ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Тим за школе донео одлуку, школама послат допис – настава почиње 1. септембра

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да је Тим за школе данас разматрао епидемиолошку ситуацију и закључио да нема препрека да школска година почне 1. септембра, као и да облик наставе буде непосредан, без ограничења броја ученика у одељењима.

С обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију и чињеницу да, уз примену одговарајућих мера, школе ни до сада нису биле примарно место трансмисије вируса, закључено је да повратак ђака у клупе неће утицати на повећање броја заражених“, рекао је министар Ружић.

Министар је објаснио да уколико се током боравка у школи код ученика појаве симптоми болести који могу указивати на COVID-19, школе обавештавају родитеље, а до њиховог доласка, ученик се смешта у посебну просторију, под надзором неког од запослених у школи, и притом и ученик и запослени треба да носе маску. Уколико се током боравка у школи код запосленог појаве симптоми, запослени је дужан да одмах стави маску и да напусти школу ради одласка на преглед код лекара.

Препорука Тима за школе је да се доследно примењују прописане опште мере и мере личне заштите од инфекције. Посебно се препоручује осетљивим особама са повећаним ризиком од тежих форми болести примена заштитне маске у ситуацијама масовних окупљања у затвореном простору без могућности одржавања растојања.

У циљу подршке школама, стручњаци Института за јавно здравље „др Милан Јовановић Батут“ ревидирали су Препоручене мере превенције COVID-19 у школама и установама ученичког и студентског стандарда, које је Министарство проследило школама путем школских управа.

Ружић је рекао да је извођење излета, екскурзија и других путовања ученика и деце у школама и предшколским колективима дозвољено.

Пре реализације екскурзије школе су у обавези да прикупе изјаве родитеља да деца немају, нити су имала у претходних седам дана симптоме инфекције, да нису лечена у истом периоду од COVID-19 и да међу члановима уже породице није било случајева COVID-19, као и да  обезбеде здравствени надзор од стране лекара током путовања дужег од једног дана, ради благовременог откривања евентуалних симптома и знакова инфекције“, рекао је Ружић.

С обзиром на то да је пандемија и даље у току, као и да постоје фактори ризика који могу довести до погоршања епидемиолошке ситуације, Тим за школе ће и убудуће разматрати епидемиолошку ситуацију на недељном нивоу, сагледавати и преиспитивати препоруке, које ће бити мењане по потреби, најавио је министар.

Допис преузмите ОВДЕ.

 

Извор: Зелена учионица 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Негујмо ћирилицу: Одржана конференција “Значај очувања ћирилице у дигиталној ери”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Програм емоционалне подршке трудницама у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ЈП „Рзав”: Због велике количине лишћа и грања смањен захват из реке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена годишњица Битке на Кадињачи – Историја памти, а Ужице се са поносом сећа хероја Кадињаче

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због јаког снега одмах забрањен пролаз теретним возилима док се наноси не очисте, критично било и преко Кадињаче и Мокре Горе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ер Србија наредне четири године лети ка 10 дестинација са аеродрома у Краљеву и Нишу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПОСНИ РОЛАТ ОД СПАНАЋА: Фантастичног изгледа и још бољег укуса, а и лако се прави (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сутра почиње исплата државне помоћи пензионерима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Конзерванси и адитиви на које морамо обратити посебну пажњу

ОГЛАСНА ТАБЛА