10.2 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Tradicionalni Susreti ustanova na Zlatiboru – za efikasan državni aparat (video)

Susreti ustanova održavaju se 21. put na Zlatiboru u organizaciji Obrazovnog informatora u hotelu Palisad, a savetovanje za radniče državnog aparata traje od prvog do četvrtog oktobra.

Kako da državna uprava i javne ustanove ne budu spori birokratski sistem, već funkcionalan servis za građane otkriva se na 21. susretima ustanova u organizaciji Obrazovnog informatora. Ovi susreti održavaju se tradicionalno na Zlatiboru, učestvuju radnici ustanova školstva, zdravstva, nauke, kulture, pa i javna preduzeća i ostali budžetski korisnici.

„Sve ove delatnosti imaju usluge koje su najbitnije za sedam miliona građana zbog kojih i postoji državni aparat, to su državni činovnici u svojim službama. Obrazovni infomator tokom godine svaki propis isprati. šta se dešava u budžetskom cikulusu, u planiranju novca, u radnim odnosima, porezima… To je kompletno poslovanje u kom učestvuju i direktori ustanova i pravne službe i finansijski rukovodioci i računovođe,“

kaže Marica Ivić, direktorka Obrazovnog informatora. Na ovogodišnjim Susretima će raspoređeno po delatnostima biti reči o pravnim propisoma u vanprivrednim oblastima, o finansijskom poslovanju i upravljanju ljudskim resursima, o upravljanju rizicima i zaštiti podataka o ličnosti, kao i o finansijskoj preventivi. Delatnosti državnog aparata često su ispraćene nezadovoljstvom građana.

„Fali nam znanje i prenošenje znanja. To što se građani žale, j to je iz razloga jer te informacije nisu svuda dostupne. Ovde će se danas pričati o tome, svaka ustanova, po propisima, dužna je da ima informator o radu, i svaka opština. I mi, svi građani, treba da to vidimo, ali se to ne zna. Budžet opštine je transparentan, ali građani to nemaju,“

smatra direktorka Ivić. Tema susreta su budžetski sistem i propisi koji se odnose i na lokalne samouprave, a Čajetina je jedna od 15 opština u kojima će Obrazovni informator sprovesti pilot projekat evaluacije edukativnih aktivnosti. U ime opštine učesnike je pozdravio predsednik skupštine opštine Miloje Rajović, predstavivši razvoj ovog mesta.

„Sve smo uspeli zahvaljujući dobrom planiranju. Državna revizija je često kod nas iz razloga jer smo sve vreme opoziciona opština, pa su nas i oni naučili i terali da radimo. Mi smo državnu reviziju doživeli kao ljude koji će da nam pomognu u svemu tome i naučili su nas da racionalno koristimo državna sredstva i resurse, naravno i da podižemo prihode. Sve smo to uspeli zahvaljujući svojim saradnicima koji rade i vikendom i Čajetina se razvija,“

zaključuje Rajović. Informatika kao stub razvoja ima veoma značajno mesto u reformi javnog sektora, o čemu je bilo reči na prvom predavanju.

Ove godine organizovani i prvi Susreti privrede sa ciljem umrežavanja i razmene znanja. Organizator događaja preduzeće Obrazovni informator postoji već 30 godina kao edukativna kuća specijalizovana za upravljanje pravno-ekonomskim poslovanjem.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla