OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Arilje – Prema mogućnostima budžeta Opštine Arilje veliki deo sredstava izdvaja za poljoprivredu.
Ono što je bio prioritet lokalne samouprave i što je uvedeno kao praksa od 2015. godine, jeste kupovina protivgradnih raketa i plaćanje protivgradnih strelaca.

„Od kada mi to radimo nemamo više toliko šteta od elementarnih nepogoda, odnosno grada, izuzev u ovim našim mesnim zajednicima koje se graniče sa opštinama Požega, Lučani i Čajetina, jer ne može se sa našeg terena braniti ti obodi. Ove godine bio je veliki problem u Virovi. Svih 11 protivgradnih stanica radi punim kapacitetom i mi smo prezadovoljni. Iz budžeta poljoprivrede izdvajamo 4,5 miliona za nabavku raketa i 1,5 za plaćanje strelaca. Stvarno se trudimo da sačuvemo letinu. Ovde se najviše gaji malina, jabuka, šljiva i borovnica”, rekao je predsednik Skupštine Opštine Arilje Dragiša Terzić.

Opština Arilje izdvaja i tri miliona dinara za subvenciju u poljoprivredi od čega su dva miliona namenjene kao pomoć poljoprivrednim domaćinsstvima za nabavku opreme.

„Ono što ne finansira republika mi kao lokalna samouprava gledamo da nadomestimo do iznosa od 50.000 dinara po gazdinstvu. To se koristi za sve one mašine koje nisu skupe, za sve veće se koriste subvencije koje daje država. Preko Inovacionog centra koji se nalazi u okviru opštine daje se dva miliona za analizu zemljišta kako bi povećali svoje prinose”, kazao je Terzić.

Na godišnjem nivou iz budžeta opštine se izdbaja i 500.000 dinara namenjenih poljoprivrednim udruženjima.

„Oko 13 miliona dinara se izdvaja ukupno za poljoprivredu. Budžet nam je oko 500 miliona i jednostavno kada se izdvoji za sve stalne troškove ovo je jedan maksimum koji mi možemo da izdvojim”, ističe Terzić.

Obzirom da je ariljsko selo Virova, ove godine, zadesila velika nepogoda gde je grad uništio kako zasade tako i objekte. Lokalna samouprva je reagovala kako bi pomogla lokalnom stanovništvu.
„Pisali smo Vladi RS i Ministarstvu poljoprivrede. Pokrenuli smo sve naše inspekcijske službe koje su izašle na teren i prvo proverili objekte kako bi im izašli u susret pre svega u nabavci pokrivke i crepa. Štete u poljoprivredi su ogromne i opština nema te pare da u tome učestvuje. Razgovarano je i sa susednim opštinama da se pokrenu stanice koje ne rade u tim graničnim mesnim zajednicima, i nadam se da ćemo u 2020. godini imati bolju situaciju”, rekao je Terzić.

Izvor: GZS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Volimo je u čorbama i pitama, ali šta činiti kada nas kopriva opeče

Oglasna Tabla

Srbi oduševljeni morem u Albaniji, domaćini ih dočekuju Breninim pesmama

Oglasna Tabla

Doktor Nestorović se povukao jer je postojao lični pritisak na njega, kao i strašne uvrede

Oglasna Tabla

37 obolelih od virusa COVID-19 u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Ekipa „Srbije za mlade“ posetila Zlatar na nedelju dana : u najavi i novi projekat

Oglasna Tabla

KJP „Zlatibor“ na uređenju javnih površina

Oglasna Tabla

Miriše na Grčku: Recept za pravi “Tzatziki”, ključ je u belom luku i mirođiji

Oglasna Tabla

Udes kod Požege: Sudar automobila i motocikla, kolona vozila od Čačka ka Užicu

Oglasna Tabla

Cene u domaćem turizmu skočile za 30%, ali turističkom sektoru preti kolaps

Oglasna Tabla