11.7 C
Uzice
новембар 17, 2019
BAJINOBAŠTANSKE VESTI

TESLINI DANI 2017: POSETITE BAJINOBAŠTANSKE HIDROELEKTRANE

Tokom ovog meseca, brojnim zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanjima inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, biće širom Srbije proslavljen Teslin rođendan – 10. jul.

Ovogodišnja manifestacija Tesla dani, četvrta po redu, je u znaku jubileja – 125 godina od Teslinog dolaska u Srbiju. Nikola Tesla je 2. juna 1892. godine posetio Beograd, i taj njegov dolazak ostavio je ogroman trag na čitavu elektrifikaciju i industrijalizaciju Srbije.

Manifestacija Tesla dani je deo rute Putevima Tesle kroz Srbiju, koja u Srbiji obuhvata  Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Jedna od ovih deset mini hidroelktrana je i MHE „Vrelo“ na istoimenoj rečici u Perućcu u Bajinoj Bašti.

„Sportsko turistički centar „Bajina Bašta“ od prvog Tesla Dana učestvuje u ovoj manifestaciji pa ćemo i ove godine obeležiti datum rođenja najvećeg srpskog naučnika. Uz veliku pomoć Ogranka „Drinsko-Limskih“ hidroelektrana svim zainteresovanima je omogućena poseta mini hidroelektrani „Vrelo“, HE „Bajina Bašta“ i RHE „Bajina Bašta“. Obilazak hidroelektrana će voditi stručna lica iz „Drinsko-Limskih“ hidroelektrana tako da će posetioci biti u prilici da saznaju dosta toga o istorijatu, kapacitetima i samom proizvodnom procesu ovih hidroelektrana. Posebno je značajana poseta MHE „Vrelo“ jer je ona za javnost otvorena samo na Teslin rođendan a deo je kulturne rute Putevima Tesle kroz Srbiju. Ove godine smo pored posete hidroelektranama u saradnji sa Nacionalni parkom Tara pripremili i obilazak reke Godine i lokaliteta Mramorje u Perućcu koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.“ – kaže Siniša Spasojević iz S.T.C. „Bajina Bašta“

„Ovo je za veliki broj naših sugrađana jedinstvena prilika da se detaljnije upoznaju sa hidroelektranama na teritoriji Bajine Bašte i sigurno je da mogu saznati dosta novih i zanimljivih činjenica. Pozivamo Bajinobaštane ali i goste naše opštine da učestvuju u manifestaciji Tesla Dani i da uz lep izlet do Perućca i hidroelektrana 10. jula obeležimo Teslin rođendan.“ –  završava Spasojević.

Poseta hidroelektranama je besplatna i organizuje se u ponedeljak 10. jula . Zainteresovani za posetu treba da se prijave u Turistički info centar Bajina Bašta do nedelje 9. jula. Obezbeđen je prevoz za sve učesnike obilaska a polazak je u 10 časova iz Turističkog info centra. Trajanje obilaska je oko dva sata. Za više informacija možete posetiti TIC Bajina Bašta ili ih kontaktirati na 031/866-903.

Tesla dane organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednika i čak šest fakulteta iz tri zemlje – Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Projekat razvoja kulturno turističke rute Putevima Tesla, kao i manifestaciju Tesla dani podržava Elektroprivreda Srbije a prijatelji projekta su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Grad Beograd, Trizma, Schneider Electric, Opština Negotin, Aerodrom Nikola Tesla, Sportsko-turistički centar „Bajina Bašta“,  Narodni muzej Užice, Pupinov zavičajni kompleks u Idvoru, i brojni drugi.

Izvor:Drina Info
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Učestali požari usled ljudske nepažnje

Oglasna Tabla

Uskoro naplata ulaska vozilima u Nacionalni park Tara

Oglasna Tabla

Čudotvorni izvor kod Bajine Bašte: ovom vodom lečili su šugu u aziji, a po spas dolaze I nerotkinje! Zovu ga još I ljubavni izvor, evo I zašto

Oglasna Tabla

Baka sovija je vodeničarka I to jedina u zapadnoj Srbiji

Oglasna Tabla

Tunel Kadinjača jedino rešenje za spajanje Podrinja sa centralnom Srbijom

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Despote, izdržI! „Dečak leptir“ iz Bajine Bašte bori se za život I potrebna mu je naša pomoć

Oglasna Tabla

Vršnjačko nasilje u Bajinoj Bašti

Oglasna Tabla