OГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Тест за упис у први разред није мењан 40 година. Деца се, ипак, јесу променила

Тест за упис у први разред основне школе није мењан скоро 40 година. Психолози кажу да су се деца променила – информисанија су, образованија, али и емоционално незрелија.

Вук има шест година. Са мамом је дошао на тестирање за упис у први разред. Вук је на тесту цртао, слагао коцкице… За то време родитељи чекају.

“Они су у вртићу далеко безбрижнији, много мање обавеза имају. Школа има много више обавеза, морају да мењају свој ритам живота, тако да они не знају шта их још чека, а чекају их обавезе. Образовање је најважније, тако да видећемо, надамо се да ће и Вук бити успешан као и сви његови другари”, каже Јелена Обрадовић, Вукова мама.

Неки родитељи се распитују о питањима и припремају децу, али психолози кажу да то није потребно.

“То није нека скала за процену интелигенције, него тест који процењује колико је дете у овом тренутку спремно за школско учење, колико је когнитивно зрело, а такође и емоционално или социјално”, истиче психолог и директорка ОШ “Светозар Марковић” Ивана Оролицки.

Педагог у ОШ “Горња варош” Наташа Кокић наглашава да није важно да деца знају да читају и да пишу јер ће то свакако научити када крену у школу.

“Важно је да се са њима разговара у позитивном контексту, да се не плаше школе, да им се прича да је то једно место где ће провести осам година живота, где ће пуно тога новог научити, а пре свега где ће стећи нове пријатеље, дружити се и бити срећни”, објашњава Кокићева.

Деца информисанија и емоционално незрелија

Овај тест није мењан четрдесетак година, а деца се јесу променила. Стручњаци кажу да су информисанија, образованија, али емоционално незрелија.

“Постоји разлика у опсегу пажње и концентрације пре свега. Данас је више деце која имају неке сметње у вољној пажњи и концентрацији, а можда су и чешћи говорно-језички проблеми у изговору и јасноћи изражавања. То вероватно можемо приписати другачијем окружењу у ком одрастају и изложености дигиталним садржајима”, каже психолог Ивана Оролицки.

Резултати теста користе се приликом формирања одељења, која треба да буду уједначена, како би била добра и подстицајна средина за учење.

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза 14. август

Oglasna Tabla

Банке ће морати да врате ценовнике 30 одсто

Oglasna Tabla

Ускоро нови круг програма “Моја прва плата”

Oglasna Tabla

Инфлација у јулу 12,8 одсто, храна скупља за 20,3 одсто

Oglasna Tabla

Следи повећање плата у јавном сектору, војсци чак 25 одсто, а пензионери ће бити посебно задовољни

Oglasna Tabla

Oсетно хладније са пљусковима и грмљавином

Oglasna Tabla

Кромпир у Србији у јуну скупљи 152,6 одсто него пре годину дана, риба 74,4 одсто

Oglasna Tabla

Бензин у Србији појефтинио четири, а дизел два динара

Oglasna Tabla

Према најави РХМЗ локално се очекујe већа количина падавина!

Oglasna Tabla