Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Tradicionalni Susreti ustanova na Zlatiboru – za efikasan državni aparat (video)

Susreti ustanova održavaju se 21. put na Zlatiboru u organizaciji Obrazovnog informatora u hotelu Palisad, a savetovanje za radniče državnog aparata traje od prvog do četvrtog oktobra.

Kako da državna uprava i javne ustanove ne budu spori birokratski sistem, već funkcionalan servis za građane otkriva se na 21. susretima ustanova u organizaciji Obrazovnog informatora. Ovi susreti održavaju se tradicionalno na Zlatiboru, učestvuju radnici ustanova školstva, zdravstva, nauke, kulture, pa i javna preduzeća i ostali budžetski korisnici.

„Sve ove delatnosti imaju usluge koje su najbitnije za sedam miliona građana zbog kojih i postoji državni aparat, to su državni činovnici u svojim službama. Obrazovni infomator tokom godine svaki propis isprati. šta se dešava u budžetskom cikulusu, u planiranju novca, u radnim odnosima, porezima… To je kompletno poslovanje u kom učestvuju i direktori ustanova i pravne službe i finansijski rukovodioci i računovođe,“

kaže Marica Ivić, direktorka Obrazovnog informatora. Na ovogodišnjim Susretima će raspoređeno po delatnostima biti reči o pravnim propisoma u vanprivrednim oblastima, o finansijskom poslovanju i upravljanju ljudskim resursima, o upravljanju rizicima i zaštiti podataka o ličnosti, kao i o finansijskoj preventivi. Delatnosti državnog aparata često su ispraćene nezadovoljstvom građana.

„Fali nam znanje i prenošenje znanja. To što se građani žale, j to je iz razloga jer te informacije nisu svuda dostupne. Ovde će se danas pričati o tome, svaka ustanova, po propisima, dužna je da ima informator o radu, i svaka opština. I mi, svi građani, treba da to vidimo, ali se to ne zna. Budžet opštine je transparentan, ali građani to nemaju,“

smatra direktorka Ivić. Tema susreta su budžetski sistem i propisi koji se odnose i na lokalne samouprave, a Čajetina je jedna od 15 opština u kojima će Obrazovni informator sprovesti pilot projekat evaluacije edukativnih aktivnosti. U ime opštine učesnike je pozdravio predsednik skupštine opštine Miloje Rajović, predstavivši razvoj ovog mesta.

„Sve smo uspeli zahvaljujući dobrom planiranju. Državna revizija je često kod nas iz razloga jer smo sve vreme opoziciona opština, pa su nas i oni naučili i terali da radimo. Mi smo državnu reviziju doživeli kao ljude koji će da nam pomognu u svemu tome i naučili su nas da racionalno koristimo državna sredstva i resurse, naravno i da podižemo prihode. Sve smo to uspeli zahvaljujući svojim saradnicima koji rade i vikendom i Čajetina se razvija,“

zaključuje Rajović. Informatika kao stub razvoja ima veoma značajno mesto u reformi javnog sektora, o čemu je bilo reči na prvom predavanju.

Ove godine organizovani i prvi Susreti privrede sa ciljem umrežavanja i razmene znanja. Organizator događaja preduzeće Obrazovni informator postoji već 30 godina kao edukativna kuća specijalizovana za upravljanje pravno-ekonomskim poslovanjem.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novi slučaji infekcije korona virusom u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Kineski stručnjaci u Srbiji: Nije dobro, država bi trebalo da uvede zabranu kretanja 24 časa

Oglasna Tabla

U Republici Srbiji je do 15 časova 5. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Oglasna Tabla

Da li 5G mreža utiče na širenje koronavirusa

Oglasna Tabla

Plave koverte stižu na adrese onih koji su služili civilnu vojsku! Ko odbije, ide na robiju 15 godina!

Oglasna Tabla

Zaražen ceo garnizon Prve brigade Vojske Srbije

Oglasna Tabla

Uhapšena dva policajca iz Prijepolja

Oglasna Tabla

Intervju: Danijela Veselinović, truba je moj život; od malena pratimo se u stopu !

Oglasna Tabla

Bilbord informera osvanuo na prodavnici u centru Arilja!

Oglasna Tabla