1.5 C
Uzice
децембар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

TOP 10: NAJNEOBIČNIJA MESTA NA NAŠOJ PLANETI

Spektakularna svetska čuda poput Velikog kanjona i Viktorijinih vodopada odavno se nalaze u turističkim brošurama. Ipak, postoji još mnogo mesta za koja vlada podjednako veliko interesovanje, a mi smo odlučili da vam ovom prilikom predstavimo upravo njih.

1. Šanaj-timpiška, misteriozna reka koja ključa

Duboko u srcu Amazona, u Peruu, krije se reka duga 6,5 kilometara, sasvim drugačija od svih ostalih na planeti Zemlji. Naime, voda u njoj je toliko vruća da doslovce ključa i ukoliko neka životinja kroči u nju, biva bukvalno skuvana. Logično objašnjenje za to bilo bi da se u blizini nalazi neki izvor toplote, na primer vulkan, ali je Šanaj-timpiška od najbližeg udaljena čak 700 kilometara. Stoga tačan razlog zbog kog je temperatura u njoj između 50 i 90 stepeni Celzijusa još nije poznat naučnicima.


2. Movile, neobična pećina na jugoistoku Rumunije 

 Movile je pećina u jugoistočnom delu Rumunijekoja je bila neotkrivena čak 5,5 miliona godina. Za njeno postojanje saznalo se 1986, kada su radnici tražili novu lokaciju za nuklearnu elektranu, a u nju je moguće ući samo sa posebnom dozvolom. Vazduh u utrobi ove pećine sadrži upola manje kiseonika nego što je uobičajeno, a bogat je ugljen-dioksidom i sumporvodonikom. Međutim, uprkos tome, u njoj ima živih bića, a kako je to moguće, tek treba da se otkrije.


3. Bunar u Engleskoj koji sve pretvara u kamen

bunar

Na obali reke Nid, nadomak Nerzbora u Engleskoj, nalazi se bunar čija voda sve predmete pretvara u kamenje.

4. Jezero Karačaj, najradioaktivnije mesto na Zemlji


karacaj

Jezero Karačaj, koje se nalazi na zapadu Rusije, koristio je Sovjetski Savez za odlaganje radioaktivnog otpada iz fabrike Majak, smeštene u blizini Ozjorska. Nivo radijacije, koji je početkom devedesetih bio 600 rendgena po satu, i više je nego dovoljan da usmrti čoveka svega sat vremena nakon izlaganja. Oblast oko jezera zatvorena je za javnost.


5. Podvodni park u Austriji

U Austriji postoji jezero koje, kada se sneg sa lokalnih planina otopi, prekrije celu oblast. Tada ona postaje svojevrsni podvodni park i popularna turistička atrakcija.


6. Dud-trešnja u Italiji

Foto: alfio cioffiFoto: alfio cioffi

U Italiji, između naselja Grana i Kazorco, nalazi se drvo trešnje koje je izraslo na krošnji duda. Među meštanima je poznato kao duplo drvo, a nikome nije sasvim jasno kako je do toga došlo i kako ono opstaje dugi niz godina. Inače, epifitne biljke nisu retkost, ali je sa ovom, ponajviše zbog veličine, to svakako slučaj.


7. Večne munje Venecuele

Na zapadu Venecuele, na mestu gde se reka Katatumbo uliva u jezero Marakaibo, svake noći sevaju munje. Niko, međutim, nije utvrdio zašto se to stalno dešava, pa je cela stvar i dalje misterija. Taj fenomen je 2015. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda zbog najvećeg broja munja po kilometru kvadratnom.


8. Plavo jezero u Japanu

Hokaido, drugo po veličini ostrvo japanskog arhipelaga, krije jedinstveno jezero, koje menja boju od zavisnosti od ugla gledanja. Kako je veštački stvoreno, veruje se da je to posledica prisustva aluminijum-hidroksida.


9. Kamenje koje zvoni, Pensilvanija

U Pensilvaniji postoji više područja na kojima kamenje, kada se udara po njemu, proizvodi zvuk sličan zvonjavi. Za to postoje različita objašnjenja, a jedno od njih je vezano za unutrašnje elestično naprezanje, kao i selektivno trošenje kamena.

10. Kava Idžen, vulkan koji izbacuje plavu javu

Vulkan Kava Idžen u Indoneziji izbacuje plavu lavu. Naučnici su otkrili da su za to krivi hemijski procesi, tj. sagorevanje sumpornih gasova u srcu vulkana na temperaturi od 600 stepeni.

izvor:http://kafenisanje.rs/

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ZLATNI KIK BOKSER! Promenili su mu 12 rivala, a onda je pred našim Filipovićem pao iskusni Crnogorac!

Oglasna Tabla

Dragica, Luka i Andrej u Kini osvojili nagradu za orginalni nastup

Oglasna Tabla

Kome će najveću korist doneti Moravski koridor

Oglasna Tabla

Studenti Srbije za dečiju prazničnu radost

Oglasna Tabla

Veče novovaroških pesnika u Narodnoj biblioteci Užice

Oglasna Tabla

Meštani Sevojna pomogli turskom kamiondžiji da nastavi put zbog kazne od 22.000 evra bio zarobljen 8 dana u Srbiji

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 15. decembar

Oglasna Tabla

(VIDEO) Turbo-punk-folk-wellness-spa koncert: “Brkovi” oduševili užičku publiku

Oglasna Tabla

Pušteni iz pritvora osumnjičeni u slučaju „Prvi partizan“

Oglasna Tabla