ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗАНИМЉИВОСТИ СРБИЈА

Тест за упис у први разред није мењан 40 година. Деца се, ипак, јесу променила

Тест за упис у први разред основне школе није мењан скоро 40 година. Психолози кажу да су се деца променила – информисанија су, образованија, али и емоционално незрелија.

Вук има шест година. Са мамом је дошао на тестирање за упис у први разред. Вук је на тесту цртао, слагао коцкице… За то време родитељи чекају.

“Они су у вртићу далеко безбрижнији, много мање обавеза имају. Школа има много више обавеза, морају да мењају свој ритам живота, тако да они не знају шта их још чека, а чекају их обавезе. Образовање је најважније, тако да видећемо, надамо се да ће и Вук бити успешан као и сви његови другари”, каже Јелена Обрадовић, Вукова мама.

Неки родитељи се распитују о питањима и припремају децу, али психолози кажу да то није потребно.

“То није нека скала за процену интелигенције, него тест који процењује колико је дете у овом тренутку спремно за школско учење, колико је когнитивно зрело, а такође и емоционално или социјално”, истиче психолог и директорка ОШ “Светозар Марковић” Ивана Оролицки.

Педагог у ОШ “Горња варош” Наташа Кокић наглашава да није важно да деца знају да читају и да пишу јер ће то свакако научити када крену у школу.

“Важно је да се са њима разговара у позитивном контексту, да се не плаше школе, да им се прича да је то једно место где ће провести осам година живота, где ће пуно тога новог научити, а пре свега где ће стећи нове пријатеље, дружити се и бити срећни”, објашњава Кокићева.

Деца информисанија и емоционално незрелија

Овај тест није мењан четрдесетак година, а деца се јесу променила. Стручњаци кажу да су информисанија, образованија, али емоционално незрелија.

“Постоји разлика у опсегу пажње и концентрације пре свега. Данас је више деце која имају неке сметње у вољној пажњи и концентрацији, а можда су и чешћи говорно-језички проблеми у изговору и јасноћи изражавања. То вероватно можемо приписати другачијем окружењу у ком одрастају и изложености дигиталним садржајима”, каже психолог Ивана Оролицки.

Резултати теста користе се приликом формирања одељења, која треба да буду уједначена, како би била добра и подстицајна средина за учење.

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Они су око нас – препознај и номинуј своје хероје за 2024!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гондола од сутра у редовном режиму рада

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова епизода емисије „У загрљају Златибора“ – Црква брвнара у златиборском селу Јабланица (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Превентивни прегледи 21. априла у Дому здравља у Чајетини

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сви локални избори истог дана – 2. јуна!

ОГЛАСНА ТАБЛА

33. седница Скупштине града Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Цена масти за три године скочила 160 одсто: Стручњаци откривају у чему је проблем

ОГЛАСНА ТАБЛА

Локална самоуправа гради нову кућу за Николу и Неду (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Смањени проблеми непрописног паркирања на Златибору захваљујући систему „Око соколово“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА