октобар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

„TERAJU MAK NA KONAC, NEMA DOZVOLE ZA GONDOLU“

Opština Čajetina nije dobila građevinsku dozvolu od Ministarstva građevine za petu, poslednju fazu radova izgradnje panoramske žičare – gondole na Zlatiboru. 

Bojana Božanić, direktorka čajetinskog JP „Gold gondola Zlatibor“, objasnila je da dozvola nije izdata jer je Ministarstvo zahtevalo dopunu dokumentacije, što će ta lokalna samouprava uraditi u zakonskom roku od 30 dana.

“U obrazloženju je navedeno da, između ostalog, nismo dostavili dokaze o tome da su raniji vlasnici parcela, a na osnovu sporazuma koji smo sa njima potpisali i platili im naknade, preneli vlasništvo na opštinu Čajetinu. Taj sporazum bi trebalo da bude dovoljan, ali Ministarstvo traži i posedovni list. To nije sporno, ali na takav način može da se tera „mak na konac“”, rekla je Božanić i dodala da će ta lokalna samouprava na vreme dostaviti traženu dokumentaciju.

“Tražili su i ugovore između opštine i EPS oko infrastrukture, koje imamo, ali u Ministarstvu ih nisu priznali. Zbog tih i drugih nejasnoća, zvali smo Ministarstvo, ali niko se nije javljao. Pokušaćemo ponovo da ih pozovemo, ali da su hteli da nam pomognu mogli su da nas pozovu i da rešimo probleme. Ovako, odbijanjem da izda građevinsku dozvolu, Ministarstvo je poručilo da nema dobru volju da nam pomogne”, rekla je sagovornica.

Opština Čajetina je 9. februara ove godine podnela zahtev za građevinsku dozvolu za poslednju stanicu gondole na vrhu Tornika, jer su na tom zemljištu rešeni imovinski odnosi sa republičkim javnim preduzećima koja su koristila te parcele – Emisona tehnika i veze, Pošta Srbije i Srbijašume. Za prvu i ostale faze gradnje, to nije mogla da učini, zbog spora oko zemljišta koje koristi privatizovano preduzeće PK „Zlatibor“.

Ministarstvo građevinarstva je, pre dve godine, bez naknade, dodelilo tom preduzeću 2.213 hektara državnog zemljišta, ali je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, alarmirao javnost i to sprečio, pa je Ministarstvo bilo prinu|eno da ukine svoje rešenje o tome, a po žalbi tog preduzeća spor je nastavljen i još uvek traje pred upravnim sudom.

“Zahtev za izdavanje građevinske dozvole za prve četiri faze radova ne možemo da podnesemo, jer nije rešen status tog zemljita”, objasnila je Božanić i najavila da će narednih dana biti nastavljeni radovi u okviru narodne radne akcije za izgradnju gondole, koja je počela u subotu.

Izvor: www.b92.net
Foto: Dragan Karadarević

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sedam medalja za karatiste Užica

Oglasna Tabla

Medicinskim sestrama najviše: Evo kolike će biti plate u javnom sektoru posle povećanja

Oglasna Tabla

Ljubivoje Ršumović: U selu se rađaju ljudi, a u gradovima – kućni ljubimci

Oglasna Tabla

Negovanje zbratimljenih škola iz Slovenije i Čajetine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan jabuke: U Srbiji svaka peta „Ajdared“

Oglasna Tabla

Derbi u Užicu opravadao očekivanja pred 1500 gledalaca (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Срђевдан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 20. oktobar

Oglasna Tabla

Poziv stvaraocima za učešće na XXI Smotri likovnog amaterskog stvaralaštva Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla