11.3 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

“Tragični junak”: 100 godina od smrti Gavrila Principa

Beograd — Član „Mlade Bosne“ koji je izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda Gavrilo Princip preminuo je na današnji dan pre 100 godina.

Princip je preminuo 28. aprila 1918. godine, nakon što su ga na dvadesetogodišnji zatvor osudile austrougarske vlasti.

Atentat na austrougarskog prestolonaslednika, kada je život izgubila i njegova supruga Sofija, izvršen je na 28. juna 1914. godine, posle čega je počeo Prvi svetski rat.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević povodom 100. godišnjice smrti Gavrila Principa položio je vence na spomenik Principu u Beogradu. 

Đorđević je rekao da je Princip, „srpski patriota, jugoslovenski idelaista“. 

„Ma kako se mišljenja istoričara iz evropskih zemalja razlikovala u tumačenju tog događaja, niko ko se razume u vojnu veštinu i diplomatiju ne može sa ozbiljnošću da tvrdi da jedan atentat može biti stvarni uzrok bilo kog rata, a naročito Prvog svetskog rata“, rekao je Đorđević. 

On je rekao da je Prvi svetski rat bio neminovni sukob i dodao da bi bilo cinično optužiti Principa za početak toga rata i tvrditi da bi „dve grupe evropskih naroda podeljene u dva vojna bloka na miran način prevazišle sve suprotnosti nastale iz dva različita pogleda u svet“. 

Đorđević je Principa nazvao „tragičnim junakom čiji je život ugrađen u principe na kojima danas počiva demokratska, civilna i civilizovana Evropa“. 

Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Gradom Beogradom. 

Vence su položili i predstavnici Grada Beograda i nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. 

Podsećamo, austrougarske vlasti su nakon atentata uputile ultimatum Srbiji sa zahtevom da njihova policija u Srbiji slobodno vrši istrage, hapšenja i druge mere u vezi s gonjenjem osumnjičenih za pogibiju svog prestolonaslednika, što je Srbija odbila, a nakon toga je Austrougarska Srbiji objavila rat koji je ubrzo prerastao u “Veliki rat”. 

Inače, Ferdinand je tog dana preživeo već jedan pokušaj ubistva kada je prilikom prolaska bombu na kolonu bacio Nedeljko Čabrinović. Bomba je eksplodirala iza automobila i lakše ranila dvojicu pratilaca. Nakon toga, Princip je pucao u prestolonaslednika pogodivši ga u vrat. 

„Ja sam jugoslovenski nacionalista, želim ujedinjenu Jugoslaviju, nije bitno u kom obliku, ali mora biti slobodna od Austrije“, izjavio je Princip na suđenju. 

U vreme ubistva Gabrilo Princip zbog godina pa nije mogao biti osuđen na smrtnu kaznu, zbog čega je dobio 20 godina zatvora. Umro je u češkom Terzinu od tuberkoloze. 

Gavrilo Princip spomenik u Beogradu je dobio 2015. godine i nalazi se u Finansijskom parku kod Nemanjine ulice.

Izvor: b92.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Porodica Seladin sa suzama gledala kako im je dom sravnjen do temelja, bolesnu Suzanu na nosilima izneli pre rušenja

Oglasna Tabla

Samo Zlatiborcu odobren izvoz u Rusiju, ostali još pod zabranom

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – “Dugonja,Trbonja i Vidonja“

Oglasna Tabla

„Olimpijski trening sa Vojvođanskom bankom“ na Gradskom trgu

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 17. oktobar (četvrtak)

Oglasna Tabla

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla