Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Тиодоровић: Разматрамо одлагање школске године и опцију да се одељења са 30 ученика деле

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је да ће, у зависности од епидемијске ситуације, можда бити одложен почетак школске године за седам дана. Одлука ће, каже, бити донета за десетак дана.

Тиодоровић је рекао и да деца школског узраста тренутно не спадају у категорију оних са највећим бројем заражавања, па остаје и могућност да се у клупе врате 1. септембра, али и опција да се одељења са 30 ученика поделе на два дела.

„Одлуку о томе како ће школе функционисати морамо да донесемо заједно са просветним радницима. За десетак дана ћемо видети каква је епидемијска ситуација, па дати предлог да се почетак школске године помери за 7 дана, јер и тих недељу дана много значи ако може да се избегне ударни талас ковида“, рекао је Тиодоровић за Политику.

Он је рекао и да овај сој вируса, иако ређе напада млађу популацију, може бити опасан за оне са хроничним болестима, попут дијабетеса или срчаних обољења.

“Треба размишљати о томе да није добро да у једном одељењу седи 30 ученика. Ако треба да се поделе у две групе по 15, тако треба урадити. Битно је контролисати и то да деца која имају симптоме попут повишене температуре, кијања, кашљања, не долазе у школу. Ту родитељи морају да буду одговорни и да такво дете не шаљу у школу неколико дана”, наводи др Тиодоровић за Политику и подсећа да је образовни систем претходних година доживео озбиљан ударац јер због короне није могао нормално да функционише.

Он каже да, чак ни они који су имали корону, нису отпорни на неки нови сој који ће се појавити.

“Решење је у пооштравању мера, и у овом тренутку је препоручено ношење маски у затвореном простору, за које мислим да би требало да постане и обавезна мера, затим држање физичке дистанце и прање руку”, рекао је Тиодоровић и додао да очекује да ће у будућности постојати поливалентна вакцина против ковида која ће се давати једном годишње и штитити од више сојева вируса.

Зелена учионица

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Донација Ротари клубова и Дивац фондације ужичким школама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Голд гондола обележила Светски дан чистих планина

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најукуснији ШАМПИЊОНИ према рецепту из бакине кухиње (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сутра бесплатан улаз у Потпећку пећину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржани “Михољски сусрети села” у Луновом Селу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Радови на деоници пута Ужице – Бела Земља

ОГЛАСНА ТАБЛА

Љубивоје Ршумовић: У селу се рађају људи, а у градовима – кућни љубимци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Давор поново оборио Гинисов рекорд: Рођен без леве шаке, а успео да победи светског шампиона у рађењу склекова на једној руци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Туристичка организација Златибор обележила Светски дан туризма

ОГЛАСНА ТАБЛА