ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Точење горива ван резервоара строго регулисано, једини изузетак пољопривредници

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo

Пре неколико дана јавност су узнемириле сцене редова на бензинским пумпама, где су возачи сатима чекали да напуне своје резервоаре. Разлог за панику била су најновија дешавања у Украјини и бојазан да би могло да дође до несташице горива или до значајнијег скока цена, али и наводно ограничење које су поједине пумпе увеле, попут максимално 20 литара за аутомобиле или 50 литара за камионе.

Иако су се надлежни – како држава, тако и нафтне компаније – врло брзо обратили грађанима са уверавањем да апсолутно нема разлога за страх, нити за прављење залиха, многи су били неповерљиви, па су долазили да точе додатне количине горива и у канте и канистере, а не само у своја возила. Ту се појавило ново питање безбедности чувања и складиштења нафтних деривата.

Из Министарства рударства и енергетике за Бизнис.рс кажу да је у случају ограничења продаје горива дошло до непоштовања прописа које се, иначе, категоризује као привредни преступ или прекршај, а висина казни је прописана Закона о привредним преступима и Законом о прекршајима, сходно врсти начињеног преступа.

Када је, пак, реч о складиштењу и паковању нафте ван резервоара, из министарства кажу да се гориво складишти сагласно Правилнику о техничким нормативима за безбедност од пожара и експлозија постројења и објеката за запаљиве и гориве течности и о ускладиштавању и претакању запаљивих и горивих течности („Службени гласник РС“, бр. 114/17 и 85/21), а који доноси министар унутрашњих послова.

Поменути правилник каже да посуде за запаљиве и гориве течности морају испуњавати услове у складу са прописима којима је уређена област хемикалија у погледу конструкције, највеће запремине, паковања и обележавања.

Такође, није дозвољено држање запаљивих и горивих течности у просторијама које се налазе испод коте терена, таванском простору, путевима евакуације, просторима намењеним за боравак већег броја лица, у објектима и просторима у којима се држе гориве материје и хемикалије које могу изазвати пожар, просторима са отвореним пламеном, просторијама намењеним за системе за дојаву и гашење пожара, у просторијама са опремом за контролу дима, просторијама трафостанице и сличним просторијама.

О поштовању стандарда који су прописани овим правилником стара се инспекција која је у надлежности Министарства унутрашњих послова, односно противпожарна инспекција.

Како у разговору за Бизнис.рс каже почасни председник Уније послодаваца Србије (УПС) Небојша Атанацковић, разлог због којег је неко одлучио да ограничи количину горива за продају још увек није познат, већ је тренутно могуће само претпоставити. Ипак, он каже да је у овом случају дошло до повреде Закона о потрошачима који наводи да купац има право да купи све расположиве количине које трговац поседује. Како не би долазило до оваквих ситуација и до стварања „конкуренције“ међу потрошачима, наш саговорник додаје да би било у реду да за све постоје универзално правило: куповање количина које су непосредно потребне.

Говорећи о точењу горива ван резервоара у било коју амбалажу, Атанацковић каже да оно није дозвољено, јер представља изазивање опште опасности.

„Зна се у чему и како могу да стоје деривати. Они не смеју бити ван резервоара и око тога нема дискусије“, наглашава Небојша Атанацковић и додаје да је једини изузетак куповина горива у пољопривредним крајевима када се ради о, на пример, берби, и када ратари дођу тракторима и напуне канте да не би стално долазили са њиве на пумпу.

И сам закон у делу који се односи на безбедност потрошача истиче да роба и услуге које користи потрошач морају да буду безбедни. Уколико то није случај, што је пример са куповином горива мимо резервоара која угрожава право потрошача на безбедност, ресорни министар предлаже влади да донесе одлуку о хитном спровођењу заједничке или координисане ванредне инспекцијске контроле од стране надлежног инспекцијског органа.

 

Бизнис / Фото: Славица Панић

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Како заштитити род од климатских промена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да живот буде сладак као мед (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најважније што треба да знате о ММР вакцини која једина штити од малих богиња, најзаразније болести за коју човечанство зна

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ништа не чисти јетру као овај напитак, одличан је и за кости и крвне судове

ОГЛАСНА ТАБЛА

Развојни планови Златибора у жижи интересовања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лепа Брена проџект

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почела примена нове заштитне мере којом се због тежег прекршаја одузима возило

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза: Облачно и натпросечно топло, местимично краткотрајна киша

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саобраћај је умереног интензитета и услови за возњу су углавном повољни

ОГЛАСНА ТАБЛА