Огласна табла
ЗАНИМЉИВОСТИ СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Тест за упис у први разред није мењан 40 година. Деца се, ипак, јесу променила

Тест за упис у први разред основне школе није мењан скоро 40 година. Психолози кажу да су се деца променила – информисанија су, образованија, али и емоционално незрелија.

Вук има шест година. Са мамом је дошао на тестирање за упис у први разред. Вук је на тесту цртао, слагао коцкице… За то време родитељи чекају.

“Они су у вртићу далеко безбрижнији, много мање обавеза имају. Школа има много више обавеза, морају да мењају свој ритам живота, тако да они не знају шта их још чека, а чекају их обавезе. Образовање је најважније, тако да видећемо, надамо се да ће и Вук бити успешан као и сви његови другари”, каже Јелена Обрадовић, Вукова мама.

Неки родитељи се распитују о питањима и припремају децу, али психолози кажу да то није потребно.

“То није нека скала за процену интелигенције, него тест који процењује колико је дете у овом тренутку спремно за школско учење, колико је когнитивно зрело, а такође и емоционално или социјално”, истиче психолог и директорка ОШ “Светозар Марковић” Ивана Оролицки.

Педагог у ОШ “Горња варош” Наташа Кокић наглашава да није важно да деца знају да читају и да пишу јер ће то свакако научити када крену у школу.

“Важно је да се са њима разговара у позитивном контексту, да се не плаше школе, да им се прича да је то једно место где ће провести осам година живота, где ће пуно тога новог научити, а пре свега где ће стећи нове пријатеље, дружити се и бити срећни”, објашњава Кокићева.

Деца информисанија и емоционално незрелија

Овај тест није мењан четрдесетак година, а деца се јесу променила. Стручњаци кажу да су информисанија, образованија, али емоционално незрелија.

“Постоји разлика у опсегу пажње и концентрације пре свега. Данас је више деце која имају неке сметње у вољној пажњи и концентрацији, а можда су и чешћи говорно-језички проблеми у изговору и јасноћи изражавања. То вероватно можемо приписати другачијем окружењу у ком одрастају и изложености дигиталним садржајима”, каже психолог Ивана Оролицки.

Резултати теста користе се приликом формирања одељења, која треба да буду уједначена, како би била добра и подстицајна средина за учење.

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Како превремено пензионисани до веће пензије

ОГЛАСНА ТАБЛА

У суботу 5. Косидба у Кривој Реци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Презентација концепта паментих градова (smart sity) на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бесплатни офталмолошки прегледи на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас без струје у следећим улицама:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Град се укључио у акцију „Ужице за Луку“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Топло, али нестабилно време – температура до 26 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

На шалтерима пошта од данас пријава за туристичке ваучере за одмор у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење за јавност ГрО ССП Ужице Путници на ужичкој железничкој станици у улози планинара

ОГЛАСНА ТАБЛА