ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Торлак ће учествовати у трансферу технологије и РНК за производњу лекова и вакцина

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR2Z527PNYXqiZM9ayDDt2koQhv531TyBahcvOVtJ4Jej7329KXKuM_JqhY

Институт за вирусологију, вакцине и серуме Торлак испуњава неопходне услове за производњу вакцина најсавременије, такозване мРНА технологије. То је проценила Светска здравствена организација, које је недавно и саопштила да ће Србија бити једна од земаља у којој ће се правити те вакцине, преноси еКапија.

Крајем фебруара, тачније 23. фебруара, после разговора министра здравља Златибора Лончара са представником СЗО за Србију и за регион Фабијом Сканом и са представнком СЗО за Европу Хансом Клугеом, стигла је добра вест да ће Србија моћи да производи најсавременију вакцину за многе болести, код нас је у овом тренутку позната као вакцина против Цовида-19, такозвана мРНА вакцина – то је нова технологија, тада је стигла дозвола за Србију.

Директорка Института Торлак Вера Стоиљковић рекла је за РТС да је та установа добила обавештење од СЗО да ће Институт Торлак, односно Србија учествовати у трансферу технологије информационе РНК за производњу лекова и вакцина.

То је, како каже, велики корак, то је будућност, оно што ће направити три корака напред у осавремењавању ових производњи.

Ова технологија је позната због вакцине против Цовида-19, ту технологију су користили Пфизер Бионтек и Модерна. То није технологија која ће се користити само у борби против Цовида-19.

„Ми се са тим технологијама још нисмо упознали, зато служи овај трансфер технологије, упознали смо се са ефектима које вакцине имају и сви смо задовољни, ефекти су савршени, то је напредна технологија. Надамо се и очекујемо да ћемо у догледно време успети да је освојимо заједно уз подршку владе и Министарства здравља као и до сада“, каже др Стоиљковић.

Стогодишње искуство Торлака, кадар који он поседује, као и сви неопходни простори које ћемо ставити на располагање за ову тему су били услови – то је неопходно да би се овако нешто могло спровести. Чека нас дуг пут, озбиљно ћемо радити, напоменула је она.

„Након периода када смо се опорављали, сада освајамо нове технологије, производимо нове вакцине, напредујемо. Када будемо усвојили нову технологију за информациону РНК, моћи ћемо много више, то се не односи само на ковид вакцину већ и на многе друге вакцине и лекове“, каже др Стоиљковић.

Извор бизнис.рс
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Отворена изложба “Пoтeнциjaли и изaзoви жeнa у рурaлнoм рaзвojу”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 2. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Римско гробље насред ливаде код Пожеге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас почиње исплата 10.000 динара корисницима права на социјалну заштиту

ОГЛАСНА ТАБЛА

На 54. Међународном сајму туризма у Новом Саду се представља туристичка понуда Златибора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саоштење за јавност ГрО Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас се обележава Светски дан борбе против ХИВ/АИДС

ОГЛАСНА ТАБЛА