OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Торлак ће учествовати у трансферу технологије и РНК за производњу лекова и вакцина

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR2Z527PNYXqiZM9ayDDt2koQhv531TyBahcvOVtJ4Jej7329KXKuM_JqhY

Институт за вирусологију, вакцине и серуме Торлак испуњава неопходне услове за производњу вакцина најсавременије, такозване мРНА технологије. То је проценила Светска здравствена организација, које је недавно и саопштила да ће Србија бити једна од земаља у којој ће се правити те вакцине, преноси еКапија.

Крајем фебруара, тачније 23. фебруара, после разговора министра здравља Златибора Лончара са представником СЗО за Србију и за регион Фабијом Сканом и са представнком СЗО за Европу Хансом Клугеом, стигла је добра вест да ће Србија моћи да производи најсавременију вакцину за многе болести, код нас је у овом тренутку позната као вакцина против Цовида-19, такозвана мРНА вакцина – то је нова технологија, тада је стигла дозвола за Србију.

Директорка Института Торлак Вера Стоиљковић рекла је за РТС да је та установа добила обавештење од СЗО да ће Институт Торлак, односно Србија учествовати у трансферу технологије информационе РНК за производњу лекова и вакцина.

То је, како каже, велики корак, то је будућност, оно што ће направити три корака напред у осавремењавању ових производњи.

Ова технологија је позната због вакцине против Цовида-19, ту технологију су користили Пфизер Бионтек и Модерна. То није технологија која ће се користити само у борби против Цовида-19.

„Ми се са тим технологијама још нисмо упознали, зато служи овај трансфер технологије, упознали смо се са ефектима које вакцине имају и сви смо задовољни, ефекти су савршени, то је напредна технологија. Надамо се и очекујемо да ћемо у догледно време успети да је освојимо заједно уз подршку владе и Министарства здравља као и до сада“, каже др Стоиљковић.

Стогодишње искуство Торлака, кадар који он поседује, као и сви неопходни простори које ћемо ставити на располагање за ову тему су били услови – то је неопходно да би се овако нешто могло спровести. Чека нас дуг пут, озбиљно ћемо радити, напоменула је она.

„Након периода када смо се опорављали, сада освајамо нове технологије, производимо нове вакцине, напредујемо. Када будемо усвојили нову технологију за информациону РНК, моћи ћемо много више, то се не односи само на ковид вакцину већ и на многе друге вакцине и лекове“, каже др Стоиљковић.

Извор бизнис.рс
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Конзервирана чесма на Тргу Светог Саве

Oglasna Tabla

У ужичком породилишту рођене три бебе

Oglasna Tabla

ГСС у сменама мотри на овим српским планинама: За њих не постоји препрека када су људски животи у питању

Oglasna Tabla

Пред нама сунчан и топао дан, температура до 34 степена

Oglasna Tabla

Најмасовнија манифестација на води, Дринска регата заказана за јул: Очекује се преко 100.000 људи

Oglasna Tabla

Сутра почиње завршни испит за ученике осмог разреда

Oglasna Tabla

Страховито олујно невреме погодило ужички крај, на најјачем удару нашло се село Буар

Oglasna Tabla

Почиње пријава за ваучере од 15.000, они који су већ конкурисали имају право на разлику

Oglasna Tabla

Временска прогноза недељу – 26. јун

Oglasna Tabla