23.7 C
Uzice
јун 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

TRADICIONALNA MEĐUNARODNA KOLONIJA UMETNIČKE KERAMIKE „ZLAKUSA 2017“ OD 8. DO 18. AVGUSTA

Užice, 4. avgust: Tradicionalna Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa 2017“, dvadeset druga po redu, održaće se od 8. do 18. avgusta i na njoj će učestvovati 13 umetnika iz osam zemalja. Ovo su danas na konferenciji za novinare izneli Petar Blagojević, član Gradskog veća zadužen za društvene delatnosti i Sofija Bunardžić, predsednik Udruženja i autor projekta „Keramika Zlakusa“.

„Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa predstavlja jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u gradu Užicu koja se održava svake godine. Ona ima i međunarodni karakter na koji smo jako ponosni. Ova manifestacija predstavlja jedinstven spoj trradicionalnog zanata, lončarstva, i savremenih tendencija u umetnosti. Do sada je preko 300 umetnika posetilo ovu koloniju, neki od njih po prvit put i Srbiju i Užice i Zlakusu i to je nešto što je dodatna vrednost čitave ove manifestacije. Međunarodna kolonija neguje tradiciju, neguje umetnost i otvara Užice prema svetu. Iz tih razloga Grad Užice i Ministarstvo kulture će i dalje podržavati ovu manifestaciju“ – rekao je Blagojević.

„Ove godine, Zlakusa će ugostiti umetnike iz Tunisa, Egipta, Meksika, Španije, Hrvatske, Turske, Grčke i Srbije. Eto, na ovoj 22. koloniji imaćemo umetnika iz još jedne zemlje koja dosada nije imala učesnika, to je Tunis, tako da za ove 22 godine, imamo učešće umetnika iz 33 države.“ – rekla je Bunardžićeva i dodala da je domaćin ovogodišnje Kolonije lončar-grnčar Milan Savić.

U finansiranju Kolonije učestvuju Ministarstvo kulture sa 350.000 dinara i Grad Užice sa 400.000 dinara.

Izvor:uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nagradni konkurs za izbor najlepšeg dvorišta

Oglasna Tabla

Međunarodni kup City Games-a stiže na Zlatibor

Oglasna Tabla

Sutra počinje leto

Oglasna Tabla