se uradi da bi se završilo polugodište. Mi sad za 19 dana treba da uradimo sve ono što bismo inače uradili za 30. Nije moguće“, poručuje Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola kaže da prosvetni radnici nisu roboti.

„Ne radimo na dugme upali/ugasi. U prosveti radi 110.000 nastavnika koji imaju svoj plan i program. Ne možete danas za sutra da im kažete kako se sve menja. Naš predlog je bio da raspust počne 24. decembra i taj predlog smo uputili Ministarstvu prosvete, ali za sada nema odgovora“, navodi Antić.

Izvor: b92.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас променљиво облачно и топлије, увече киша

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јануарска плата: Нижа него у децембру, на четвртом месту у региону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписани конкурси за програме од јавног интереса у омладинском сектору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Иновативни лек против мултипле склерозе доступан и пацијентима у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Савез пчеларских организација Србије и Министарство пољопривреде апеловали да се спречи тровање пчела

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада Србије смањила субвенцију за осигурање усева у пет округа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Многима је у Србији стигла ова порука: Иза свега се крије Инстаграм превара након које можете да останете без пара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повређен пешак у Ужицу: аутомобил га ударио на пешачком прелазу код Нараодног музеја

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба Сабахудин Мурановић

ОГЛАСНА ТАБЛА