Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Tim za škole odlučio – svi đaci od ponedeljka u klupama, još nema odluke o raspustu

Od ponedeljka, 22. novembra, u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije učenici će pohađati nastavu po prvom neposrednom modelu, što znači da će svi učenici biti u odeljenju, rekao je za RTS pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić. Još nema odluke o raspustu, kaže Pašić.

Ako zimski raspust počne ranije, sasvim je izvesno da će se deca najbolje snaći. Ni za nastavnike koji treba ranije da zaključe ocene to, kažu, nije prevelik problem. Jedina briga za roditelje jeste šta će sa mlađom decom koja su još u osnovnoj školi. Ko će da ih čuva dok su roditelji na poslu? Kada će početi zimski rasput i da li će biti produžen, odlučiće Tim za škole i Krizni štab.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je juče bila 15. sednica Tima za škole gde je utvrđeno da je došlo do postepenog poboljšanja epidemijske situacije i ubrzanog smanjenja pozitivnih slučajeva, što je ohrabrujuće.

„Nažalost, opšta stopa pozitivnih je i dalje velika. Verujem da su i dosadašnje mere dale rezultite. Od ponedeljka, 22. novembra, u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije učenici će pohađati nastavu po prvom neposrednom modelu, što znači da su svi u odeljenju zajedno. Izuzev škola u kojima se odeljenja dele, pa oni idu na kombinovani model ili ako su slučajno prešli na onlajn“, naveo je Pašić.

Prema njegovim rečima, trebalo bi pohvaliti sve, pošto su shvatili da mere moraju da se poštuju.

Dodaje da se inspekcija šalje kako bi se proveravalo kako se poštuju mere i naglašava da škola nije mesto transmisije virusa, ali da mere moraju da se poštuju.

Govoreći o raspustu, kaže da nije bilo još reči da li će raspust biti produžen ili pomeren, to će biti još jedna tema na sednici Kriznog štaba.

Naveo je da je mali broj kovid pozitivne dece u školama, to je oko 0,2 odsto od ukupne populacije.

„Imali smo 11 odeljenja koja su prešla na onlajn, 88 odeljenja se podelilo na grupe A i B i šest od tih podeljenih je prešlo na onlajn. To su mali procenti“, kaže Pašić dodajući da je raspust imao neke efekte.

Izveštaj Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja pokazuje da je više od 43 procenta učenika osmog razreda bilo odlično, svaki sedmi sa prosečnom ocenom 5.

Pašić je rekao da je 2017. krenula reforma obrazovanja i naglasio da je svakako zbog pandemije došlo do redukcije gradiva, ali nastavnici su iznašli modele kako da se učenici ocenjuju.

Kada je reč o prijemnom malih maturanata, kaže da su pitanja bila na istom nivou kao i prethodnih godina, a novina je što forma otvorenog pitanja prešla u pitanja sa ponuđenim odgovorima.

„Na osnovnom nivou su učenici pokazali najviše znanje. Imamo neke parametre, 80 učenika treba da savlada osnovni nivo, savladalo ga je 84 odsto učenika. Što znači da su naši učenici stekli znalje“, istakao je Pašić.

Naveo je da ima poboljšanja i kod učenika koji pohađaju nastavu na jezicima nacionalnih manjina.

Kada pogledamo po reginima zanimljivo je da su u prvih pet i za matematiku i za maternji jezik isti okruzi – Pećki, Rasinski, Kosovskomitrovački, grad Beograd i Šumadijski. 

Izvor:RTS.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ССП Ужице: Веровали или не у Ужицу је зазидан вредан мозаик

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпећка пећина, Стари град и СтаПарк најпосећенији туристички локалитети у 2022. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преко седамдесет сати ивањички путари пробијали снежне сметове на Голији (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата јануарских пензија од четвртка 9. фебруара

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЗБС: Тестирање школараца и предшкoлаца за „Пажљивкову смотру“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ускоро усвајање Урбанистичког пројекта обилазнице, формирана нова Радна група

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због пуцања цеви Ø100 високе зоне, без воде су остали потрошачи…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Након три године поново Сајам сувомеснатих производа 21. „Пршутијада“ у Мачкату (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У већини места ледени дан, понегде слаб снег – на планинама и минус 20 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА