5.6 C
Uzice
децембар 8, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

„TERAJU MAK NA KONAC, NEMA DOZVOLE ZA GONDOLU“

Opština Čajetina nije dobila građevinsku dozvolu od Ministarstva građevine za petu, poslednju fazu radova izgradnje panoramske žičare – gondole na Zlatiboru. 

Bojana Božanić, direktorka čajetinskog JP „Gold gondola Zlatibor“, objasnila je da dozvola nije izdata jer je Ministarstvo zahtevalo dopunu dokumentacije, što će ta lokalna samouprava uraditi u zakonskom roku od 30 dana.

“U obrazloženju je navedeno da, između ostalog, nismo dostavili dokaze o tome da su raniji vlasnici parcela, a na osnovu sporazuma koji smo sa njima potpisali i platili im naknade, preneli vlasništvo na opštinu Čajetinu. Taj sporazum bi trebalo da bude dovoljan, ali Ministarstvo traži i posedovni list. To nije sporno, ali na takav način može da se tera „mak na konac“”, rekla je Božanić i dodala da će ta lokalna samouprava na vreme dostaviti traženu dokumentaciju.

“Tražili su i ugovore između opštine i EPS oko infrastrukture, koje imamo, ali u Ministarstvu ih nisu priznali. Zbog tih i drugih nejasnoća, zvali smo Ministarstvo, ali niko se nije javljao. Pokušaćemo ponovo da ih pozovemo, ali da su hteli da nam pomognu mogli su da nas pozovu i da rešimo probleme. Ovako, odbijanjem da izda građevinsku dozvolu, Ministarstvo je poručilo da nema dobru volju da nam pomogne”, rekla je sagovornica.

Opština Čajetina je 9. februara ove godine podnela zahtev za građevinsku dozvolu za poslednju stanicu gondole na vrhu Tornika, jer su na tom zemljištu rešeni imovinski odnosi sa republičkim javnim preduzećima koja su koristila te parcele – Emisona tehnika i veze, Pošta Srbije i Srbijašume. Za prvu i ostale faze gradnje, to nije mogla da učini, zbog spora oko zemljišta koje koristi privatizovano preduzeće PK „Zlatibor“.

Ministarstvo građevinarstva je, pre dve godine, bez naknade, dodelilo tom preduzeću 2.213 hektara državnog zemljišta, ali je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, alarmirao javnost i to sprečio, pa je Ministarstvo bilo prinu|eno da ukine svoje rešenje o tome, a po žalbi tog preduzeća spor je nastavljen i još uvek traje pred upravnim sudom.

“Zahtev za izdavanje građevinske dozvole za prve četiri faze radova ne možemo da podnesemo, jer nije rešen status tog zemljita”, objasnila je Božanić i najavila da će narednih dana biti nastavljeni radovi u okviru narodne radne akcije za izgradnju gondole, koja je počela u subotu.

Izvor: www.b92.net
Foto: Dragan Karadarević

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Posni specijalitet iz Vranja: Lučen gra na starinski način

Oglasna Tabla

Pomoć Medicinske škole Užice štićenicima manastira Sveta Petka kod Paraćina

Oglasna Tabla

Košarkaši Slobode ubedljivi protiv Pazara

Oglasna Tabla

Zašto Fića drži cenu, a Yugo ne

Oglasna Tabla

Batut: Svaki treći srednjoškolac se kocka

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 8. decembar

Oglasna Tabla

4 najlepše posne čoko – torte za potpuni praznični ugođaj! Odlične su za slave, a jednostavne za spremanje!

Oglasna Tabla

Obuka zaposlenih KJP „Zlatibor“ za pružanje prve pomoći sa pokaznom vežbom

Oglasna Tabla

Velika rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave na Đetinji

Oglasna Tabla