ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Тиодоровић: Наредних од седам до 10 дана, пратићемо бројеве, видећемо шта је најбоље; Једна ствар посебно брине

Било би добро да септембар дочекамо са мањим бројем заражених, у шта нисам сигуран да је могуће с обзиром на овакво кретање вируса. Али, видећемо.

То је изјавио члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић, који је истакао да је пред нама изазов за наредни месец, јер почињу школе, а радно активно становништво се масовно враћа у колективе, чиме се отвара простор за заражавање.

„Заједно са Министарством просвете за седам до 10 дана размотрићемо ситуацију у вези са поласком у школу, па ћемо предложити најбоље решење. Што се мера тиче, ако бројеви буду високи и порасте број хоспитализованих, можда ћемо морати да вратимо меру која се односи на ношење маски у затвореном простору, што су неке земље већ и урадиле“, казао је Тиодоровић за „Блиц“.

Што се дневне статистике тиче, прешли смо цифру од 6.000 заражених по дану, док је у болницама нешто мање од 700 људи. Како професор објашњава, предвиђања су се кретала у смеру да ћемо у августу достићи такозвани плато, или заравњење, али бројке и даље варирају, па се не може тачно предвидети када ће бројеви престати да расту.

„Нама се читаве породице враћају с одмора заражене, нормално се крећу људи, нормално се крећу сви који не осећају тегобе, а препоручене мере се нигде не спроводе. Препоручена мера маске у затвореном се нигде не примењује, млађи се окупљају нормално и у кафићима, сплавовима, ресторанима. Нисмо ми изузетак, све се то дешава у целој Европи, па и у оним земљама која је имала бољи обухват вакцинације од нас и они бележе пораст броја заражених. Ситуација је ипак озбиљна, иако спада у оцену као несигурна, али је озбиљна јер имамо сваког дана од 4.000 до 6.000 заражених, близу 7.000. Међутим, тај број позитивних не одговара стварном стању, јер је тај број сигурно већи, зато што имамо оне који су позитивни, који немају тегобе, који се шетају, одмарају, раде, путују, контактирају… Многи и не знају да су позитивни. Док неки не очекују да добију неке тегобе и немају их, они се и не тестирају. Тестирају се они који имају тегобе, који су осетљивог имунитета, и тестирају се они који путују, јер постоје неке земље које траже тест. Остали и не знају да су заражени, а вирус је циркулацији и те како“, истакао је члан Кризног штаба.

Како се наводи, у овом моменту циљна група коронавируса је целокупно становништво, односно заражених има у свим старосним категоријама, од деце млађе од пет година, па све до оних најстаријих. У болницама завршавају они са коморбидитетима, са слабим имунитетом, и у просеку то су људи око 65 година.

„Ако упоредимо бројеве хоспитализованих, а то је нешто више од 600 људи, то није тако велики број, ако се сетимо неких претходних таласа. С те стране немамо неки озбиљан проблем, али оно што је озбиљно, то је да нам се повећава број људи на респиратору, иако је тај број неупоредиво мањи од онога броја који је био за време делте. Још забрињавајуће је да нам са повећава број преминулих, за мене је и један преминули много, а камоли од 10 до 14, зато апелујем на старије и хроничне болеснике да буду опрезни и да се пре свега чувају да се не заразе. Ако погледамо структуру хоспитализованих, ко је хоспитализован, онда ту видимо старије од 65 година, па изнад 75, 80. Доминирају невакцинисани. Има и вакцинисаних, али они имају озбиљне придружене болести“, каже професор Тиодоровић.

У септембру залет?

Тиодоровић се осврнуо и на почетак школске године.

„Што се школе тиче мораће да процењује Министарство просвете, за школе је свако померање значајно, јер утиче на квалитет наставе и организацију. То ћемо видети у наредних од седам до 10 дана, пратићемо бројеве, видећемо шта је најбоље па ћемо то и предложити. У септембру можемо очекивати могући залет јер радно активно становништво масовно се враћа на посао, почињу школе и нормално је очекивати и пораст броја. У септембру, такође морамо са пажњом пратити да ли ће се појавити нова вакцина која је прилагођена овом омикрон соју“, каже професор Тиодоровић за „Блиц“.

Мера која подразумева ношење маски у затвореном, остала је као препорука, али једна је од кључних за сузбијање вируса. Могуће је да ће, ако бројеви наставе да расту, да ћемо их опет носити у тржним центрима, установама, на послу, банкама и свим оним местима затвореног типа.

– Оно што се од мера може очекивати, а одлука се доноси тако што се прати могуће повећање и са бројем заражених и пораста броја хоспитализованих, можемо очекивати повратак ношења маске у затвореном. То су већ неки у нашој околини вратили као обавезну меру. Ми такође чекамо и нову вакцину, а већ имамо најаве два произвођача. Нагло ширење вируса може зауставити вакцинација, сматра професор Тиодоровић.

Извор: Блиц

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Општина Чајетина демантује наводе организације „Крени – промени”: Рибничко језеро сигуран извор пијаће воде на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тужилаштво ослободило четворицу Срба због недостатка доказа! Огласило се Специјално тужилаштво у Приштини

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужички фестивал ходања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креће повећање пензија, а онда и исплата 20.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вакцине против сезонског грипа стигле у све домове здравља у Златиборском округу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бесплатан улаз у Потпећку пећину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Воздвижење Часног Крста – Крстовдан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Претежно сунчано, температура до 27 степени Целзијуса

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почело обележавање Дана града (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА