OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Tijana je profesorka srpskog koja radi kao taksista i heroj je grada na Đetinji

Nikola Janković/Večernje novosti

Užice – Za Užičanku Tijanu Gerovasilis (41) Srbija je čula kada je ova profesorka srpskog jezika, od sigurne smrti spasla svoju komšinicu M. V. (69), koja se zaključana u svom stanu otrovala pečurkama.

Iza srećnog ishoda velike drame u drugom planu ostala je jedna nimalo vedra, neispričana i važna priča: zašto u gradu koji „kuburi“ sa obrazovanim ljudima, toliko dugo nema posla u struci za samohranu majku devetogodišnjeg Luke?

– Diplomirala sam 2004. godine na Beogradskom univerzitetu. „Jureći“ posao u svojoj struci, sa diplomom ozbiljne katedre u rukama, u najmanju ruku sumnjivi načini zapošljavanja ostavili su me bez svog parčeta hleba. Bilo je tapšanja po ramenu, sastanaka koji su naprasno otkazivani, konkursa bez pravila i „diskrecionih prava“ direktora da zaposle koga oni žele. Svega je bilo, ali taj papir u mojim rukama i znanje u mojoj glavi mog sina nisu nahranili – objašnjava Tijana, dok taksira u pozajmljenom automobilu.

– Pravdoljubiva sam, ne trpim nepravdu, uvek reagujem kada se ona dešava drugima, ali da pravdu za sebe isteram do kraja, to nisam uspela. Zanemarila sam svoje kvalifikacije, kao jedini roditelj svom Lukasu – Luki, odlučila sam se za rad u taksi službi, za težak i tanak, ali naš dinar.

Devetogodišnji Luka često je Tijanin „suvozač“ i poslovni partner svojoj majci. Okolnosti su takve, da bi se zaradilo, danonoćan rad je nužda.

Tako je Luka bezbroj domaćih zadataka uradio, na zadnjem sedištu žuto-crnog karavana. Malo čitajući „Svet oko nas“, malo učeći taj srpski jezik, mamin.

Tijanine misli o srpskom jeziku i književnosti „prorade“ tek kada se svi poslovi obave, kada sve utihne. „Prorade“ i progovore, rugajući se pomalo takozvanom sistemu vrednosti, najviše Tijani, a zatim i svima nama. I onda dođe novi dan. I ništa se pod kapom nebeskom, nabolje promenilo nije. Vozi, ćuti i trpi uz osmeh. U inat svemu i svima.

Nakon što je u utorak po podne spasla svoju komšinicu, pronašavši je u samrtnom ropcu, Tijana je otišla do svog automobila. Nastavila je da radi baš kao da se ništa dogodilo nije. Veliku dramu spomenula je poznanicima, u pauzama za kafu, prešavši kao i svakog dana stotine kilometara. Sve uz osmeh i komentar „pobogu ljudi, niste međedi, pa da sve o šumskoj hrani znate!“ To je sve. Nije spominjala svoj podvig, nije se pohvalila na „Fejsbuku“. To su, znajući kakvo je srce ove Užičanke, uradili drugi.

„Zvoni“ muški i radio-stanica Tijaninog taksija.

– Idem, žurim. Posao, ručak, domaći, posao, večera, pa opet posao večeras kad Luka zaspi, tako to ide… – odlazi Tijana.

A ljudi je prepoznaju. Zapitkuju kako je izgledalo spasavanje, kao da joj dosađuju pomalo, tako izgleda.

– Šta vam je, ljudi? Ljudski je, normalno je – odgovara kratko.

I kada se malo raščistilo, dodaje Tijana:

– Znaš li, Luka se smeši ceo dan. On je onako muški, na mamu ponosan – kaže.

I ovde bi poneko, ko nije „muško“ kao Luka i njegova majka Tijana, možda, malo zaplakao. Ali ne i njih dvoje.

KOMŠINICU OTRGLA OD SMRTI

TIJANA je u utorak po podne spasla komšinicu M. V. (69) koja se otrovala pečurkama, nakon što je čula prigušene vapaje iza zaključanih vrata stana u kome je nesrećna žena bila. Tog dana je sa drugaricom Marinom Stanić, oko 15 časova napravila pauzu u poslu da bi otišla do svog stana, što inače nikada ne čini.

– Taj zvuk je bio užasan, poput nekog utišanog vriska – kaže Tijana. – Pokušale smo da uđemo u stan ali su vrata bila zaključana. Dozivale smo ženu, govorile da nekako dođe do vrata i da ih otključa, ali su jedini odgovor bili nekakvi tupi udarci iz stana i prigušeni „pisak“.

Tijana i Marina su krenule od stana do stana, tražeći pomoć, ali u to vreme, nikoga nisu zatekle kod kuće. Panično su pokušavale da pozovu policiju, hitnu pomoć i vatrogasce. Uskoro su vrata razvaljena. Žena je ležala zgrčena na podu. Stvari su bile rasturene, jer je očigledno, pre potpune nemoći, udarala u stvari i zidove. Sve što je žena uspela da prozbori, bilo je: „Umirem, pozdravi naše…“

Posle zbrinjavanja na odeljenju Intenzivne nege, a zatim i na Infektivnom odeljenju, M. V. se oporavlja.

Izvor:novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Karatisti Užica osvojili devet medalja u Kragujevcu

Oglasna Tabla

Pedijatar dr Dušanov: deca su nam u katastrofalnom stanju i sve je gore s godinama

Oglasna Tabla

Do „Staparka” dva putića

Oglasna Tabla

Svetskim danom turizma počinju pripreme za 60. Sabor trubača u Guči

Oglasna Tabla

Rok sedam dana: Ko se ne javi banci, pristaje na predloženi plan otplate

Oglasna Tabla

Данас славимо Воздвижење Часног Крста – Крстовдан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 27. septembar

Oglasna Tabla

Hapšenje u Novoj Varoši zbog velike količine spida

Oglasna Tabla

„Đorđu kam bek“ – ali Đorđe ni u Pariz ni u Australiju, već u Užice da šije šajkače

Oglasna Tabla