ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Torlak dobija tehnogoliju za Sputnjik, proizvodnja krajem maja

Institut Torlak potpisao je juče Sporazum o transferu tehnologija sa Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum, kojim ruska strana prenosi srpskoj podatke o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju vakcine Sputnjik Ve u Srbiji.

Ovo je saopštio ministar i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović navodeći da su od ovog trenutka za Torlak otvoreni podaci u vezi s proizvodnjom vakcine Sputnjik Ve koju je razvio institut Gamaleja.

Dodao je da je reč o osetljivim i poverljivim podacima koje mogu da razmene samo partneri koji imaju ogromno međusobno poverenje.

Popović je najavio da će na Institutu Torlak tokom aprila biti proizvedene tri validacione serije vackine Sputnjik Ve.

Dodao je da će uUzorci iz ovih validacionih serija biti poslati na kontrolu kvaliteta u Institut Gamaleja u Moskvi, a nakon što se potvrdi validnost uzoraka Torlak će krenuti s proizvodnjom vakcine, što se očekuje do 20. maja.

Popović je najavio da bi Srbija time postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik.

Ministar je izrazio zahvalnost ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ruskoj Vladi, Ruskom fondu direktnih investicija, Institutu Gamaleja, kompaniji Generijum i Institutu Torlak, koji su omogućili da Srbija dođe u priliku da proizvodi vakcine protiv korona virusa na svojoj teritoriji.

„Ovo je istorijski trenutak za našu zemlju. Zahvaljujući našim ruskim prijateljima Srbija će moći da sačuva zdravlje i živote svojih građana. I što je veoma važno, ovo je početak obnove suvereniteta naše zemlje u proizvodnji vakcina, koje će biti važan resurs za svaku državu u budućnosti“, naveo je Popović.

foto:ilustracija

Tanjug

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење Градског одбора Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 18.05.2024.

Викенд дијета за брзо прочишћење организма: Ево шта треба да једете да бисте се стесали

Може ли стид да нас учини бољом особом

Временска прогноза за недељу, 19. мај 2024.

Најављен збор у недељу у Луновом Селу

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце