OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Tiodorović: Moguće oštrije mere u nekim gradovima

Nedelja pred nama doneće povećanje broja zaraženih, ocenio je danas epidemiolog Branislav Tiodorović i najavio da je moguće da u nekim gradovima, kao što su Beograd, Vranje ili Arilje, dođe do pooštravanja mera.

“Tek u nedelji koja je pred nama imaćemo jasniju sliku o broju zaraženih. Treba očekivati povećanje jer prolazi inkubacioni period od povratka sa zimovanja. Na to još, nažalost, imamo i ove situacija sa održavanjem žurki po gradu. Jasno je da nas očekuje jedna nedelja koja će biti značajna po povećanju broja pozitivnih, rekao je Tiodorović za TV Nova S, prenosi Nova.rs.

Prema njegovoj oceni, rast zaraženih mogao bi da se očekuje među radno aktivnim stanovništvom, kao i mlađom populacijom.

U Srbiji je, kako je istakao, i dalje nepovoljna epidemiološka situacija, a u gradovima kao što je Vranje, Beograd ili Arilje mogla bi da bude i vanredna.

“U Kriznom štabu postoji razmišljanje o pooštravanju mera i skraćivanju radnog vremena posebno ugostiteljskih objekata. Dobro je što je pooštrena kontrola posebno ugostiteljskih objekata gde se okupljaju ljudi”, naglasio je Tiodorović i dodao da Krizni štab odavno zastupa pristup bolje kontrole i nadzora sprovođenja mera.

Govoreći o rezultatima vakcinacije, on je istakao da Srbija postiže odlične rezultate, ali da je savet epidemiologa da se što više i brže vakciniše.

“Za kolektivni imunitet nam treba dva i po ili tri miliona onih koji su vakcinisani, ne računajući one koji su preboleli, pošto se vakcinisanje savetuje i njima. Ako to uradimo za mesec ili dva onda ćemo moći normalno da letujemo na moru”, ocenio je Tiodorović.

Govoreći o stvaranju antitela, Tiodorović je naveo da se kod mlađih ljudi koji imaju zdrav organizam može očekivati da razviju antitela u roku od 15 dana dok kod starijih od 65 godina i onih koji imaju neke popratne bolesti može proći i do mesec dana dok ne razviju antitela.

Foto: Printscreen

GZS/ FoNet

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sunčano i toplo, temperatura do 21 stepen

Oglasna Tabla

Prosečna zarada u Srbiji u decembru 66.092 dinara

Oglasna Tabla

Za kilogram maline 300 dinara? (VIDEO)

Oglasna Tabla

141 novi slučaj virusa kovid-19 u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Počelo prolećno čišćenje grada

Oglasna Tabla

Podaci RZS: Gotovo duplo više umrlih nego rođenih u januaru

Oglasna Tabla

Na Zlatiboru niču brvnare koje izranjaju iz zemlje i upijaju prirodu

Oglasna Tabla

U bolnicama Zlatiborskog okruga hospitalizovana 322 covid pacijenta

Oglasna Tabla

Navršio devedesetu, a i dalje vodi poslovne knjige

Oglasna Tabla