19.3 C
Uzice
септембар 17, 2019
BAJINOBAŠTANSKE VESTI

TESLINI DANI 2017: POSETITE BAJINOBAŠTANSKE HIDROELEKTRANE

Tokom ovog meseca, brojnim zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanjima inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, biće širom Srbije proslavljen Teslin rođendan – 10. jul.

Ovogodišnja manifestacija Tesla dani, četvrta po redu, je u znaku jubileja – 125 godina od Teslinog dolaska u Srbiju. Nikola Tesla je 2. juna 1892. godine posetio Beograd, i taj njegov dolazak ostavio je ogroman trag na čitavu elektrifikaciju i industrijalizaciju Srbije.

Manifestacija Tesla dani je deo rute Putevima Tesle kroz Srbiju, koja u Srbiji obuhvata  Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Jedna od ovih deset mini hidroelktrana je i MHE „Vrelo“ na istoimenoj rečici u Perućcu u Bajinoj Bašti.

„Sportsko turistički centar „Bajina Bašta“ od prvog Tesla Dana učestvuje u ovoj manifestaciji pa ćemo i ove godine obeležiti datum rođenja najvećeg srpskog naučnika. Uz veliku pomoć Ogranka „Drinsko-Limskih“ hidroelektrana svim zainteresovanima je omogućena poseta mini hidroelektrani „Vrelo“, HE „Bajina Bašta“ i RHE „Bajina Bašta“. Obilazak hidroelektrana će voditi stručna lica iz „Drinsko-Limskih“ hidroelektrana tako da će posetioci biti u prilici da saznaju dosta toga o istorijatu, kapacitetima i samom proizvodnom procesu ovih hidroelektrana. Posebno je značajana poseta MHE „Vrelo“ jer je ona za javnost otvorena samo na Teslin rođendan a deo je kulturne rute Putevima Tesle kroz Srbiju. Ove godine smo pored posete hidroelektranama u saradnji sa Nacionalni parkom Tara pripremili i obilazak reke Godine i lokaliteta Mramorje u Perućcu koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.“ – kaže Siniša Spasojević iz S.T.C. „Bajina Bašta“

„Ovo je za veliki broj naših sugrađana jedinstvena prilika da se detaljnije upoznaju sa hidroelektranama na teritoriji Bajine Bašte i sigurno je da mogu saznati dosta novih i zanimljivih činjenica. Pozivamo Bajinobaštane ali i goste naše opštine da učestvuju u manifestaciji Tesla Dani i da uz lep izlet do Perućca i hidroelektrana 10. jula obeležimo Teslin rođendan.“ –  završava Spasojević.

Poseta hidroelektranama je besplatna i organizuje se u ponedeljak 10. jula . Zainteresovani za posetu treba da se prijave u Turistički info centar Bajina Bašta do nedelje 9. jula. Obezbeđen je prevoz za sve učesnike obilaska a polazak je u 10 časova iz Turističkog info centra. Trajanje obilaska je oko dva sata. Za više informacija možete posetiti TIC Bajina Bašta ili ih kontaktirati na 031/866-903.

Tesla dane organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednika i čak šest fakulteta iz tri zemlje – Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Projekat razvoja kulturno turističke rute Putevima Tesla, kao i manifestaciju Tesla dani podržava Elektroprivreda Srbije a prijatelji projekta su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Grad Beograd, Trizma, Schneider Electric, Opština Negotin, Aerodrom Nikola Tesla, Sportsko-turistički centar „Bajina Bašta“,  Narodni muzej Užice, Pupinov zavičajni kompleks u Idvoru, i brojni drugi.

Izvor:Drina Info
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nađeno telo Beograđanina koji je nestao na Drinskoj regati

Oglasna Tabla

Dan opštine Bajina Bašta

Oglasna Tabla

Beograđanin nestao na Drinskoj regati

Oglasna Tabla

26. DRINSKA REGATA: Nakon drinskog spusta otpad poslat na reciklažu

Oglasna Tabla

U vreme regate broj gostiju se množi sa pet: Među posetiocima Kinezi i Arapi

Oglasna Tabla

Danas startuje Drinska regata: Rečni teretnjaci, Riblja čorba, Lepa Brena, Marija Šerifović i Bora Đorđević

Oglasna Tabla

Nakon Regate radovi na Trgu

Oglasna Tabla

Ljubovija spremna za Drinsku regatu – Investicije u turizam privlače rekordan broj gostiju (VIDEO)

Oglasna Tabla

„Nismo imali ništa, sada imamo sve“

Oglasna Tabla