ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Тиодоровић: Разматрамо одлагање школске године и опцију да се одељења са 30 ученика деле

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је да ће, у зависности од епидемијске ситуације, можда бити одложен почетак школске године за седам дана. Одлука ће, каже, бити донета за десетак дана.

Тиодоровић је рекао и да деца школског узраста тренутно не спадају у категорију оних са највећим бројем заражавања, па остаје и могућност да се у клупе врате 1. септембра, али и опција да се одељења са 30 ученика поделе на два дела.

„Одлуку о томе како ће школе функционисати морамо да донесемо заједно са просветним радницима. За десетак дана ћемо видети каква је епидемијска ситуација, па дати предлог да се почетак школске године помери за 7 дана, јер и тих недељу дана много значи ако може да се избегне ударни талас ковида“, рекао је Тиодоровић за Политику.

Он је рекао и да овај сој вируса, иако ређе напада млађу популацију, може бити опасан за оне са хроничним болестима, попут дијабетеса или срчаних обољења.

“Треба размишљати о томе да није добро да у једном одељењу седи 30 ученика. Ако треба да се поделе у две групе по 15, тако треба урадити. Битно је контролисати и то да деца која имају симптоме попут повишене температуре, кијања, кашљања, не долазе у школу. Ту родитељи морају да буду одговорни и да такво дете не шаљу у школу неколико дана”, наводи др Тиодоровић за Политику и подсећа да је образовни систем претходних година доживео озбиљан ударац јер због короне није могао нормално да функционише.

Он каже да, чак ни они који су имали корону, нису отпорни на неки нови сој који ће се појавити.

“Решење је у пооштравању мера, и у овом тренутку је препоручено ношење маски у затвореном простору, за које мислим да би требало да постане и обавезна мера, затим држање физичке дистанце и прање руку”, рекао је Тиодоровић и додао да очекује да ће у будућности постојати поливалентна вакцина против ковида која ће се давати једном годишње и штитити од више сојева вируса.

Зелена учионица

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Културни програм у КЦ „Златибор“ Чајетина за крај ове, и почетак следеће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

У општини Пожега нема листе чекања за услугу личног пратиоца детета (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српски ђаци бољи на ПИСА тестовима, морамо да радимо на примени стеченог знања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милић: Од данас кардиохирургија не само да нема листу чекања, већ нема ни листу заказивања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА