-5.2 C
Uzice
24 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Tradicionalna sjenička pita, gurmanski ponos Peštera: Napravite je sami prema originalnoj recepturi

U pešterskom delu Srbije prepliću se kulturni slojevi Vizantijskog, Srpskog sredonjovekovnog i Osmanskog carstva. Viševekovna vladavina Turaka ostavila je snažan pečat na ovom podneblju, što se ogleda u gastronomiji koja je oblikovana na nasleđu islamske kulture. Kada su se na nju nadovezale prirodne odlike ovog izrazito planinskog kraja – pre svega Golije i Pešterske visoravni – nastala je jedna negovana „bašta“ gorštačkih i orijentalno – hedonističkih ukusa.

Visoravan obično podrazumeva jednoličn mprizore, ali pejzaži Pešterske visoravni su sve osim jednolikih. Na sve strane prostire se pogled na vrhove okolnih planina, a polja presecaju krivudave rečice i mnoge ponornice. Nalazi se na prosečnoj nadmorskoj visini od oko 1000 metara, a zbog oštre klime često se poredi sa Sibirom i Tibetom.

Sjenica ima dugu tradiciju pripreme domaćih pita-koturača koje, uz obavezni fil sa sirom, mogu da se prave i uz dodatak zelja ili spanaća.

Glavni dodatak, razume se, je originalni sjenički sir – simbol ovog dela Srbije. Svaka seoska kuća sjeničkog kraja neguje svoju staru recepturu pripremanja sira. Samo na prvi pogled sjenički sir je isti kao ostali. Spada u grupu mekih belih punomasnih sireva koji se čuvaju i zriju u salamuri. Tradicionalno se pravi od ovčijeg i kravljeg mleka, maje i soli. Za kilogram sira, potrebno je 7–8 litara mleka.

I ove godine tradicionalno je održana manifestacija “Dani sjeničke pite”, 21.jula kada je grad bio jedna velika trpeza na koju vredne domaćice izlože nekoliko stotina raznih pita. Ovakve pite su pravile njihove majke i tu tradiciju mogu da sačuvaju samo ako neguju staru recepturu, pa je zato ovaj događaj od velike etno, gastronomske i turističke važnosti.

U mnoštvu načina, evo recepta za jednu od čuvenih pita iz Sjenice – koturača.

Potrebno je:

Za testo:
700 g brašna tip 400
420 ml tople vode
ravna kašičica soli

Za fil:
3-4 veze zelja
150 g sjeničkog punomasnog sira
150 g sjeničkog polumasnog sira
150 g sitnog sjeničkog sira
250 ml sjeničkog kiselog mleka
4 jaja

oko 50-100 ml ulja

Testo umesiti sa topolom vodom, napraviti dve jufke i ostaviti nauljene da “odmore” oko 30 min. Nakon toga, na sto staviti čaršaf, pospite ga brašnom, lopticu testa stavite na sredinu, a onda polako prema ivici počnite rukama da razvlačite testo sve dok ne dobijete tanku koru. Opkrojite višak testa oko stola, stavite nadev, a zatim pomoću čaršafa urolajte koru. U tepsiju položite koru u krug, zatim prelijte uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 30 min dok pita ne porumeni. Služiti uz sjeničko kiselo mleko.

Izvor: Opanak, Srbiju volimo

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Održan moleban i litija u Čajetini za SPC u Crnoj Gori (VIDEO)

Oglasna Tabla

Pretežno sunčano, temperatura do devet stepeni

Oglasna Tabla

Unosan biznis: Kozarstvo postalo jedna od najisplativijih grana

Oglasna Tabla

Kroz javno-privatno partnerstvo do novog prevoznika u javnom gradskom i prigradskom prevozu

Oglasna Tabla

Povećane boravišne takse na Zlataru

Oglasna Tabla

Objavljene zbirke zadataka za završni ispit

Oglasna Tabla

Uglavnom sunčano sa temperaturom do devet stepeni

Oglasna Tabla

Veliki podvig našeg sugrađanina Aleksandra u Francuskoj

Oglasna Tabla

Užički đaci na bilbordima Ministarstva prosvete

Oglasna Tabla